Ha már gyereknap, akkor kedvezzünk ezen a hétvégén nekik! Nem vagyok híve a nassolásnak, de van, aminek én sem tudok ellenállni. A tortilla chips a gyengém. Olyannyira, hogyha lenne itthon, már tuti nem lenne. De a mexikóiak kedvencét nem különösebben bonyolult vagy időigényes itthon sem elkészíteni, és sokkal finomabb (nem mellesleg olcsóbb) a túlsózott bolti változatnál. Az eredeti tortilla masa harinából készül, ami egy nagyon finomra őrölt kukoricaliszt. Az itthon forgalmazott sima kukoricaliszt nem alkalmas a tortillához, mert nem áll kellően össze az ebből gyúrt tészta, arról már nem is beszélve, hogy annyira nem is szénhidrátszegény, így most egy miféle, diétába illeszthető változattal készültem.

Hozzávalók

  • 50 dkg dia-wellness -50% liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • 5 dl forró víz (fokozatosan, lassan adagold)

A tésztába gyúrhatunk még apróra vágott friss fűszernövényeket: koriander, petrezselyem, bazsalikom, vagy adhatunk hozzá 1 mokkáskanálnyi őrölt köménymagot, római köményt, pizza vagy mexikói fűszerkeveréket is.

Elkészítés

A lisztet keverd össze a sütőporral, a sóval (és itt mehetnek hozzá az opciós ízesítők is). Add hozzá az olajat, majd fokozatosan a forró vizet. Kezd el összedolgozni, gyúrd puha, ruganyos tésztává.
Oszd apró, mandarin nagyságú gombócokra.
Ha nincs otthon öntött vas tortilla présed, akkor a gombócokat lisztezett felületen nyújts kerekre, és olyan vékonyra, amennyire csak tudod – lehetőleg 2 mm-nél ne legyen vastagabb. (ha két sütőpapír között nyújtod nem ragad le).
Felhevített palacsintasütőben süsd elő mindkét oldalát kb. fél-fél percig, zsiradék nélkül. Az elősütött tortilla lapokat éles késsel vagy pizzavágóval vágd 8 részre, és az így kapott háromszögeket halmozd sütőpapírral bélelt tepsire. A műveletet ismételd annyiszor, amíg a tészta el nem fogy.
Olajspary-vel spiccelj rá olíva olajat, majd előmelegített sütőben süsd még pár percig.

Ch teljes mennyiségben: 193 g

Mártások házilag

Sokféle mártást készíthetsz a chipshez, de simán tejföllel is kínálhatod. A tejföl ízesíthető 1-2 zúzott fokhagymával, vagy apróra vágott kéksajttal.

Avokádókrém – guacamole

Hozzávalók

  • 2 puha avokádó
  • 2-3 újhagyma, vagy 1 lilahagyma apróra vágva
  • 5-6 apróra vágott bazsalikomlevél
  • 1-2 zúzott fokhagyma
  • 1 paradicsom apróra felkockázva
  • 1 citrom leve
  • só, bors
  • 1-2 evőkanál tejföl

A meghámozott, felkockázott puha avokádót a tejföllel pürésítsd, majd keverd hozzá a többi hozzávalót.

Salsa szósz

Hozzávalók

  • 5-6 db paradicsom
  • 2-3 chili paprika vagy 1 erős paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 1 citrom leve
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor koriander vagy petrezselyem apróra vágva
  • só, őrölt bors

A paradicsomot hámozd meg (tedd forró vízbe 1-2 másodpercig, így könnyen lehúzható a héja). Kockázd fel. A paprikát, a hagymát és a fokhagymát is aprítsd fel. A paradicsommal együtt az egészet turmixold össze – nem szükséges krémes állagúnak lennie. Ízesítd: sózd, borsozd, adj hozzá friss zöldfűszereket, citromlevet. Hidegen tálald – tedd a hűtőbe fogyasztásig.

Cheddar sajtkrém

Hozzávalók

  • 2 tömlős natúr krémsajt
  • 10 dkg vörös cheddar sajt
  • 1 zúzott fokhagyma
  • kb. fél dl 20 %-os főzőtejszín
  • só, bors

A főzőtejszínt melegítsd meg, add hozzá a krémsajtot, majd a felkockázott cheddart, a fokhagymát, és folytonos kevergetés mellett addig főzd, míg egynemű krémet nem kapsz. Ízesítsd borssal, sóval.

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!