Reggelizz úgy, mint egy király… Van benne igazság, már, ha a mondás nem a reggeli mennyiségére, hanem a minőségére utal. Miért fontos a reggeli? …azért, mert a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásból nem hiányozhat a reggeli, …azért, mert a fizikai és szellemi tevékenységekhez szükséges energiát a szervezetednek már ébredés után biztosítanod kell, … és azért is, hogy ébredés után NE LEGYÉL SÁRKÁNY!!!

A reggeli beindítja az anyagcserét, és egész nap gyorsítja is azt! Szóval, az, hogy diétázol, fogyókúrázol nem ok arra, hogy ne reggelizz! Persze az, hogy reggelizni kell nem indok arra, hogy ébredés után betolj egy lekváros buktát, vagy egy tál csupacsokis gabonapelyhet, mert nem mindegy, hogy mit reggelizünk. Ha gyorsan felszívódó szénhidrát tartalmú reggelivel indítod a napodat (fehér lisztből készült pékáruk, péksütemény, keksz, gabonapehely, stb…), hirtelen megemelkedik a vércukorszinted. De amilyen hirtelen megemelkedett, éppúgy le is esik, és 2 óra múlva rád tör a „megtudnékenniegylovat” érzés.

Ha reggeli nélkül indítod a napod, még mielőtt megemelkedhetne a vércukorszinted, pont ilyen hirtelen zuhan majd le, ennek eredménye pedig szintén a farkaséhség lesz (és már lehet is választani, hogy lovat vagy farkast kérsz ebédre).  Hogy reggelizni KELL, az ugye már nem is kérdés, de… Milyen a jó reggeli? Egy ideális reggeli napi energiabevitelünk 20-25 százalékát teszi ki, lassan felszívódó szénhidrátokat, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznia kell.

Reggelire kiválóak a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű pékáruk. Az elmúlt évtizedben nagyon sokat változott a „pékipar”, nagy választékban kaphatók ilyen termékek (és már nem mind ehetetlen fűrészpor ízű!) Arról nem is beszélve, hogy karantén alatt mindenki megtanult kenyeret sütni…

A teljes értékű fehérje forrásai a tej és egyéb tejtermékek. A tejtermékek tárháza végtelen (sajt, túró, joghurt, kefir), ezekből az alacsonyabb zsír- és cukortartalmú típusokat célszerű előnyben részesíteni.

A zöldségek és gyümölcsök elengedhetetlen részei a reggelinek, nagy élelmirost-, vitamin- és víztartalmuknak köszönhetően. Zöldségeket fogyaszthatunk szendvics vagy rántotta mellé (frissen, párolva vagy sütve); gyümölcsöt pedig zabkása vagy gabonapehely mellé (nem, ezekből sem a boltiakra gondolok!).

A folyadék se maradjon le a reggelizőasztalról! Lehet víz, ásványvíz, de a változatosság elvét szem előtt tartva 100 százalékos gyümölcslé, cukormentes tea, tej, kakaó vagy tejeskávé is.

Variációk egy témára

Szendvics
A szendvics alapot lehetőleg NE vajazd meg, ha igen, akkor is csak nagyon halványan, és fogyassz mellé friss zöldségeket, sajtot, tojást, jó minőségű, magas hústartalmú felvágottat. Folyadékként pedig valamilyen energiamentes italt, például (cukor nélküli) teát kortyolgass!
Saját készítésű péksütemények
A házi készítésű, szénhidrát csökkentett péksütemények(kakaós-, fahéjas csiga, túrós batyu, lekváros bukta, kalács) sokkal finomabbak (és olcsóbbak), mint a boltban vásároltak. Igaz, ezt általában előző nap délután kell elkészítenünk, hogy reggeli legyen belőle, de nagyobb gyerkőcökkel szuper közös program maga a folyamat is! Mindennapra nem ideális választás, de mint tudjuk, a változatosság gyönyörködtet!

Tojásételek
A tojás az egyik legkedveltebb reggeli. Energiát ad, fehérjebomba, könnyen, gyorsan elkészíthető, és remekül variálható, viszont számolni kell a kalória- és zsírmennyiséggel! A tojás lehet például tükörtojás, ham and eggs, rántotta, omlett, tojásmuffin.
Zabkása
A zab magas rosttartalmának köszönhetően hosszú teltségérzetet biztosít. Gyorsan elkészíthető, ideális reggeli, percig kell főzni. Gyümölcsökkel, olajos magvakkal, finom, laktató reggelit lehet belőle készíteni. Diabétesz minél alacsonyabb feldolgozottságú, nagyobb szemű terméket válasszunk! Vízzel is tökéletes, de amennyiben belefér a diétánkba készíthetjük tejjel, vagy akár fele-fele arányban is.
Tej
Tinik a reggeli kávét, leginkább tejjel isszák, ám cukorbetegség esetén ezt ébredés után inkább kerülni kell, mert megdobja a vércukorszintet. Ha teljesen elképzelhetetlen a reggel tejeskávé nélkül, jó alternatívát jelenthetnek a növényi tejek (mandulából, kókuszból, zabból), de figyelni kell, hogy ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot!
Gyümölcs
A gyümölcsök fontos részét képezik a táplálkozásnak, de a cukorbetegeknek figyelembe kell azt venni, hogy magas fruktóztartalmuk miatt a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak, így azokat inkább tízóraira tartogassuk.

Panka Cukormentes granola receptjét itt találjátok >>>

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!