Miért éppen tápióka?

Nem, nem azért, mert csak. Assszem. …de nem vagyok benne biztos.

A tápióka itthon kevésbé ismert, és ritkán fogyasztott keményítőféle, pedig kapható granulátum, pehely, gyöngy és por formájában, és használhatjuk édes és sós ételek készítésére is. Sok benne a vas, gluténmentes, alacsony a nátriumtartalma, sokáig jóllakottság érzését nyújtja a lassú felszívódású szénhidrát miatt, és azért ne felejtsük el azt se, hogy azt a bizonyos minnesotai gyárat is a tápiókapuding mentette meg!

A manióka növény Amerika trópusi tájain őshonos, semmiféle íze nincs, ott lisztet, kenyeret, sőőőt, még alkoholt is készítenek belőle. (Nem, mi nem azt fogunk!)

Ha már beszabadultunk az epres kertbe, ne hagyjuk magunkat lebeszélni arról, hogy amíg a szezon tart mindenbe is belekeverjük, ezért a mai recept a tápióka mellett nyomokban epret is tartalmaz, de igény szerint bármi mással is elkészíthető.

Hozzávalók (3 adag)

  • 400 ml light kókusztej (Lidlis Freshona)
  • 3 evőkanál (40 g) tápióka gyöngy
  • 10 gramm negyedannyi édesítő
  • 1 citrom reszelt héja
  • ½ citrom leve
  • 1 teáskanál vanília aroma

Epervelő

  • 25 dkg eper
  • 1 ek negyedannyi
  • 1 mk fahéj
  • 1 tk citromlé

Díszítés

  • 6 szem eper

Elkészítés

Kókusztejet kisebb lábasba öntjük, hozzáadjuk a tápióka gyöngyöket, megkeverjük, és hagyjuk békén kb. 20 percet. Ezen a gyöngyök szépen felszívják magukat… vagyis meg a folyadékkal.
Idő leteltével lábas mehet a tűzre, de ne hagyd magára! Forralás után vedd le közepes hőfokra, és közben végig kevergesd, mint a kisangyal. Saccperkábé 10 percet vesz el az életedből, mire besűrűsödik.
Akkor add hozzá az édesítőt, a citrom levét és a reszelt héját. (A madarat tolla nélkül!) Keverd össze és öntsd szét három pohárba. Ha a puding langyosra hűlt, tedd be a hűtőbe 1 órára.

Az epret közben vágd bele egy kisebb lábasba, szórd rá az édesítőt, a fahéjat, és kanalazd rá a citromlevet is, és főzd sűrűre.

Tálalásnál tegyél minden pohár tetejére az epervelőből, és díszítsd cikkekre vágott eperrel.
Jó hír, hogy ha rajtad kívül senkinek sem nyeri el a tetszését, hűtőben 3-4 napig is türelemmel vár rád. (Aki előre okos, az megcsinálja először az epervelőt, és akkor mehet az aljára is!)

Ch tartalom (teljes mennyiségben): 60 g
Ch tartalom (1 adag): 20 gramm

Az alapreceptért, a fotókért és az elkészítésért köszönet a szomszédasszonynak.
Jó volt, csak kevés.

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!