Prósza, tócsni vagy lapcsánka…
(ez itt a kérdés)

A krumpliprósza egy magyar népi étel, amelyet az ország különböző pontjain más és más néven ismernek. Van, ahol tócsninak van, ahol lapcsánkának hívják, de még rengeteg néven ismert: prósza, tócsi, macok, berét, stb. Nem csak a nevek különböznek az egyes tájakon, hanem az elkészítése is nagyon változó.
Alapreceptje a legszegényesebb időket idézi, ám a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.
Persze a krumpli továbbra sem a barátunk, ezért hívhatjuk akárhogy is, mert ma itt ez, cukkiniből fog készülni.

Hozzávalók (6 db)

  • 300 g cukkini
  • őrölt bors
  • 30 g dia-wellness -50% liszt
  • 1 gerezd fokhagyma (préselve)
  • 50 g reszelt cheddar sajt
  • 1 db tojás
  • sütéshez olaj
  • tejföl, reszelt sajt (opcionális)

Elkészítése

A cukkinit megmossuk, levágjuk a két végét és lereszeljük. Összekeverjük a sóval és 15 percig békén hagyjuk. Idő leteltével kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet és összekeverjük a többi hozzávalóval.
Forró serpenyőbe kevés olajat öntünk és egy nagyobb evőkanálnyi masszát mérünk bele. Lelapítjuk, korong alakúra, pár percig sütjük az egyik oldalát, majd egy lapáttal alányúlva megfordítjuk és megsütjük a másik oldalát is.
Ugye, hogy nem bonyolult?

Ch teljes mennyiségben: 24 g
Ch 1 db-ban: 4 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008. óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!