Az ígéret szép szó (ha betartják, ha nem), így maradunk ezen a héten is a menzavonalon. A következő áldozatunk egy gyorsan elkészíthető, diétába illeszthető, olcsó, de nagyon finom főzelék lesz.  Feltétel nélkül. De… feltétlen feltéttel! A főzelék ismérve, hogy igazi magyar sajátosság. Amíg a legtöbb nemzet leves vagy köret formájában igyekszik megoldani a zöldségekkel való szoros kapcsolattartást, addig a magyar konyha habar, ránt, sűrít – és egytálételként tálalja azt. Szinte bármilyen (népszerű, illetve kevésbé népszerű) zöldségből készülhet, tálaláskor feltéttel (fasírttal, sült vagy rántott húsokkal, pörkölttel, sült kolbásszal, tükörtojással) szervírozzuk.

A főzelék attól lesz főzelék, hogy a főtt zöldséges kutyulékunk folyadéktartalmát valamilyen konyhatechnológiai varázslattal (sűrítéssel) csökkentjük. A sűrítés alapanyagai (liszt, zsiradék, tej, tejföl, tojás stb.) ugyan növelik az étel energia-, és tápanyagtartalmát, de cserében fokozzák az élvezeti értékét. A sűrítés legdiétásabb módja az, ha az ételt részben vagy egészen saját áttört alapanyagával sűrítjük (a megfőtt zöldség, gyümölcs 30%-át pépesítjük, és az étel többi részéhez keverjük), így alacsonyabb lesz a sűrített étel energia-, szénhidrát- és zsírtartalma.

Na a mai főzelék nem teljesen ilyen lesz, mert, továbbra is törekszem az élethosszig tartható diétás étrend kialakításához, így nem leszek megalkuvó. A borsófőzelékkel kapcsolatban pláne! De jó szokásomhoz híven ez az ebéd sem az lesz, ami miatt sokáig kell a tűzhely mellett toporogni. Ahány ház, annyiféle borsófőzelék… van, aki édesen, van, aki paprikásan szereti.  A jó borsófőzi lényege annyi, hogy legyen egy jó recepted (jó az, ami a családnak ízlik), amire már olyan feltétet raksz, amilyet szeretnél.

Hozzávalók (4 fő)

  • 1 kg zöldborsó (amire én esküszöm a fagyasztott Penny-s zsenge)
  • 5 dl tej
  • 5 dl víz
  • 2 leveskocka
  • folyékony édesítő
  • Habaráshoz: 2 evőkanál dia-wellness -50% liszt, 1 dl víz

Elkészítés

Fagyasztott borsó (felengedés nélkül) lábosba borít. Tejjel vízzel nyakon önt, így (elméletileg) a folyadék pont ellepi a borsónkat.
Gázra feltesz, sót, ételízesítőt hozzáad és addig főzi, míg a zöldborsó puha lesz (20 perc kb).
Csak szólok, hogy ha időközben lábat lógatunk -távol a konyhától- jó eséllyel nevezünk be egy tűzhely takarításra, mert a tej vízzel hígítva sem viccel! Minden előzmény nélkül éri el az édesanyám put a té állapotot. Ha a borsónk puha, egy kis tálban a dw lisztet csomómentesre keverjük a vízzel. Hozzámerünk a forró léből (hőkiegyenlítés) simára keverjük, és mehet is a lábosba. Ízlés szerint édesítjük (én ebbe mindig folyékonyat használok), sózzuk, ha kell, forraljuk még egy-két percig, amíg besűrűsödik és készen is van.

Ch (teljes mennyiségben): 129 g
Ch (1 adagban): 33 g

Egyben sült fasírt (zsemle és kenyér nélkül)

Persze mini fasírtgolyóknak jobban szeretik, de hát segíteni egyik sem akar, így ez van, ezt kell szeretni! De az alábbi recept annak is elkészíthető, a gombóc formázása után dw panírmorzsába kell még forgatni, és bő zsírban/olajban kisütni.

Hozzávalók

  • 0,5 kg darált hús
  • 5 dkg Dia Wellness szénhidrátcsökkentett panírmorzsa
  • 1 db M-es tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma (1 k.k. olajon dinsztelve)
  • fél k.k. fokhagyma granulátum
  • fél k.k. őrölt bors
  • 1 k.k. só
  • 1 k.k. pirospaprika
  • 3 e.k. olvasztott zsír, vagy olaj

Elkészítés

A darált húst összekeverjük a panírmorzsával, a tojással, a fűszerekkel, és a dinsztelt vöröshagymával. A masszánkat rúd alakúra formázzuk.
Az olvasztott zsírral/olajjal megágyazunk a tepsiben a megformázott masszánknak, amit, ha készen vagyunk a síkosítással, olajozott mozdulatokkal egyből be is emelünk. Alufóliával lefedjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 percet sütjük. Az idő leteltével fóliázást megszüntetjük, és saját levével locsolgatva további 20 perc alatt pirosra sütjük.
Ha kész, sütő lekapcsol, és vagdalt tálra, vágódeszkára kihelyez (ne hagyjuk benne a zsírban) és kihűlésig békén hagy. Hidegen szépen szeletelhető!

Ch 100 g-ban: 4 g

Egyéb feltétek

  • Rántott párizsi (nálunk a vagdalt után ez a másik kedvenc, csak legyen bepanírozza)
  • Párizsit dia-wellness -50% lisztbe, tojásba(sózzuk!), és dia-wellness panírmorzsába forgatjuk, tepsiben olajjal spriccelve, vagy hagyományos módon serpenyőben pár perc alatt aranybarnára sütjük.
  • Sült virsli/kolbász
  • Karikázva, beirdalva, ahogy tetszik.
  • Tükör tojás

Talán mindenkinek megy ez már magyarázat nélkül is…

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!