Sütőtök szezON! Ma egy félelmetesen jó sütőtökkrémlevessel készültem. Itt imádják. Pláne, hogy a krémleves általában csak a kezdet, mert szinte biztos, hogy valami édes másodikkal folytatódik. Több technológiával készítettem már, de persze ebből Ők semmit nem érzékeltek. A sütőtökkrémleves, az sütőtökkrémleves, és az, hogy hogyan készült, az olyan kit érdekel. Csak sok legyen és jó! Most az a recept áll itt, ami az én kedvencem, leszámítva az egyetlen (TÖK) utálatos részt, a pucolást. Tudom, meg lehetne sütni előtte és egyszerűen kikaparni a húsát. Meglehetne… ha általában nem délben kezdenék el vakarózni, hogy mi is legyen az ebéd. De kipróbáltam már úgy is, és abban maradtam magammal, hogy inkább szívok vele 10 percet, mert nekem így akkor is jobban ízlik.

“A sütőtök kedvező élettani hatásai már régóta ismertek, a szeplő és egyéb bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket. Európába a spanyol hódítók hozták, hazánkban is nagyon régen termelik táplálkozás-élettani értékei miatt, a második világháborút követő szűkös esztendőkben szinte néptápláléknak számított. Kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésekor se feledkezzünk meg róla. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.”
Egyszóval jól jön mostanság… A félreértések (és a kevésbé konyhatündérek) elkerülése végett azért tisztázzuk, hogy eszünkbe se jusson megenni a Halloweenre vásárolt sütőtököt!!! Az csak tökfejnek jó, emberi fogyasztásra alkalmatlan!

Hozzávalók (6 személyre)

  • 1 db nagy sütőtök (nálam ma épp kanadai)
  • 3 szem burgonya
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 db húsleveskocka
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 késhegynyi bors

Elkészítés

Tököt megmossuk (ki tudja ki fogdozta, na!), meghámozzuk, magokat a szálas nyúlós izékkel együtt eltávolítjuk. Közben sűrűn emlegetjük a közeli hozzátartozóinak bizonyos testrészeit.
Kockázzuk. (Nem aprózzuk, kb. 2×2 cm)
Krumplit megpucoljuk, TÖK(kel) egyforma méretűre vágjuk.
Burgonya elhagyható, de erősen ajánlott a fincsi krémes állag eléréséhez!
Lábosba mindkettőt beletesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy mindent ellepjen.
Hagymát megpucol, keresztben bevág és kockák közé elrejti.
Leveskockákat beledob, sóz, borsoz, fedő alatt puhára főz. (Kb 25-30 perc)
Igen, hajazok a japán konyhára, én csak annyi fűszert használok, amennyi hangsúlyt ad az ételnek, de bátran lehet próbálkozni!
Amikor TÖK puha minden, nekiesünk a botmixerrel.
Teljes simaságnál tejszínt beleborítjuk, és türelmesen megvárjuk, amíg újra forrni kezd.
Tálaláskor tökmagolajjal locsold és szórd meg pirított tökmaggal!
Annyira laktató, hogy nagy dolgokkal nem érdemes készülni utána. (szóval ne akarj nekiállni a kiskert felásásához…SE)

Ch teljes mennyiségben: 203 g
Ch 1 (nagy) adagban: 33,8 g

 

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!