Brit tudósok bebizonyították, hogy az emberek 95%-a meglepődik, ha a mondatok nem úgy végződnek, ahogy ők azt krumplifőzelék. De ezen a hétvégén nem lesz semmi meglepő, csak krumplifőzelék, de az legalább nagyon finom! Nem köztudott, de tény, hogy hetek óta a szomszédok vendégszeretetét élvezzük, és mivel ez eltart még pár hónapig, igyekszünk minél kevésbé visszaélni a jóindulatukkal. Sok vizet talán nem zavarunk, csak sörfőző sógor issza a levét… Mondjuk leginkább a tartalékait, mivel beköltöztünk a birodalmába, megakasztva ezzel a heti termelést.

Szóval, vele ellentétben nekünk nagyon jó dolgunk van, leszámítva azt a kis bibit, hogy, mivel a sörfőzéshez nem kell gáztűzhely, a mindennapi főzőcske mostanában nem hétköznapi módon zajlik. Ami rendelkezésre áll, az egy megörökölt asztali indukciós főzőlap, és egy 15 évvel ezelőtt teleshopból vásárolt, és azóta a spájzban bujdokoló Hot Plate. A főzőlap egy zónás, aminek az az előnye, hogy egyszerre csak 1 dologra kell koncentrálni, hátránya viszont, hogy felejtős a mindennapi háromfogásos ebéd, de még a kétfogásos is némi szervezést igényel.

Azonban, ha leánygyermek mindezek ellenére egybesült fasírtot szeretne, akkor további egyeztetés szükséges a szomszédasszonnyal. Persze bármikor át tudunk menni, csak édesanyám csuklik, amikor Ő grízes tésztát tervez az otthonlévőknek, de a sütőben lapító fasírt sül és illatozik… Bizonyítván, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen, ma az egy zónás főzőlap oltárán áldozva és a szomszédasszony bérsütési hajlandóságát kihasználva készült, a normál körülmények között egyszerűnek számító ebéd.

Hozzávalók (4 főre)

• 1,2 kg krumpli
• 3 dl tejföl
• 3 evőkanál dw -50% liszt
• 1 db vöröshagyma
• 2 db babérlevél
• 2 db (nem ördögtől való, ilyen-olyan adaléktól mentes) leveskocka
• só
• őrölt bors
• ecet
• folyékony édesítőszer (ízlés szerint)

Elkészítés

Krumplit megpucol, megmosdat, és karikára vág, majd lábosba belehelyez, és annyi vízzel nyakonönt, amennyi pont ellepi. Ízesíti sóval, borssal, babérlevéllel, leveskockával és beledobja a megpucolt, bevágott vöröshagymát is. Krumplit puhára főz. A tejfölt simára keveri a liszttel, majd hozzá ad a főzőléből, ha mer(őegykanállal). Igen, a hőkiegyenlítés miatt, hogy legalább csomós ne legyen, ha már odaégette… Kutyulékot apránként a krumplihoz önt, majd heves kevergetés közepette összeforral, végül ízlés szerint némi folyékony édesítővel és ecettel utóízesít.

Ch teljes mennyiségben: 260 g
Ch 1 adagban: 65 g

Egyben sült fasírt – zsemle és kenyér nélkül

Hozzávalók

• 0,5 kg darált hús
• 5 dkg Dia Wellness szénhidrátcsökkentett panírmorzsa
• 1 db M-es tojás
• 1 kis fej vöröshagyma (1 k.k. olajon dinsztelve)
• fél k.k. fokhagyma granulátum
• fél k.k. őrölt bors
• 1 k.k. só
• 1 k.k. pirospaprika
• 3 e.k. olvasztott zsír, vagy olaj

Elkészítés

A darált húst összekeverjük a panírmorzsával, a tojással, a fűszerekkel, és a dinsztelt vöröshagymával. A masszánkat rúd alakúra formázzuk. Az olvasztott zsírral/olajjal megágyazunk a tepsiben a megformázott masszánknak, amit, ha készen vagyunk a síkosítással, olajozott mozdulatokkal egyből be is emelünk. Alufóliával lefedjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 percet sütjük. Az idő leteltével fóliázást megszüntetjük, és saját levével locsolgatva további 20 perc alatt pirosra sütjük. Ha kész, sütő lekapcsol, és vagdalt tálra, vágódeszkára kihelyez (ne hagyjuk benne a zsírban) és kihűlésig békén hagy. Hidegen szépen szeletelhető!

Ch 100 g-ban: 4 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!