A hetet igazoltan távol töltöm, de ez nem jelenti azt, hogy recept nélkül hagylak titeket. Sőt! Kicsit a havas hegyekbe csábítok ma mindenkit, azokat is, akik nem szerelmesei a téli sportoknak, mert a sportérték csak egy dolog, de az igazi buli a pályán kívül történik. Hütte menüvel készültem mára (nem, nem az itallapról válogattam, pedig a bombardino verhetetlen): Frittatensuppe (palacsintaleves) és Germknödel (gőzgombóc) lesz. Előre bocsátom, hogy a marha távol áll tőlem, így a csontlé ma nem abból fog készülni.

Frittatensuppe (palacsintaleves)

Levesünk alapja egy csontleves lesz. A csontleves recept nagy előnye, hogy szinte bármilyen húsos csontból elkészíthetjük (a marhacsonttól a tyúkig), egyetlen titka van, a megfelelő fűszerezés!

Csontleves hozzávalók

  • 1 kg (húsos) karajcsont
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej karalábé
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 szelet zellergumó
  • 10 szem egész feketebors
  • 1 ek só

Húsos karajcsontot átmossuk, fazékba tesszük, hideg vízzel felengedjük(bőségesen ellepje). Lassú tűzön tegyük fel főni. Zöldségeket tisztítsuk meg, hagyma kivételével vágjuk nagyobb darabokra. Ha felforrt, habozzuk le a tetejét, majd adjuk hozzá a sót, a borsot és a zöldségeket. Lassú tűzön főzzük 1,5 órán keresztül. Amíg a csontunk fő a levében, készíthetjük is a belevalót.

Palacsintabetét hozzávalók

  • 126 g dw -50% liszt
  • 1 db tojás
  • 1 tk só
  • 3 dl tej
  • 1 e.k olaj

A dw lisztet a tojással, a sóval és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük, majd folyton kevergetve hozzáadjuk a többi tejet is. Kevés olajjal kikent serpenyőben vékony palacsintákat sütünk. Tálalásnál feltekerünk egy palacsintát és 3-4 mm vékony csíkokat vágunk belőle, majd mélytányérba tesszük és forró levest merünk rá. Megszórjuk petrezselyemmel.
Egyből enni kék, mert különben szétázik, és jön a fúj, undiundi megint.

Ch teljes palacsinta mennyiségben: 66,5 g

Germknödel (gőzgombóc 6 főre)

Gőzgombóc hozzávalók

  • 30 g élesztő
  • 500 g dw -50% liszt
  • 350 ml tej
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csapott mk só
  • 20 dkg cukormentes szilvalekvár

Vanília sodó

  • 6 db tojássárgája
  • 600 ml tej
  • 1,5 ek negyedannyi
  • 2 e.k. vanília aroma

Tálaláshoz

  • darált mák
  • negyedannyi
  • 1 ek vaj

Az alapanyagok legyenek szobahőmersékletűek!
Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót a tejet, és a hozzávalókból fényes tésztát dagasztunk (amíg a tészta elválik az edény falától).
A kidagasztott tésztát tegyük lisztezett deszkára, takarjuk le, és 1 órát hagyjuk békén. Ebből a tésztamennyiségből 6 db gombócot fogunk készíteni. Ha nincs gőzsütőnk, a gombócokat vízgőz felett fogjuk készre párolni. (Légy kreatív! Nekem a legjobban bevált a lábas, rajta egy nokedli szaggató, de lehet bármilyen rács, csak legyen akkora, hogy legalább 3 gombóc elférjen rajta.

Amíg megkel a tészta, készítsük el a sodót. A tojássárgákat a vanília aromával és az édesítővel habosra keverjük. Felforraljuk a tejet, és fokozatosan hozzáadjuk a tojásos-vaníliás keverékhez. (Vigyázzunk, ha túl forró a tej, kicsapódik a tojás és az egész mehet a kukába!) Utána már csak vízgőz felett, vagy lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrítsük. A kezdők szerintem jobban járnak, ha inkább a főzős pudingot választják.

Ha a tésztánk duplájára kelt, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Szép, 6 egyforma méretű, a lehető legnagyobb tésztát szúrjunk ki pohárral, kompótos tállal.

A kivágás utáni maradékokat osszuk el egyformán a tésztakarikákon. Szükség esetén kicsit nyújtsuk ki. A tésztáinkat 1 evőkanál lekvárral töltsük meg. A szélét, és a vele szemben lévő végét erős nyomással összecsípjük. Így menjünk rajta végig, hogy a lekvár ne tudjon majd kifolyni. A töltött gombócokat 20 percig letakarva pihentetjük mégegyszer.
Majd az aljukat megkenjük vajjal, hogy ne ragadjon oda a szűrőhöz. Gőzfelszerelésünk lábosába vizet forralunk, ráhelyezzük a rácsot, és ezen gőzöljük 10 percig a gombócokat. A lábost takarjuk le egy rozsdamentes tállal, vagy egy másik, fejére fordított lábassal.

Miután a gombócok köszönik szépen jól vannak, mély tányérba szedjük őket, vanília sodóval nyakon locsoljuk, végül negyedannyival (1:4 aranyban) kevert darált mákkal szórjuk és tálaljuk.

Ch 1 adagban: 69,5 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!