Ha már a szilveszteri pogácsa készítésének fortélyait idő előtt ellőttem (recept itt), álljon itt az év utolsó napjára egy tökéletes szerencsehozó lencse recept. Sajnos 5 évesen még nem nagyon érdekelt a gasztronómia, így a vadassal egyetemben a füstölt húsos, aszalt szilvás lencsefőzelék receptje is örökre a mama titka maradt… Hosszú évek megfeszített kutató munkájának és kísérletezésének eredményeképpen, pár évvel ezelőtt sikerült klónozni a nagyi receptjét, amit eddig még soha nem írtam le, de csak nem maradhat örökre titok… Ha a jövőben a gyerekeim valamilyen összeesküvés eredményeként egyszer csak szembe találják magukat a lencsével nehogy már ne tudjanak mit kezdeni vele.

Ha lencsét vásárolunk a kisebb szeműt válasszuk. Ez a finomabb, mivel az ízanyagok főképpen a lencse héjában találhatóak, így az apró szemekben ez arányaiban jobban érvényesül. A lencsét áztassuk be pár órára főzés előtt, és mindig hideg vízben tegyük fel főni, mert így jobban meg tudja magát szívni nedvességgel. Soha ne forraljuk huzamosabb ideig nagy lángon abban a reményben, hogy hamarabb megpuhul. Csak azért sem fog! A lencse makacs.
Viszont dacból szétnyílnak a szemek így az egyébként se túl guszta kinézete tovább romlik majd. Ha első forrás után leöntjük róla a vizet, az érzékenyebbeknél sem okoz puffadást. Csak akkor sózzuk és ízesítsük a lencsés ételünket, ha már elkészült, mivel a só és a savanyú ízesítők meghosszabbíthatják a főzési időt, így még nehezebben puhul meg. Ne felejtsétek el, hogy lencsét enni az év első napján kötelező! (És ha mégsem hozná meg a várva várt gazdagságot, vigasztalhatjuk magunkat, hogy legalább nem ezen múlott! 😉

Hozzávalók (8 fő)

  • 50 dkg lencse
  • 25 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg mag nélküli aszalt szilva
  • 3 db babérlevél
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 1-2 e.k. ecet (ízlés szerint)
  • 1-2 e.k. folyékony édesítő
  • 1 e.k. Dia-Wellness -50% liszt
  • őrölt fekete bors

Elkészítés

A lencsét megmossuk, éjszakára beáztatjuk. Másnap annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje, és feltesszük főni. Beletesszük a füstölt húst (egészben), a babérlevelet és a megtisztított fej vöröshagymát (egészben). Ha a lencse már félpuha, beledobjuk a negyedekre vágott aszalt szilvát és addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Kivesszük a vöröshagymát, a babérlevelet és a füstölt húst. A tejfölt elkeverjük a mustárral, a liszttel, ha bátrak vagyunk merünk hozzá 2 merőkanállal a forró lencséből(hőkiegyenlítés), majd beleborítjuk az egészet a lábosba, elkeverjük és egyet forralunk rajta. Levesszük a tűzről, ízesítjük sóval, borssal, ecettel és a folyékony édesítővel. Mielőtt késznek nyilvánítanánk, a füstölt húst még felkockázzuk, és belekeverjük a főzelékbe.

Ch teljes mennyiségben: 350 g
Ch 1 adagban: 43,75 g

…és mielőtt idénre elköszönnék, álljon itt néhány gondolat a szilveszteri babonákról és hiedelmekről.
Mosni, vasalni tilos.
Orvoshoz menni tilos.
Veszekedni tilos.
Lencsét enni kötelező. Mert szerencsét hoz. (HA … a megfőtt lencse pontban éjfélkor az asztalon van.)
Baromfit fogyasztani tilos.(Elkaparja a szerencsét.)
Halat fogyasztani tilos. (Elúszik vele a szerencsénk.)
Ha újév napján az első látogató asszony vagy lány, akkor azt be se engedjétek! Az szerencsétlenséget jelent. ( a férfi bezzeg… az szerencsét… pfff…)
…és hozzon bármit az új év, azt kívánom, hogy sose felejtsd el:
“Nem azért vagy itt, hogy bármit szerezz, hanem azért, hogy adj!”

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!