Idén nyáron csak a bátrak lógatják a tengerben a lábukat, így nekünk, akik biztosra megyünk (jobban mondva maradunk) fix desztináció max a Mosoga-TÓ.  …és, ha már erre a hétre tervezett tengerpart helyett az érdi levendulásban nézzük a naplementét, legalább a leves legyen görög, a “második” mexikói, a desszert pedig francia. Természetesen a tőlem már megszokott módon, a lehető legkevesebb időt dekkolva a konyhában.

Görög gyümölcsleves (8 fő részére)

HOZZÁVALÓK

  • 1 őszibarack konzerv cukor nélkül (GOLD REEF)
  • 1 darabolt ananász konzerv cukor nélkül (GOLD REEF)
  • 1 doboz trópusi mix cukor nélkül (GOLD REEF)
  • 2 narancs
  • 2 e.k. vanília aroma
  • 1-2 e.k. folyékony édesítő (Huxol, Süssina, Pötyi vagy az Aldis, ami mellékíz nélküli -szerintem-)
  • 5 dl tejszín
  • 1 l narancslé

ELKÉSZÍTÉS

A gyümölcsök leveit leöntjük! (Ki a mosogatóba!) Ami nem darabos, azt kockára vágjuk, tálba tesszük. A narancslét, a tejszínt, a folyékony édesítőt és a vanília aromát összekeverjük és ráborítjuk a gyümölcsökre. Ha hagyjuk állni egy éjszakát, sokkal finomabb!

Ch (teljes mennyiségben): 287 g
Ch (1 adagban): 36 g

Mexikói chilis bab (4 fő részére)

HOZZÁVALÓK

  • 1 csomag Knorr chilis bab alap (ördögtől való)
  • 30 dkg darált hús
  • 2 ek sertészsír
  • 4 dl víz
  • 10 dkg vörös bab
  • 10 dkg kukorica
  • só (ízlés szerint)

ELKÉSZÍTÉS

Ez sem lesz túl bonyolult és időigényes… Darált húst forró zsíron kifehérítjük. Hozzáadjuk a chili alapot és a hideg vizet, időnként kevergetve közepes lángon felforraljuk. 20 perc után hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot és kukoricát, majd elkeverjük, újra forrástól számított 5 percig főzzük.

Ch (100 g elkészített ételben): 5,9 g
Ch egy adagban (202 g): 12 g

Azt azért hozzáteszem, hogy ez csak a knorr szerint elég 4 főnek, nálunk alapból a duplája készül! …és mivel nem igen fárasztottuk el magunkat a leves és a második készítésében, simán belefér a hétvégére még egy tóóóta is! Bár a naptár szerint épp nagyon nyár van, de még sincs kánikula, így senkit nem zavar majd, hogy bekapcsoljuk a sütőt. (…és nálunk már azon sem csodálkozik senki, ha lábosban – fejjel lefelé – sül az almatorta.)

Francia almatorta

HOZZÁVALÓK

  • 1 kg alma
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg eritrit
  • 20 dkg dia-wellness -50% ch liszt
  • 5 dkg eritrit
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3-4 evőkanál hideg víz
  • A tészta nyújtásához kevés liszt.

ELKÉSZÍTÉSE

Hivatalos verzió: a tésztához összekeverjük az lisztet és az eritritet egy nagy tálban, majd a kézi reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a hideg vajat. Utána ujjainkkal addig morzsoljuk az eritrites liszt és a kemény vaj elegyét, amíg morzsássá nem áll össze, és ha ez megvan, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet. Gyors mozdulatokkal az egészet összegyúrjuk, és a tésztát folpackba csomagolva min. 30 percre hűtőbe rakjuk, hogy pihenjen…

…ha épp idegállapotban vagy és menekülni próbálsz a vasalni való/a porszívó/egyéb más állatfajták elől -énénén-, pont ráérsz vajat reszelgetni és liszttel elmorzsolgatni…. Ha nem, akkor irány a mikro. Nem Te, már mondtam. A vaj. Igen, van cukrász végzettségem is és tudom, abszolút helytelen és tudományosan megmagyarázható, hogy szentségtörést követünk el, ha pöppet rámelegítünk a vajra…de kit érdekel???

A sütéssel pont úgy vagyok, mint bármi mással az életben… érdekel mások véleménye, elolvasom, meghallgatom és utána úgyis mindent úgy csinálok, ahogy akarok. Szóval, ha vaj nem reszel, picit rámelegít és gyorsan összegyúr. Amíg a tészta pihen a hűtőben, ismét eltűnődünk, hogy vajon miben is fáradhatott el!? Ja nem, addig az almákat megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, és tortaforma helyett előveszünk egy 24 cm-es teflonserpenyőt. Mérsékelt lángon megolvasztjuk benne a vajat, aztán hozzákeverjük az eritritet, hozzátesszük az almaszeleteket. Türelmesen kevergetjük és NEM hisszük el a szakirodalomnak, hogy a cukron kívül semmi nem karamellizálódik!!! Amikorra elpárolog a leve, pont jó lesz! Tűzről lehúz, fedő levesz, megvárjuk, amíg kihűl (duplán nehezített sütemény… a karamellizált almától olyan, de olyan illat van, hogy őrt kell állítani a lábos mellé). Megvárjuk, amíg kihűl.

Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a tésztát kivesszük a hűtőből. Enyhén lisztes deszkán 1-2 centivel nagyobbra nyújtjuk, mint amekkora a karamellás almával teli serpenyő átmérője, aztán a nyújtófa segítségével egy darabban átültetjük azt az alma tetejére. A széleit szorosan betunkoljuk a töltelék alá. A serpenyő nyele, ha műanyagból van, szívás… de, ha több rétegnyi alufóliába csomagoljuk talán túléli a sütőt!

Igen ez a süti pont olyan, mint a mai napom volt… (de velem ellentétben látszólag ő szereti a felfordulást…) A francia almatorta bár fejjel lefelé, de 25 perc alatt pont megsül. Miután kivettük a sütőből, várunk néhány percet, és amikor az alján lévő karamell kicsit besűrűsödött, határozott mozdulattal kifordítjuk egy tálra. Biztonsági figyelmeztetés: hűlés közben magára hagyni TILOS!

Ch (teljes mennyiségben): 155 g
Ch 1 szeletben (12 szeletre vágva): 13 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!