Tikkasztó hét van mögöttünk, de enni ugye azért csak kell. Bár mostanában nagy divatja van (állítólag) a „nyáron nem főzünk”-nek. Annyira nagyon beköltöznék valakihez, aki űzi ezt a sportot, hogy lássam, hogy kell ezt elképzelni. Oké, azt mondom, hogy 25 fok felett nem főzök. De… amikor bent van 25 vagy amikor kint?
…és, akkor, ha nem főzök, akkor mit fogunk enni? Rendelünk minden nap?
…és azt hidegen esszük? Mert ha melegítjük a bármit is, akkor ugyanúgy fűtjük a lakást…
…és akkor nyáron nincs rántotta, bundáskenyér, tejbegríz, palacsinta és sütike se?
…és, ha majd lehűl 25 fok alá a hőmérséklet, gyorsan begyújtom majd a sütőt – üresen ofkórsz –, mert amúgy 25 fok alatt sem szeretek sütni-főzni…

Amíg ezen dilemmáztam megpucoltam a táborban uzsiról megmaradt almákat (nincs pazarlás), hogy csinálok belőle egy kis almaszószt, a mézes-mustáros csirke mellé.
Krémleves lett.
Másnap. (Mert ki az a hülye, aki 37 fokban meleg levest akar enni, ugye…)
Igen, a héten nem nagyon ment ez a konyhatündéreskedés. Próbáltam behozni minden elmaradást (nem jött be), de amíg megoldottam egy problémát, generáltam helyette egyből kettőt. Zombiüzemben funkcionálni a konyhában nem annyira célszerű, kivéve, ha akaratod ellenére iziben neki akarnál állni kitakarítani a mikrót IS…
Naná, hogy erre is van receptem…Végy 10 dkg vajat, tedd be 30 mp-re a hullámok közé. Idő leteltével konstatáld, hogy kéne még neki 5 mp. Tedd vissza, elegyedj szóba a gyerekkel, és mondd el neki, hogy máskor legyen kedves használat után a fahéjat a helyére visszahelyezni, mert a köményes szilva nem annyira menő.
Mire a tanmese végére érsz, a mikróban lezajlik a robbantásos merénylet, és kezdheted is takarítani.

Hogy mi ebből a tanulság?!

  1. Nem kell firtatni a mi lesz az ebéd témát… (ha híg lett szósznak – mert perszehogy nem annyi lé volt a felszínen lubickoló almakockák alatt, amennyire már ki emlékszik –, majd jó lesz krémlevesnek.
  2. Legyen otthon mindig instant krumplipüré (bé verzió).
  3. Olvassuk el mi akadt a kezünkbe, mielőtt porhintésbe kezdünk, különben a szilva wellness mellett takaríthatjuk a mikrót is.
  4. Nem a gyerek tehet róla (de olyan jó mindig, mindenben keresni – és megtalálni – a felelős személyt, akire ráfoghatjuk, mert bárki tehet róla, de én biztos nem)!

Hozzávalók (4 fő részére)

  • 6 db alma
  • 1 e.k. citromlé
  • 1 t.k. vanília aroma
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • negyedannyi édesítő ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 dl főzőtejszín
  • víz

Elkészítés

Az almákat hámozzuk meg, majd a magházukat eltávolítva vágjuk fel kockára. Öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi 4 ujjnyira ellepi (hibafaktor), mehet bele a citromlé, a vanília aroma, a fahéj és ízlés szerint a negyedannyi is.
Amikor az alma megpuhul, tűzről levéve botmixerrel pépesítsük.
A vaníliás pudingport keverjük simára a tejszínnel, adjunk hozzá egy merőkanálnyi levest (hőkiegyenlítés), majd állandó kevergetés közepette csorgassuk bele a levesbe.
Forraljuk fel (a kavarás közben megy ám!) mielőtt késznek nyilvánítanánk.
Hidegen, opciós tejszínhabbal tálaljuk.

Ch teljes mennyiségben: 80,5 g
Ch 1 adagban: 20,1 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!