Várom, hogy anya megfőzi az ebédet… Várom, amíg rá nem jövök, hogy én vagyok az anya…

Szeretem a hosszú hétvégéket. Nagyon szeretem. DE… Amióta anya vagyok, rájöttem, hogy a reggeli után – fél órával – előkerülő „Anyaaaa, ma mi lesz az ebéd?” kérdés elhangzását pont megduplázza a sima hétvégéhez képest… Így, a rutin meg az évek megtanították, hogy a hosszú hétvégéken pláne igyekezzem úgy főzni, hogy Anyának is legyen szabadság ezekben a napokban. Ezért ma is egy egyszerű, de nagyszerű ebéddel készültem. Amit szeretek benne, hogy ízlés szerint variálható, ha kolbászos helyett épp aszaltszilvás, almás vagy baconos kedvem van, akkor szemrebbenés nélkül cserélgetem benne a hozzávalókat.

 Hozzávalók (4-6 adag)

  • 1.5 kg sertés rövidkaraj (csont nélkül)
  • 10 szelet bacon
  • 20 dkg trappista sajt
  • 20 dkg kolbász
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 nagy paradicsom
  • 50 ml napraforgó olaj
  • 1 csomag magyaros sült fűszerkeverék
  • 1 teáskanál só
  • bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

Sütéshez

  • 2 dl víz
  • 1 leveskocka

Elkészítés

A karajt 1-1,5 centinként bevagdossuk, úgy, hogy az alja egyben maradjon. Az olajból és a fűszerekből pácot készítünk, és jól bekenegetjük vele a húst.  A zsebecskéket pláne! Becsavarjuk alufóliába, légmentesen lezárjuk, és éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Na jó ez nem sütemény, és reményeink szerint inkább érlelődni fog, mint lábat lógatni. Arról nem is beszélve, Hogy fent említett hátrányos helyzetűvel szemben, őt biztos nem fogja senki idő előtt kóstolgatni. Másnap a zsebekbe vastagabbra szelt sajtot, baconszalonnát, kolbászkarikákat, paradicsom és vöröshagymaszeleteket dugdosunk. Tepsibe tesszük. 2 dl vízben, feloldjuk a húsleveskockát és nyakon borítjuk vele a karajt. Fóliával lefedjük. Hideg sütőbe tesszük, úgy kezdjük el a sütési folyamatot, majd folyamatosan emeljük a hőfokot. (Sütési hőfok: 220°C) Kb. 2 órára el is felejthetjük. Vagyis nem annyira, mert az isteni illatok folyamatosan emlékeztetnek rá, hogy itt valami készül… Mikor a hús puha, levesszük a fóliát, pirosra sütjük. A húst ferdén szeletelve, a saját szaftjával meglocsolva, krumplipürével tálaljuk.

Ch: Ennél a tölteléknél úgy gondolom, hogy a számolás elhagyható, annyira minimális az egy főre jutó adag. Persze, ha aszalt szilvával, almával, körtével töltenénk, akkor ez nem igaz!

Dia-Wellness Burgonyapüré (6 fő)

Hozzávalók

  • 250 g Dia-Wellness burgonyapüré alap
  • 7,5 dl tej
  • 10 dkg vaj

Elkészítés

Tejet felforral, tüzet lezár. Püré port beleborít, vajjal simára kever, és a köretről is gyorsan le van a gond, ha már mindenkinek jár a hosszú hétvége…

Ch (1 adag): 21, 25 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!