Várom, hogy anya megfőzi az ebédet… Várom, amíg rá nem jövök, hogy én vagyok az anya…
Szeretem a hosszú hétvégéket. Nagyon szeretem. DE… Amióta anya vagyok, rájöttem, hogy a reggeli után – fél órával – előkerülő „Anyaaaa, ma mi lesz az ebéd?” kérdés elhangzását pont megduplázza a sima hétvégéhez képest… Így, a rutin meg az évek megtanították, hogy a hosszú hétvégéken pláne igyekezzem úgy főzni, hogy Anyának is legyen szabadság ezekben a napokban. Ezért ma is egy egyszerű, de nagyszerű ebéddel készültem. Amit szeretek benne, hogy ízlés szerint variálható, ha kolbászos helyett épp aszaltszilvás, almás vagy baconos kedvem van, akkor szemrebbenés nélkül cserélgetem benne a hozzávalókat.

Hozzávalók (4-6 adag)
- 1.5 kg sertés rövidkaraj (csont nélkül)
- 10 szelet bacon
- 20 dkg trappista sajt
- 20 dkg kolbász
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 nagy paradicsom
- 50 ml napraforgó olaj
- 1 csomag magyaros sült fűszerkeverék
- 1 teáskanál só
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fűszerpaprika
Sütéshez
- 2 dl víz
- 1 leveskocka

Elkészítés
A karajt 1-1,5 centinként bevagdossuk, úgy, hogy az alja egyben maradjon. Az olajból és a fűszerekből pácot készítünk, és jól bekenegetjük vele a húst. A zsebecskéket pláne! Becsavarjuk alufóliába, légmentesen lezárjuk, és éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Na jó ez nem sütemény, és reményeink szerint inkább érlelődni fog, mint lábat lógatni. Arról nem is beszélve, Hogy fent említett hátrányos helyzetűvel szemben, őt biztos nem fogja senki idő előtt kóstolgatni. Másnap a zsebekbe vastagabbra szelt sajtot, baconszalonnát, kolbászkarikákat, paradicsom és vöröshagymaszeleteket dugdosunk. Tepsibe tesszük. 2 dl vízben, feloldjuk a húsleveskockát és nyakon borítjuk vele a karajt. Fóliával lefedjük. Hideg sütőbe tesszük, úgy kezdjük el a sütési folyamatot, majd folyamatosan emeljük a hőfokot. (Sütési hőfok: 220°C) Kb. 2 órára el is felejthetjük. Vagyis nem annyira, mert az isteni illatok folyamatosan emlékeztetnek rá, hogy itt valami készül… Mikor a hús puha, levesszük a fóliát, pirosra sütjük. A húst ferdén szeletelve, a saját szaftjával meglocsolva, krumplipürével tálaljuk.
Ch: Ennél a tölteléknél úgy gondolom, hogy a számolás elhagyható, annyira minimális az egy főre jutó adag. Persze, ha aszalt szilvával, almával, körtével töltenénk, akkor ez nem igaz!
Dia-Wellness Burgonyapüré (6 fő)
Hozzávalók
- 250 g Dia-Wellness burgonyapüré alap
- 7,5 dl tej
- 10 dkg vaj
Elkészítés
Tejet felforral, tüzet lezár. Püré port beleborít, vajjal simára kever, és a köretről is gyorsan le van a gond, ha már mindenkinek jár a hosszú hétvége…
Ch (1 adag): 21, 25 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
(piros)Aranyos csirkecomb
Ettetek már Aranyos csirkecombot? A Diab diéta a la Panka az alapanyagok kreatív felhasználására is megtanít.
Tejfölös burgonyafőzelék rántott párizsival
Gyors és népszerű retró ebéd a mindennapokra Diab diéta a la Panka receptjével.
Tejszínes hagymakrémleves
Egy gyorsan összedobható melengető leves, amihez mindig van otthon alapanyag. Hogy a gyerekek is megegyék, legyen utána desszert, javasolja Panka.
Amerikai csokis keksz
Minden diabos háztartásban van cukormentes keksz a kisétkezésekre, amit házilag is készíthetünk. Próbáljátok ki Diab diéta a la Panka csokis kekszét!
Dubarry karfiol
Könnyed, alacsony szénhidráttartalmú főétel, ami után még egy nagy desszert is beleér.
Snackek leveles tésztából
A leveles tésztából készült bármi mindig sikert arat édesen és sósan is, így ciki, nem ciki, de itt mindig lapul a hűtőben.
Islergolyó sütés nélkül
Gyerekekkel is könnyen elkészíthető karácsonyi ínyencség dióval, étcsokoládéval és diabetikus lekvárral.
Zserbótekercs
Régi zserbó, új köntösben - kevesebb vacakolással, és persze a lehető legdiétásabb változatban!
Karácsonyi nutell(F)ás
Csak három alapanyag, és egy kis kézügyesség kell ehhez a látványos karácsonyi édességhez.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!