100 nap után – egyenlőre úgy fest – a hétvégén végre hazaköltözünk. Nem azért végre, mert ne lett volna elsőosztályú a szállás és az ellátás a szomszédban, de azért az otthon, az otthon. Ebből kifolyólag az elmúlt 2 hétben reggeltől estig hol kislapáttal, hol porszívóval, hol felmosó vödörrel a kezemben mászkáltam tüntetőleg a festő, az asztalosok és a villanyszerelők között, jelezvén, hogy igyekezzenek, mert mostantól a munkaidejük egyenesen arányos a jelenlétemmel. Persze ez nem azt jelenti, hogy ellenőrizni akarnám, hogy mit, mikor és mennyi ideig csinálnak, csak érezzék a törődést.
A nagy takarítási láz, és a mesterek kedélyállapotának borzolása közben teljesen kiment a fejemből, hogy egész héten nem főztem. Ami mondjuk nagyduzzogva, de túlélhető állapot, de bakker, hogy lesz így recept!? Hát persze, hogy úgy, hogy a sógor a héten is brillírozott a konyhában, és a tálalás mellé küldte a receptet is. Életmentő.
Ahogy a tegnap esti köszi, nem vagyok éhes, mit főztél? saslikot? …akkor mégis… vacsora, és a fröccs is, amivel mindig várnak. Szerintem a népi Kína teljes területén letöltendőt adnának érte, ha ezt valaki kínai kajának hívná, de mindegy, ez vállalható kockázat cserébe azért, hogy ezt az ételt legalább a családom minden tagja szereti.
Hozzávalók
- 1/2 kg kacsamell belső filé. Így árulják a boltban. Nem érdemes egész, bőrös kacsamellet venni ezért a kajáért, ha mégis azt sikerült, semmi pánik, hozd csak át nekem és én szívesen megsemmisítem, hogy ne kelljen vele vesződnöd. 😉
- 2 sárgarépa
- 2 zsenge cukkini (és/vagy brokkoli és/vagy gomba és/vagy kaliforniai paprika…)
- hagyma, félholdakra vágva
- újhagyma (csak a zöldje)
- 1-2 zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 darab friss gyömbér, (reszelve, hogy ne tudják kipiszkálni a kajából :))))
- chili (ha bírjátok)
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- szójaszósz
- 500 g basmati rizs
Ch teljes mennyiségben: 398 g
Elkészítés
Legelőször is a rizst forró vízzel leöntöm és lefedem, amíg az összes többi hozzávalót szépen felvágom. A répát ferdén, félkarikákra, a cukkínit negyed szeletekre, a hagymát félholdakra, az újhagyma zöldjét pedig ferdén kb. 2 centis darabokra szoktam vágni. Nyilván elegánsabb lenne mindent gyufaszál méretűre kaszabolni, de akkor nincs kész a kaja fél óra alatt és kitör a lázadás. Érdemes tálakba csoportosítani a hozzávalókat aszerint, hogy mikor adod az ételhez, hogy egy mozdulattal beleboríthasd a wokba őket, amikor rájuk kerül a sor, mert amikor felhevíted a wokot, onnantól gyorsan történnek a dolgok. 1. csapat: csíkokra vágott kacsamell filé. 2. csapat: hagyma, gyömbér, fokhagyma, (chili). 3. csapat, a keményebb csávók: répa, szárzeller. 4.csapat, a puhák: kukkíni, újhagyma. (Gombával, brokkolival, több színű kaliforniai paprikával is el bírnám képzelni, de ezek némelyikét a gyerekek kipiszkálnák belőle és akkor oda a „kivételesen-az-egész-család-ugyanazt-eszi” élmény.)
Rizsről leöntöm a vizet, szűrőben a csap alatt lemosom róla a keményítőt és odateszem főni. Még azelőtt elzárom, hogy beszívja az összes vizet, a maradék hőn szépen készre párolódik és ami fontosabb, nem kell rá figyelni, amikor a wokkal ügyezel. Érdemes jó minőségű rizst venni, sokat hozzátesz az étel ízéhez. Az is fontos, hogy ismerd meg a rizst, amit használsz, akciós diszkontáruházas basmatival hoztam már szégyent magamra ugyanazzal a technikával, ami előtte százszor hibátlanul működött a kedvenc rizsemmel. Nem a másik rizs volt rossz, én nem figyeltem rá eléggé.
Wokot (vagy öntöttvas lábost) felforrósítom, kacsát magas hőn 2 adagban lepirítom, de épp csak annyira, hogy a külseje megpiruljon, a belseje viszont ne száradjon ki. Kb. 2 perc, amikor már éppen nem látsz rózsaszín foltokat, akkor jól is van. Zsíradék opcionális: jó a kacsazsír, szezámolaj, mogyoróolaj, … már ha van otthon és nem felejtek el venni, mikor elfogy. Nem sózom, csak miután kivettem egy tálba, nehogy levet eresszen a wokban. Nem jó az összes kacsát egyszerre belepúpozni, mert akkor nem pirul, hanem párolódik és csak levet ereszt és kiszárad. Igen, jól látod, a kacsával kapcsolatban súlyos „leveteresztési” fóbiám van.
Ha kész a kacsa, újabb adag olaj a használt wokba és mehet bele az 2. tálból a hagymagyömbérfokhagyma(chili). Folyamatos kevergetés mellett fél perc alatt felkaparom a kacsa letapadt pörzsanyagait a hagymával, az egész cucc elkezd szépen pirulni és kiér az illata a nappaliba, amiből a gyerekek már tudják, hogy T-5 percnél járunk, lehet állni nekifele megteríteni. Mehet bele a répaszárzeller, folyamatos kevergetés, amikor látod, hogy 1-2 helyen már megkapta, jöhet a cukkíniújhagyma, szintén 1-2 perc, aztán szójaszósszal meglocsolod és visszateheted bele a kacsát a tál alján összegyűlt levével együtt. Összeforgatod, sóval-borssal beállítod a végső ízeket és kész. A zöldségek teljesen nem puhulnak meg, csak épp nem maradnak nyersek, ez így van jól. Lesz egy kis leve is a kacsából és a zöldségekből, ha többet szeretnél, alaplével lehet tuningolni és kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel be is sűrítheted olyan „kínaibüfésre” a cuccot.
Bár végig magas hővel dolgozol, wokban sütni egyáltalán nem akkora para, mint amekkorának a partvonalról látszik. De NO multitasking, végig oda kell rá figyelni. Igen, mind az 5 percig. 🙂 Amikor úgy érzed, elkezdene égni benne a kaja, kicsit lehúzod a lángról/kerámiáról/indukciósról vagy löttyintesz bele egy kis vizet. Igazából csak a fokhagyma kritikus, mert a hús és a zöldségek a víztartalmuk miatt úgysem égnek keserűre egy pillanat alatt. Kivéve, ha magára hagyod a rendszert. Mert akkor tényleg odaég a pipacsba az egész és jön a kudarc, szégyen, felvágott erek, árvák zokogása…
Rizst egy villával fellazítod, mély tányérban tálalod a zöldséges kacsával. Pálcikával eszed, hogy legalább a megevés legyen autentikus, ha már a kaja nem az… Jó8vágyat.
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!