Beszéljünk a tésztáról

A diéta nem szabad, hogy megfosszon minket a kulináris élményektől.
Mert a diéta NEM büntetés. Célunk van vele. A szervezet megváltozott állapotához igazítani a táplálkozásunkat. Akár egy életen át.
Ezért az a legfontosabb, hogy ne legyenek tiltott ételek, maximum kerülendő mennyiségek.
A diétában a két kulcsszó legyen: a minőség és a mértékletesség.
A tésztafélék világszerte a legnépszerűbb ételek közé tartoznak, hiszen olcsó alapanyagnak számítanak, gyorsan, számtalan variációban elkészíthetőek.

Milyen tésztát válasszunk?

A teljes kiőrlésű búzalisztből készült tészták, magas élelmi rost tartalommal rendelkeznek, ezért a teltség érzetet is hosszabb ideig fenntartják, hamarabb eltelítenek, mint a hagyományos tészták, ezért hatékonyan csökkenthető az elfogyasztott tésztaköret mennyisége is.
A másik legelterjedtebb alternatívája a búzalisztből készült száraztésztáknak a durumtészta. A hiedelmekkel ellentétben a durumtészta nem tartalmaz kevesebb szénhidrátot a hagyományos búzából készült tojásos száraztésztáknak, sőt a rosttartalma sem magasabb. Az előnyben részesítés oka, hogy a durumbúzában található keményítő nem olyan elágazó szerkezetű, mint a hagyományos búza keményítője, így hosszabb időre van szüksége a szervezetünknek, hogy azt lebontsa. A durumtészta tehát lassan felszívódó szénhidrát, így nem okoz azonnal kiugró vércukorszint emelkedést (majd utána zuhanást, amitől jön a farkaséhség érzés).

Az üvegtészta az ázsiai konyha nyomán terjedt el. Semleges íze miatt, jól ízesíthető, remekül átveszi az étel ízét, aromáját. A kínaiak mungóbabból kivont keményítőből és vízből készítik, tojás hozzáadása nélkül. Általában cérnametélt formában, vagy tagliatelle-re emlékeztető, szélesebb lapokban kapható, és sokszor úgy van összecsomózva, mint egy köteg spárga (a madzag, nem a zöldség, és általában a kötöző anyag sem ehető!). Gazdag vitaminokban, vasat, kalciumot és foszfort is tartalmaz.
Speciális, szénhidrát-csökkentett tésztából is többféle létezik. Közös bennük, hogy élelmi rostban gazdagok, de szénhidrát tartalomban eltérőek lehetnek. (Általában -30% és -50%-al csökkentettek). Szinte minden cég száraztésztáját kipróbáltam már, és nagy általánosságban elmondható, hogy nincs jelentős minőségbeli különbség közöttük. A ch tartalmi különbséget, nem nevezném előnynek vagy hátránynak, mert attól függ, hogy mire van igényünk. Egy jól evő felnőttnek természetesen a -50%-os tésztát ajánlanám, egy rossz evő csemetének pedig pont a -30%-at.

Tészta főzés tippek

A tésztafőzés a világ legegyszerűbb dolga(nak tűnik). A tésztát hatszoros-tízszeres mennyiségű sós vízben, gyakori kevergetés mellet főzzünk, addig, amíg kicsit roppanó keménységű nem lesz. Amennyiben azonnal az asztalra kerül, elég, ha leszűrjük, és már fogyaszthatjuk is. Ha később jön el az ideje, akkor bő hideg vízzel mossuk át, pici sóval és olajjal keverjük össze, így megelőzhetjük az összetapadását. (A tészta akkor az igazi, ha frissen főzzük, de nem árt, ha tudod, hogy (nem brit) tudósok bebizonyították, hogy a kihűlt majd újramelegített tészta 50%-al kevésbé emeli meg a vércukorszintet!)
Miután már tudjátok, a tészta nem ellenség a diétában, és a főzésének a tudományát is elsajátítottátok már, természetesen nem hagylak Titeket recept nélkül sem.

Hozzávalók 6 főre

  • 200 g kolozsvári szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 kg sertéscomb
  • só, bors
  • 400 g zöldborsó
  • 1 e.k liszt
  • 2 cs D-Life D-Max orsó tészta

Elkészítése

A szalonnát kockázzuk, zsírjára pirítjuk, majd szűrővel kihalásszuk a kisült kockákat. Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát a zsírba borítjuk, és üvegesre pirítjuk. Paprikát, paradicsomot felkockázzuk, hagymás alaphoz kotorjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Ha a paprika és paradicsom szétfőtt, (vizet folyamatosan pótoljuk), akkor adjuk hozzá a felcsíkozott húst. Sózunk, borsozunk és (a vizet továbbra is pótolva), addig pároljuk, amíg a hús megpuhul. Ha késznek nyilvánítjuk, akkor a lisztet csomómentesre keverjük egy deci vízzel és hozzáöntjük a tokányhoz. Ha felforrt, hozzáadjuk a borsót (ha fagyasztott, akkor előtte főzzük meg), és még 10 percig főzzük. Főtt tésztával és a sült szalonnadarabokkal tálaljuk.

Ch(1 adagban tésztástól, mindenestől): 46 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008. óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!