Vettem borsót. Egyelőre ennyit mondok (majd később kifejtem.)

A mai ebéd úgy született, hogy este kiszabadítottam a húst a fagyasztó fogságából azzal a szánt szándékkal, hogy addig (s)ütöm, míg sertésszűz baconbe tekerve nem lesz belőle a krumpli mellé. De reggel arra ébredtem, hogy mégsem akarok húst enni, és igazából hagymás törtkrumplit se. Még jó, hogy a GOOGLE (is) a barátom, mert Horváth Ilona nem ihletet meg a puszta soraival, a vizualizáció pedig nem hozta meg a kedvemet sem a húshoz, sem a főzéshez, pedig egyre inkább szorított az (ebéd)idő.

Igen, én is érzem (furcsa is), kicsit átestem a ló túloldalára. 30 évig biztonságban éltem az önmagam által felépített korlátok (kapaszkodók) keretein belül, ahol mindennek megvolt a maga helye, ideje, rendje, módja. Előre megírt heti menü péééldául, amitől eltérni meg sem fordult a fejemben, mert az maga lett volna maga a vég. A #fuckcovid pozitív hozadéka volt, hogy megtanította egy életre, hogy ember tervez, aztán alakul, ahogy alakul. Azóta csak sodródom. Vannak most is terveim, de lazábban kezelem a dolgokat. Megengedem magamnak nem szeretni, nem akarni, másképp gondolni, ha úgy szolgál a kedvem. Édesanyám (bölcs asszony) tanítása – meg kellett érni rá – „Kispanka, ne dumálj feleslegesen, csak arra válaszolj, amit kérdeznek.”

Már nincs közvélemény kutatás, nincs kívánságműsor, nincs elégedetlenkedés (már megint nem azt főzted, amit mondtál). Amilyen a kedv, olyan az ebéd. …és itt jön képbe a borsó…

Hozzávalók (4 fő részére)

• 80 dkg sertésszűz
  • 20 dkg bacon
  • 40 dkg zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 dl víz
  • bors

Elkészítés

A bacont kockára vágom, majd be a serpenyőbe, és elindítok egy zsírégetés programot. Hozzáadom a kockára vágott vöröshagymát, üvegesre párolom (jelentsen ez bármit, de a nagykönyvben így van írva), majd rádobom a csíkokra vágott húst is, és fehéredésig pirítom.
Ekkor adom hozzá a fokhagymát (szétnyomva), a paradicsompürét, és rövid pirítás után nyakonöntöm a vízzel, sózom, borsozom, megkeverem. Fedő alatt (időnként ránézve, mert az indukciós továbbra sem a barátom) kb. 35 perc alatt készre párolom. Amikor késznek nyilvánítom belekeverem a zöldborsót is, és a recept szerint krumplipürével tálalom.

P.S.: tök jól nézett ki a neten a pürével, de másnap bulgurt főztem hozzá, és sokkal jobb volt azzal, de arról már nem készült kép.

Ch teljes mennyiségben (köret nélkül): 72 g
Ch 1 adagban (köret nélkül): 18 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!