Karácsonykor 2.0-nak készült… Mivel 24-én délelőtt mindenkinek volt jobb dolga annál, hogy engem felügyeljen a konyhában, így nem látták, hogy mit rejt a vajas tészta. Megették. Utána elmondtam, hogy ebben bizony gomba volt, csoda, hogy túlélték… Nagy felháborodást nem keltett, sőt, kifejezetten ízlett is nekik, úgyhogy gondoltam merészen, hogy akkor a húsvéti verzió már 1.0 lesz. Aki a gomba tudatában mégse kér, az majd eszik a mamánál. (Ott nincs válogatás.)

Hozzávalók (6 fő)
- 1 db sertésszűz (kb. 500 g)
- só
- őrölt bors
- olaj
- 250 g csiperkegomba
- 2 db keményre főtt tojás
- 1 tk ecetes torma
- 2 ek. mustár
- 5 szelet pármai sonka
- 1 csomag Tante Fanny tönköly leveles tészta
Kenéshez, szóráshoz
- 1 db tojás
- durva szemű só
Elkészítés
Eskü semmi bonyolult, csak kicsit a szokásosnál macerásabb. Csinálod, pihenteted. Megint mókolsz, hűtesz, pihentetsz. Így számolj idővel.
Megtisztított húst sózzuk, borsozzuk, pici olajon, pár perc alatt kérgesítjük. Kiszedjük, hagyjuk hűlni.
A gombát megmossuk durvára szeleteljük, kevés olajon addig pirítjuk, amíg a nedvessége teljesen elpárolog. Hagyjuk langyosra hűlni, majd aprítógéppel felismerhetetlenné pépesítjük. Így teszünk a főtt tojással is, majd a gombával és a tormával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
Sonkákat folpackra sorakoztatjuk, megkenjük a gombás izével. Rátesszük a minden háj helyett mustárral megkent húst, és szorosan feltekerjük. 20 percre, bedobjuk a fagyóba, a vajas tésztát pedig ugyanezzel a lendülettel kivesszük a hűtőből akklimatizálódni.
Idő leteltével a hústekercsünket a tésztára helyezzük (gyengébbek kedvéért: fólia nélkül!), és szorosan feltekerjük, a két végét aláhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk, megszórjuk a durva sóval, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Miután késznek nyilvánítottuk, kivesszük a sütőből parkoltatjuk még 10 percet, utána szeleteljük.
Burgonyapürével tálaljuk.
Ch teljes mennyiségben: 120 g
Ch 1 szeletben (12 szeletre vágva): 10 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Görög gyros pitában
Diab diéta a la Panka házi pitával készített gyrost, görög salátával, tzatzikivel és répasalátával. Ilyen egy igazi vitaminbomba ebéd!
Pirított csirke kesudióval
Szója, gyömbér és fokhagyma adja az alapízeket ebben az ázsiai zöldséges ételben. Ha nincs otthon rizsborotok vagy szezámolajotok, nyugodtan hagyjátok ki a receptből!
Kukoricapelyhes ropogós csirkemellfalatok
A legendás KFC-csirke újjáéledt Panka konyhájában. A kukoricapehelytől olyan ellenállhatatlanul roppanós a bundája.
Heti menüsor diabos gyermekeknek oviba, suliba
Ha mindennap te csomagolod az ételt diabéteszes gyermekednek az oviba, suliba, néha jól jön egy kis külső inspiráció, új receptötlet!
Fahéjas-szilvás pite
A legjobb dolog, ami a szilvával történhet, hogy fahéjjal megszórva pite készül belőle. Diab diéta a la Panka cukormentes sütije.
Mézes-mustáros csirke
Ma már mindennek van diétás veriója! Diab diéta a la Panka mézes-mustáros csirkéjébe mézpótló kerül, hogy Panka diabéteszes lánya is ehessen belőle.
Baconben sült sajtos-tejfeles csirkemell
Gyors és ütős főétel, ami salátával tálalva szinte 0 gramm szénhidrát. Így az ebédbe egy kiadós desszert is belefér!
Almás-pisztáciás kosárka
Egy rém egyszerű Diab diéta a la Panka-desszert, amit készíthetünk diétás verzióban, mézpótlóval, és hagyományos módon, hogy mindenki örüljön!
Wokban sült zöldséges tészta csirkehússal
Ha valami ázsiaira vagy csak változatosságra vágytok, ez a Diab diéta a la Panka recept könnyen elkészíthető, bátran álljatok neki!
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!