Karácsonykor 2.0-nak készült… Mivel 24-én délelőtt mindenkinek volt jobb dolga annál, hogy engem felügyeljen a konyhában, így nem látták, hogy mit rejt a vajas tészta. Megették. Utána elmondtam, hogy ebben bizony gomba volt, csoda, hogy túlélték… Nagy felháborodást nem keltett, sőt, kifejezetten ízlett is nekik, úgyhogy gondoltam merészen, hogy akkor a húsvéti verzió már 1.0 lesz. Aki a gomba tudatában mégse kér, az majd eszik a mamánál. (Ott nincs válogatás.)

Hozzávalók (6 fő)

• 1 db sertésszűz (kb. 500 g)
  • őrölt bors
  • olaj
  • 250 g csiperkegomba
  • 2 db keményre főtt tojás
  • 1 tk ecetes torma
  • 2 ek. mustár
  • 5 szelet pármai sonka
  • 1 csomag Tante Fanny tönköly leveles tészta

Kenéshez, szóráshoz

• 1 db tojás
  • durva szemű só

Elkészítés

Eskü semmi bonyolult, csak kicsit a szokásosnál macerásabb. Csinálod, pihenteted. Megint mókolsz, hűtesz, pihentetsz. Így számolj idővel.

Megtisztított húst sózzuk, borsozzuk, pici olajon, pár perc alatt kérgesítjük. Kiszedjük, hagyjuk hűlni.

A gombát megmossuk durvára szeleteljük, kevés olajon addig pirítjuk, amíg a nedvessége teljesen elpárolog. Hagyjuk langyosra hűlni, majd aprítógéppel felismerhetetlenné pépesítjük. Így teszünk a főtt tojással is, majd a gombával és a tormával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.

Sonkákat folpackra sorakoztatjuk, megkenjük a gombás izével. Rátesszük a minden háj helyett mustárral megkent húst, és szorosan feltekerjük. 20 percre, bedobjuk a fagyóba, a vajas tésztát pedig ugyanezzel a lendülettel kivesszük a hűtőből akklimatizálódni.

Idő leteltével a hústekercsünket a tésztára helyezzük (gyengébbek kedvéért: fólia nélkül!), és szorosan feltekerjük, a két végét aláhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk, megszórjuk a durva sóval, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Miután késznek nyilvánítottuk, kivesszük a sütőből parkoltatjuk még 10 percet, utána szeleteljük.

Burgonyapürével tálaljuk.

Ch teljes mennyiségben: 120 g
Ch 1 szeletben (12 szeletre vágva): 10 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!