Karácsonykor 2.0-nak készült… Mivel 24-én délelőtt mindenkinek volt jobb dolga annál, hogy engem felügyeljen a konyhában, így nem látták, hogy mit rejt a vajas tészta. Megették. Utána elmondtam, hogy ebben bizony gomba volt, csoda, hogy túlélték… Nagy felháborodást nem keltett, sőt, kifejezetten ízlett is nekik, úgyhogy gondoltam merészen, hogy akkor a húsvéti verzió már 1.0 lesz. Aki a gomba tudatában mégse kér, az majd eszik a mamánál. (Ott nincs válogatás.)

Hozzávalók (6 fő)
- 1 db sertésszűz (kb. 500 g)
- só
- őrölt bors
- olaj
- 250 g csiperkegomba
- 2 db keményre főtt tojás
- 1 tk ecetes torma
- 2 ek. mustár
- 5 szelet pármai sonka
- 1 csomag Tante Fanny tönköly leveles tészta
Kenéshez, szóráshoz
- 1 db tojás
- durva szemű só
Elkészítés
Eskü semmi bonyolult, csak kicsit a szokásosnál macerásabb. Csinálod, pihenteted. Megint mókolsz, hűtesz, pihentetsz. Így számolj idővel.
Megtisztított húst sózzuk, borsozzuk, pici olajon, pár perc alatt kérgesítjük. Kiszedjük, hagyjuk hűlni.
A gombát megmossuk durvára szeleteljük, kevés olajon addig pirítjuk, amíg a nedvessége teljesen elpárolog. Hagyjuk langyosra hűlni, majd aprítógéppel felismerhetetlenné pépesítjük. Így teszünk a főtt tojással is, majd a gombával és a tormával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
Sonkákat folpackra sorakoztatjuk, megkenjük a gombás izével. Rátesszük a minden háj helyett mustárral megkent húst, és szorosan feltekerjük. 20 percre, bedobjuk a fagyóba, a vajas tésztát pedig ugyanezzel a lendülettel kivesszük a hűtőből akklimatizálódni.
Idő leteltével a hústekercsünket a tésztára helyezzük (gyengébbek kedvéért: fólia nélkül!), és szorosan feltekerjük, a két végét aláhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk, megszórjuk a durva sóval, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Miután késznek nyilvánítottuk, kivesszük a sütőből parkoltatjuk még 10 percet, utána szeleteljük.
Burgonyapürével tálaljuk.
Ch teljes mennyiségben: 120 g
Ch 1 szeletben (12 szeletre vágva): 10 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
(piros)Aranyos csirkecomb
Ettetek már Aranyos csirkecombot? A Diab diéta a la Panka az alapanyagok kreatív felhasználására is megtanít.
Tejfölös burgonyafőzelék rántott párizsival
Gyors és népszerű retró ebéd a mindennapokra Diab diéta a la Panka receptjével.
Tejszínes hagymakrémleves
Egy gyorsan összedobható melengető leves, amihez mindig van otthon alapanyag. Hogy a gyerekek is megegyék, legyen utána desszert, javasolja Panka.
Amerikai csokis keksz
Minden diabos háztartásban van cukormentes keksz a kisétkezésekre, amit házilag is készíthetünk. Próbáljátok ki Diab diéta a la Panka csokis kekszét!
Dubarry karfiol
Könnyed, alacsony szénhidráttartalmú főétel, ami után még egy nagy desszert is beleér.
Snackek leveles tésztából
A leveles tésztából készült bármi mindig sikert arat édesen és sósan is, így ciki, nem ciki, de itt mindig lapul a hűtőben.
Islergolyó sütés nélkül
Gyerekekkel is könnyen elkészíthető karácsonyi ínyencség dióval, étcsokoládéval és diabetikus lekvárral.
Zserbótekercs
Régi zserbó, új köntösben - kevesebb vacakolással, és persze a lehető legdiétásabb változatban!
Karácsonyi nutell(F)ás
Csak három alapanyag, és egy kis kézügyesség kell ehhez a látványos karácsonyi édességhez.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!