Karácsonykor 2.0-nak készült… Mivel 24-én délelőtt mindenkinek volt jobb dolga annál, hogy engem felügyeljen a konyhában, így nem látták, hogy mit rejt a vajas tészta. Megették. Utána elmondtam, hogy ebben bizony gomba volt, csoda, hogy túlélték… Nagy felháborodást nem keltett, sőt, kifejezetten ízlett is nekik, úgyhogy gondoltam merészen, hogy akkor a húsvéti verzió már 1.0 lesz. Aki a gomba tudatában mégse kér, az majd eszik a mamánál. (Ott nincs válogatás.)
Hozzávalók (6 fő)
- 1 db sertésszűz (kb. 500 g)
- só
- őrölt bors
- olaj
- 250 g csiperkegomba
- 2 db keményre főtt tojás
- 1 tk ecetes torma
- 2 ek. mustár
- 5 szelet pármai sonka
- 1 csomag Tante Fanny tönköly leveles tészta
Kenéshez, szóráshoz
- 1 db tojás
- durva szemű só
Elkészítés
Eskü semmi bonyolult, csak kicsit a szokásosnál macerásabb. Csinálod, pihenteted. Megint mókolsz, hűtesz, pihentetsz. Így számolj idővel.
Megtisztított húst sózzuk, borsozzuk, pici olajon, pár perc alatt kérgesítjük. Kiszedjük, hagyjuk hűlni.
A gombát megmossuk durvára szeleteljük, kevés olajon addig pirítjuk, amíg a nedvessége teljesen elpárolog. Hagyjuk langyosra hűlni, majd aprítógéppel felismerhetetlenné pépesítjük. Így teszünk a főtt tojással is, majd a gombával és a tormával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
Sonkákat folpackra sorakoztatjuk, megkenjük a gombás izével. Rátesszük a minden háj helyett mustárral megkent húst, és szorosan feltekerjük. 20 percre, bedobjuk a fagyóba, a vajas tésztát pedig ugyanezzel a lendülettel kivesszük a hűtőből akklimatizálódni.
Idő leteltével a hústekercsünket a tésztára helyezzük (gyengébbek kedvéért: fólia nélkül!), és szorosan feltekerjük, a két végét aláhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk, megszórjuk a durva sóval, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Miután késznek nyilvánítottuk, kivesszük a sütőből parkoltatjuk még 10 percet, utána szeleteljük.
Burgonyapürével tálaljuk.
Ch teljes mennyiségben: 120 g
Ch 1 szeletben (12 szeletre vágva): 10 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!