Bár a Hálaadás pulykástól mindenestül elmúlt, ráadásul olyan, mint a tavalyi súlyom (általában nem tartom), mégis egy olyan recepttel készültem, ami bár tipikus része a pulyka napnak, viszont megállja majd a helyét a karácsonyi menü kiegészítőjeként az ünnepi asztalon. Nem mellesleg nagyon gyorsan összedobható, nem kell bele több, csak 4 hozzávaló, és fogyasztásig a fagyasztóban is simán elhéderel, szóval tökéletesen ideális a megúszós mégis ütős karácsonyi menühöz.

Hozzávalók ( 8 adag)

  • 350 g (bármily’ furcsa) vörösáfonya
  • 1 t.k. fahéj
  • 35 g negyedannyi édesítő
  • 115 g víz (fél csészényi)

Elkészítés

A 4 hozzávalót borítsd bele egy lábasba, lassú tűzön forrald, amíg azt hallod, hogy az áfonya pattogni kezd. A bogyókat fakanállal a lábas oldalához nyomkodd, és időnként megkeverve főzd tovább, amíg a bogyók teljesen szét nem esnek, és a szósz lekvárszerű állagot ölt (kb 10 perc lesz). Az áfonyának magas a pektintartalma, így magától zselésedik, nem kell hozzá semmi adalékanyag. Amikor késznek nyilvánítjuk húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni, majd mehet a hűtőbe vagy a frigóba.
Az áfonyaszósz édes és fanyar, a legegyszerűbb sültet is ünnepivé teszi. (Pláne egy kis vörösborral megbolondítva…)

Opcionális variációk a témára

  • Víz helyett készülhet narancslével (de lehet ananász vagy almalé is),
  • tehetünk bele citrom vagy narancs héját (közeledik a karácsony jönnek a hülyemadarak),
  • extra ízt érhetünk el szerecsendióval vagy szegfűborssal
  • ha a gyereket sikerül lebeszélni róla, akkor pedig mehet bele egy kis rum vagy vörösbor is.

Ch teljes mennyiségben: 31,5 g
Ch 1 adagban: 4 g

Fotók:
A Hálaadásnapi pulyka vacsora képei a Cilantro Tropical Bistroban készültek Esztergomban.
Cranberry szósz: Pinterest 

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!