Igazi gyerekcsemegével készültem a hétvégére. Biztos van, aki nem eszi meg, de mivel én még olyat nem láttam, úgyhogy legyen ma PIZZA! Persze, olyan „miféle”, amitől valószínű, hogy a nápolyi Raffaele Espositó forog a sírjában, és azt gondolja magában, hogy cazzo durro di cavalo ez, nem pizza, de, ahogy mindig, a károgóknak most is Moldova György szavait idézném: „A dolgok értékét akkor tudod igazán megbecsülni, ha nem az „ilyen” vagy „olyan”, hanem a „van” vagy a „nincs” között kell választanod.”
Pizzatörténelem
Mielőtt nekiesnénk a dagasztásnak, mint tót gyerek a pohánkának, álljon itt egy kis pizza történelem.
A pizza első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák (Magna Graecia) idejére tehető, Vergilius Aeneisében említik először. Az i. e. 3. században Marcus Porcius Cato Maior a Róma történetéről írt munkájában említ egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Pompeii városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit. Az ókori Egyiptomban is megjelent, a fáraók születésnapjára gyógynövényekkel ízesített lapos kenyérkéket sütöttek, Hérodotosz görög történetíró leírása szerint ezek a babiloni receptek nagyon hasonlítottak a mai pizza tésztájára.
A középkorban, 997-ben is feltűnt a pizza szó, ami akkoriban egyszerűen lepényt jelentett. A pékek arra használták, hogy kenyérsütés előtt megnézzék, eléggé felhevült-e a kemence. A kenyérsütés befejeztével pedig kihasználták a parázs melegét.
Az ókori római pizzaféleségek még nagy mértékben különböztek a maiaktól. A 19. századig az úgynevezett fehér pizzák készültek. A pizzatésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket.
A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték, ahogy az indiai vízibivalyt sem, amelynek tejéből az igazi mozzarellasajt készül. A paradicsomot eleinte mérgezőnek hitték, és nem használták étkezéshez, a 18. század végére azonban elterjedt, és Nápoly környékén elkezdték ezzel ízesíteni a pizzákat. Az új ételfajta nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított.
A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta così sütődében dolgozott, és 1889-ben I. Umberto király és Margit királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el (Pizza Margherita). Ebből alakult ki a mai pizza.
A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.
Miután már mindent tudunk a pizzáról – még azt is, amit nem is akartunk -, akár neki is állhatunk, hogy ebédre kész legyen. Na de nem úgy van az… (már látom a szemforgatókat, nyugi a pizza jó lesz, csak sok a duma), mert egyből kétfélével is készültem, úgyhogy először olvasd végig, aztán válaszd ki melyik a szimpatikusabb. Az eredmény mindenképp jó lesz! Ne féljetek a túróstól sem! Érdemes kipróbálni, mert, ha nem lenne jó nem vacakoltam volna a megírásával!
Túró alapú pizza
Hozzávalók (4 főre)
- 1 kg zsírszegény túró
- 4 tojás
- 16 evőkanál dia wellness -50% liszt
- 6 ek (12%) tejföl
- fél tasak sütőpor
- só, oreganó, bazsalikom
Elkészítés
A tészta hozzávalóit egész egyszerűen összekavarjuk és el is készült a pizzánk alapja. Szilikonos sütőlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsibe szedjük (ez az adag 2 tepsinyi), és körülbelül ujjnyi vastagra terítjük. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb 20 percig sütjük, amíg némi színt kap és megszilárdul. (Hólyagosodhat, de, ha kivesszük visszanyeri csodás alakját.
Kicsit várunk (közben mehet a második tepsi is sülni), majd megpakoljuk, amivel szeretjük…
Aztán mehet vissza a sütőbe (200 fok). Kb. 20 perc múlva kész is.
Ch teljes tészta mennyiségre: 175 g
Ch 1 (hatalmas) adag: 43,75 g
Pizza szénhidrátcsökkentett lisztből
Hozzávalók (2 tepsi, 4 fő részére)
- 0,5 kg Dia-Wellness Pizzaliszt
- 3,5 dl langyos víz
- 15 g friss élesztő
Elkészítés
A Dia-wellness pizzatésztalisztet vízzel és a friss élesztővel összegyúrjuk. Még bele sem bonyolódunk, már hagyhatjuk is békén… Pulton, letakarva 30 percig pihentetjük, idő leteltével sütésig hűtőbe tesszük. Amikor megéhezik a család: tészta hűtőből kivesz, ketté oszt, lisztezett deszkán vékonyra nyújt, szószt ráken, sajttal megszór, feltéteket ráhajigál, majd előmelegített sütőben 230 fokon 6-8 percig süt.
Pizza szósz (mi kétfélére esküszünk)
Paradicsomos – nálunk (Dia-Wellness paradicsomos pizzaszósz)
- 1 tepsihez
- 25 g
- 125 ml víz
- Elkészítése roppant bonyolult: összekeverjük, néhány percig pihentetjük, és már kenhetjük is!
Tejfölös
- 3 e.k. 12%-os tejföl
- Só
- Oregánó
- Bazsalikom
- Rozmaring
- (Ízlés szerint)
Pizza feltétek
Ha már PIZZA, felejtsük el a mindennapos szigorú diétát. Vegyük úgy, hogy a túróval, ch csökkentett liszttel és pizza szósszal áldoztunk ma a diéta oltárán, és szemrebbenés nélkül hajigáljuk rá a hámozott paradicsom, sonka, mozzarella mellé a szalámit, a bacont, és a kukoricát IS!
Ch teljes tészta mennyiségre + 2 féle öntet: 270 g
Ch 1 (hatalmas) adag: 67,5 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!