Igazi gyerekcsemegével készültem a hétvégére. Biztos van, aki nem eszi meg, de mivel én még olyat nem láttam, úgyhogy legyen ma PIZZA! Persze, olyan „miféle”, amitől valószínű, hogy a nápolyi Raffaele Espositó forog a sírjában, és azt gondolja magában, hogy cazzo durro di cavalo ez, nem pizza, de, ahogy mindig, a károgóknak most is Moldova György szavait idézném:  „A dolgok értékét akkor tudod igazán megbecsülni, ha nem az „ilyen” vagy „olyan”, hanem a „van” vagy a „nincs” között kell választanod.”

Pizzatörténelem

Mielőtt nekiesnénk a dagasztásnak, mint tót gyerek a pohánkának, álljon itt egy kis pizza történelem.
A pizza első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák (Magna Graecia) idejére tehető, Vergilius Aeneisében említik először. Az i. e. 3. században Marcus Porcius Cato Maior a Róma történetéről írt munkájában említ egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Pompeii városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit. Az ókori Egyiptomban is megjelent, a fáraók születésnapjára gyógynövényekkel ízesített lapos kenyérkéket sütöttek, Hérodotosz görög történetíró leírása szerint ezek a babiloni receptek nagyon hasonlítottak a mai pizza tésztájára.
A középkorban, 997-ben is feltűnt a pizza szó, ami akkoriban egyszerűen lepényt jelentett. A pékek arra használták, hogy kenyérsütés előtt megnézzék, eléggé felhevült-e a kemence. A kenyérsütés befejeztével pedig kihasználták a parázs melegét.
Az ókori római pizzaféleségek még nagy mértékben különböztek a maiaktól. A 19. századig az úgynevezett fehér pizzák készültek. A pizzatésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket.
A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték, ahogy az indiai vízibivalyt sem, amelynek tejéből az igazi mozzarellasajt készül. A paradicsomot eleinte mérgezőnek hitték, és nem használták étkezéshez, a 18. század végére azonban elterjedt, és Nápoly környékén elkezdték ezzel ízesíteni a pizzákat. Az új ételfajta nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított.
A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta così sütődében dolgozott, és 1889-ben I. Umberto király és Margit királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el (Pizza Margherita). Ebből alakult ki a mai pizza.
A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.

Miután már mindent tudunk a pizzáról – még azt is, amit nem is akartunk -, akár neki is állhatunk, hogy ebédre kész legyen. Na de nem úgy van az… (már látom a szemforgatókat, nyugi a pizza jó lesz, csak sok a duma), mert egyből kétfélével is készültem, úgyhogy először olvasd végig, aztán válaszd ki melyik a szimpatikusabb. Az eredmény mindenképp jó lesz! Ne féljetek a túróstól sem! Érdemes kipróbálni, mert, ha nem lenne jó nem vacakoltam volna a megírásával!

Túró alapú pizza

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 kg zsírszegény túró
  • 4 tojás
  • 16 evőkanál dia wellness -50% liszt
  • 6 ek (12%) tejföl
  • fél tasak sütőpor
  • só, oreganó, bazsalikom

Elkészítés

A tészta hozzávalóit egész egyszerűen összekavarjuk és el is készült a pizzánk alapja. Szilikonos sütőlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsibe szedjük (ez az adag 2 tepsinyi), és körülbelül ujjnyi vastagra terítjük. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb 20 percig sütjük, amíg némi színt kap és megszilárdul. (Hólyagosodhat, de, ha kivesszük visszanyeri csodás alakját.
Kicsit várunk (közben mehet a második tepsi is sülni), majd megpakoljuk, amivel szeretjük…
Aztán mehet vissza a sütőbe (200 fok). Kb. 20 perc múlva kész is.

Ch teljes tészta mennyiségre: 175 g
Ch 1 (hatalmas) adag: 43,75 g

Pizza szénhidrátcsökkentett lisztből

Hozzávalók (2 tepsi, 4 fő részére)

  • 0,5 kg Dia-Wellness Pizzaliszt
  • 3,5 dl langyos víz
  • 15 g friss élesztő

Elkészítés

A Dia-wellness pizzatésztalisztet vízzel és a friss élesztővel összegyúrjuk. Még bele sem bonyolódunk, már hagyhatjuk is békén… Pulton, letakarva 30 percig pihentetjük, idő leteltével sütésig hűtőbe tesszük. Amikor megéhezik a család: tészta hűtőből kivesz, ketté oszt, lisztezett deszkán vékonyra nyújt, szószt ráken, sajttal megszór, feltéteket ráhajigál, majd előmelegített sütőben 230 fokon 6-8 percig süt.

Pizza szósz (mi kétfélére esküszünk)

Paradicsomos – nálunk (Dia-Wellness paradicsomos pizzaszósz)

  • 1 tepsihez
  • 25 g
  • 125 ml víz
  • Elkészítése roppant bonyolult: összekeverjük, néhány percig pihentetjük, és már kenhetjük is!

Tejfölös

  • 3 e.k. 12%-os tejföl
  • Oregánó
  • Bazsalikom
  • Rozmaring
  • (Ízlés szerint)

Pizza feltétek

Ha már PIZZA, felejtsük el a mindennapos szigorú diétát. Vegyük úgy, hogy a túróval, ch csökkentett liszttel és pizza szósszal áldoztunk ma a diéta oltárán, és szemrebbenés nélkül hajigáljuk rá a hámozott paradicsom, sonka, mozzarella mellé a szalámit, a bacont, és a kukoricát IS!

Ch teljes tészta mennyiségre + 2 féle öntet: 270 g
Ch 1 (hatalmas) adag: 67,5 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!