Görög est (Syrtaki nélkül)
Könnyed nyári vacsorával készültem ma nektek. Egy kis ármány van ugyan a dologban, mert a héten konkrétan még semmit nem főztem, de csak nem hagyhatlak recept nélkül titeket attól, hogy én a lábamat lógatom. Ezért tegnap este kivételesen, és csak miattatok, nagy áldozatot hoztam: vacsoráztam. …és rendeltem valami olyat (Apának, mert sajnos én egy ideje semmi tejeset nem ehetek), amit imádtam, amíg meg tudtam enni.
A csirke souvlaki is finom és fotogén volt, de azért (ha már lúd, legyen kövér lúd…), még a Ti kedvetekért sem mondtam le a sültkrumpliról, ezért ma sütőben sült feta lesz.
Hozzávalók (4 személy részére)
- 400 g feta (az eredeti kecsketejből)
- 1 db padlizsán
- 1 db cukkini
- 2 napérlelte paradicsom
- 1 db zöld (nagy duzzogva sárga) kaliforniai paprika
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- 2 tk sűrített paradicsom
- 16 szem magozott fekete olajbogyó
- 1 ek szárított oregánó
- bors
- olíva olaj
- durva só
Elkészítés
Zöldségeket megmossuk, 0,5 cm-es karikára vágjuk. A paradicsomot és a zöld kaliforniai paprikát egyelőre félretesszük.
Guszta ez a sütő edény, de otthon ritkán urizálunk, így javaslom nektek is, hogy egyszerűen egy kisebb tepsibe szórjátok a karikákat. Rádobjuk a félkarikákra vágott lila hagymát és az aprított fokhagymát is. Meglocsoljuk 3 evőkanál olívaolajjal, tetszés szerint sózzuk, borsozzuk, oregánóval szórjuk, rákanalazzuk a sűrített paradicsomot, és az egészet összeforgatjuk. Rászórjuk az olívabogyót, és 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 15 percre, majd kivesszük.
Rárakjuk a fetákat, az elején félretett paradicsom karikákkal és a zöld kaliforniai paprikával díszítjük, 1 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, oregánóval megszórjuk, és visszarakjuk a sütőbe további 25 percre.
Idő letelte után a sütőt grillfokozatra kapcsoljuk, és addig sütjük, amíg a feta teteje aranybarna nem lesz.
Ch teljes mennyiségben: 48 g
Ch 1 adagban: 12 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!