Menzakaja – kicsit másképp

Nem hiszem el, hogy még le sem írtam a kedvenc menzakajám! Szentül hittem, hogy ezzel kezdtem annakidején, mert kb. olyan, mint a kihúzott nyuszi a kalapból, mindig rácsodálkoznak, hogy milyen menő. (Én meg csendben megveregetem a vállam, hogy ügyes vagy móóóni, 10 perc alatt megoldottad ezt is.)

A recept úgy jutott ahova, hogy a gyereknek meglett az ételallergia vizsgálata, és kb. a tintahalon, polipon, hüvelykagylón kívül minden tiltólistára került.
Ja, nem, tojássárgáját, azt ehet!
Gabonaféle egy maradt: köles.
Zabot, rizst, búzát, durumbúzát, rozst meg igazából mindent, ami nem köles, felejtsd el.
Krumplit is.
…és persze a borsót, és a kukoricát is, ahogy a tejet, tejtermékeket, tojásfehérjét szintén, ahogy a fent említett zabból készült tejet, tejszínhelyettesítőt is.
Hál’ istennek a mandula is tiltó listás, így az abból készült tej is.
Gyümölcsökből kettő rémlik hirtelen: a narancs meg a szilva.

Felvillanó piros felkiáltójelekkel álltam hétfőn a bóóótban a tiltólistával, és bánatomban vettem két kulacsot (mindenmentest, nyugi) egy üveg viszkit (az mindig jól jön) meg egy kiló csirkemellet.
Lapozgatom a dokumentumot, és hoppácska, mit veszek észre. A kuszkusz nincs kihúzva. (A bulgur igen, de ne firtassuk, miért ellentmondás, ha nincs kihúzva, hát nincs kihúzva!)

A kuszkusz hántolt, őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzadara. Glikémiás indexe 60, ami közepesnek számít, és bár gyakran ajánlják reformköretnek, ha fogyókúrázunk, nem feltétlen a legjobb választás, de a búzadaráé még csúnyább, annak 71 a GI-e.

Persze, hiszek a tudományban, de azért fenntartásokkal kezelem, mert a következő 60 évben nem nagyon tudom elképzelni, hogy diabosként hüvelykagylón kellene tartani a gyereket, pláne úgy, hogy amúgy a listában felsoroltak közül a 20 év alatt egyedül az eperre volt allergiás reakciója, még ha arra nem is az – a papír szerint.
…de legyen ma akkor a pirított dara helyett kuszkusz.

Hozzávalók (4 fő)

  • 80 dkg csirkemell
    só, bors, fűszerek ízlés szerint
    1 e.k. olaj
  • 2 üveg cukormentes, magozott meggybefőtt
    1 t.k. vanília aroma
    1 mk. fahéj
    pici citromlé
    20 g keményítő
  • 200 g kuszkusz
    2 dl forró víz
    1 t.k. só
    1 e.k vaj vagy margarin

Elkészítés

A főtt marhahúst a menzáról felejtsük is el gyorsan. Csirkét sózzuk, borsozzuk vagy kedvünkre fűszerezzük, és már mehet is a sütőbe. Én, ha mell, picit kiolajozom a tepsit, és az első 20 percben alufólia alatt sütöm 200 fokon, hogy ne legyen száraz, de mindenki csinálja úgy, ahogy szokta. (Ha nincs időnk, kedvünk vagy csirkemellünk otthon, a shell kúton mindig nagy pörgésben van a grill… legyetek kreatívak!)

Cukormentes magozott meggyet fahéjjal, kicsi citromlével, vanília aromával felforraljuk, majd a hideg vízzel csomómentesre kevert keményítővel besűrítjük. (Hoppácska, az a sütőélesztő és a sörélesztő mellett nincs a tiltólistán!) Visszaforraljuk, tűzről lehúzzuk, és tálalásig lefedve magára hagyjuk.

Kuszkuszt 1:1 arányban forró vízzel nyakonöntjük, sózzuk, 1 e.k vajat dobunk bele – a szerencsések –, a szerencsétlenek meg margarint, letakarjuk, és adunk neki 5-10 percet amíg megpuhul.

Amikor a hús megsült, már tálalunk is.

Ch teljes mennyiségben: 252 g
Ch 1 adagban: 63 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!