Az előrejelzések nem kecsegtettek strandidővel a hétvégére (és igazuk is lett), így ma egy olyan kombóval készültem, ami akár kint, akár bent szemrebbenés nélkül elkészíthető.
Csakazértis saslik!
Mi kerüljön a varázspálcára? Bármi. Egész estés kiselőadást tudnék tartani erről, de nem teszem. Egyrészt azért, mert mindenki mást szeret, másrészt mert, ahogy telt az idő tegnap a nyársrahúzás közben, önmagamon is láttam, hogy menet közben folyamatosan változott az ízlésem…
Jó, nálam betudható volt annak, hogy egy idő után rohadt unalmassá vált a monotonitás (15 főre fejenként 2 nyárssal készültem a titkos mézes-mustáros házi specialitásom mellé), és gondoltam a változatosság gyönyörködtet, és mindent IS, ami a konyhapulton héderelt, előbb-utóbb nyársra húztam, tetszőleges sorrendben. Így végezte a lilahagyma, az ananász, az alma, a krumpli, a császárszalonna és a kápiapaprika IS. De nem nagyon volt rá(m) panasz! Úgyhogy nagy általánosságban nyúlnék a témához, ezeket betartva elronthatatlan a sztori. (Jó, a kolbász mellé ne húzz ananászt, mert nem bizti, hogy menet közben összebariznak.
Jótanácsok:
- saslik fa pálcáinkat áztassuk be (min. 2 órára!);
- a kockára vágott húst pácoljuk, ne a felnyársalt motyót;
- hiába bomba a pác, ha nem adunk neki elég időt (minimum 2 óra!);
- a hús comb legyen (ha disznó(ság), ha csirke)!
Polenta
Ha mindent is felnyársaltunk, ami szembe jött velünk, akkor itt az ideje elgondolkodni, hogy mit adjunk mellé. Nálunk a grillzöldség az alap, mert ugyebár nem mindig van kedvem húst enni… és van itt még valami, ami szintén elmaradhatatlan… POLENTA. Mert imádom! Minden formájában, de leginkább így, a megfőzött alapot formában kihűtve, szeletelve, serpenyőben sütve. Egyszerű, és nagyszerű kaja a régen a szegények eledelének tartott polenta (más néven puliszka), fő alapanyaga, a gluténmentes kukoricadara, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók (5 adag)
- 500 ml víz
- 500 ml tej
- 35 g vaj
- 0,5 teáskanál só
- 220 g kukoricadara
Elkészítés
Feltesszük a tűzhelyre a tejet a vízzel melegedni. Beletesszük a sót, és a vajat. Nem hagyjuk magára, lesben állva várjuk a forráspontot. Akkor hozzáöntjük a kukoricadarát, és folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg sűrűn folyóssá válik a massza.(2-3 perc)Teflonos formába öntjük. Ha nincs olyanunk, akkor folpackkal béleljük ki, amibe kerül, hogy a végén ne mi boruljunk ki, hanem a cucc a formából.
2 órára hűvösre tesszük, majd mikor kiszabadítjuk a fogságból (kiborítjuk)1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.(Éles kést használj, és minden vágás után öblítsd le a pengét hideg vízzel! Az ízén nem változtat, de jobb lesz a megítélése a kinézete alapján.)
Tálalás előtt pirítsd meg kevés felforrósított vajon(oldalanként 2-3 perc), serpenyőben!
Ch teljes mennyiségben: 200 g
Egy adagban: 40 g
Egy szeletben (15 szeletre vágva): 13,5 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!