Az előrejelzések nem kecsegtettek strandidővel a hétvégére (és igazuk is lett), így ma egy olyan kombóval készültem, ami akár kint, akár bent szemrebbenés nélkül elkészíthető.

Csakazértis saslik!
Mi kerüljön a varázspálcára? Bármi. Egész estés kiselőadást tudnék tartani erről, de nem teszem. Egyrészt azért, mert mindenki mást szeret, másrészt mert, ahogy telt az idő tegnap a nyársrahúzás közben, önmagamon is láttam, hogy menet közben folyamatosan változott az ízlésem…
Jó, nálam betudható volt annak, hogy egy idő után rohadt unalmassá vált a monotonitás (15 főre fejenként 2 nyárssal készültem a titkos mézes-mustáros házi specialitásom mellé), és gondoltam a változatosság gyönyörködtet, és mindent IS, ami a konyhapulton héderelt, előbb-utóbb nyársra húztam, tetszőleges sorrendben. Így végezte a lilahagyma, az ananász, az alma, a krumpli, a császárszalonna és a kápiapaprika IS. De nem nagyon volt rá(m) panasz! Úgyhogy nagy általánosságban nyúlnék a témához, ezeket betartva elronthatatlan a sztori. (Jó, a kolbász mellé ne húzz ananászt, mert nem bizti, hogy menet közben összebariznak.

Jótanácsok:
- saslik fa pálcáinkat áztassuk be (min. 2 órára!);
- a kockára vágott húst pácoljuk, ne a felnyársalt motyót;
- hiába bomba a pác, ha nem adunk neki elég időt (minimum 2 óra!);
- a hús comb legyen (ha disznó(ság), ha csirke)!
Polenta
Ha mindent is felnyársaltunk, ami szembe jött velünk, akkor itt az ideje elgondolkodni, hogy mit adjunk mellé. Nálunk a grillzöldség az alap, mert ugyebár nem mindig van kedvem húst enni… és van itt még valami, ami szintén elmaradhatatlan… POLENTA. Mert imádom! Minden formájában, de leginkább így, a megfőzött alapot formában kihűtve, szeletelve, serpenyőben sütve. Egyszerű, és nagyszerű kaja a régen a szegények eledelének tartott polenta (más néven puliszka), fő alapanyaga, a gluténmentes kukoricadara, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzávalók (5 adag)
- 500 ml víz
- 500 ml tej
- 35 g vaj
- 0,5 teáskanál só
- 220 g kukoricadara
Elkészítés
Feltesszük a tűzhelyre a tejet a vízzel melegedni. Beletesszük a sót, és a vajat. Nem hagyjuk magára, lesben állva várjuk a forráspontot. Akkor hozzáöntjük a kukoricadarát, és folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg sűrűn folyóssá válik a massza.(2-3 perc)Teflonos formába öntjük. Ha nincs olyanunk, akkor folpackkal béleljük ki, amibe kerül, hogy a végén ne mi boruljunk ki, hanem a cucc a formából.
2 órára hűvösre tesszük, majd mikor kiszabadítjuk a fogságból (kiborítjuk)1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.(Éles kést használj, és minden vágás után öblítsd le a pengét hideg vízzel! Az ízén nem változtat, de jobb lesz a megítélése a kinézete alapján.)
Tálalás előtt pirítsd meg kevés felforrósított vajon(oldalanként 2-3 perc), serpenyőben!
Ch teljes mennyiségben: 200 g
Egy adagban: 40 g
Egy szeletben (15 szeletre vágva): 13,5 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Sóskafőzelék
Sietős napokra, vagy amikor semmi kedvünk a konyhában rostokolni, a legegyszerűbb egy főzeléket összedobni.
Saslik és polenta
Íme egy "minden földi jót rá" saslik, melyhez a "szegények eledelét", azaz puliszkát készített Diab Diéta a la Panka. Gluténmentes recept!
Cukormentes sárgabarack lekvár
Diab diéta a la Panka negyedannyi édesítőszerrel készített, savanykás sárgabarack lekvárja izgalmas ízesítője a palacsintáknak, süteményeknek.
Rántott cukkini
Vannak ételek, amik kisétkezésre vagy főételként is bevállnak, ilyen a rántott cukkini is, amit Panka burgonyapürével és salátával tálal.
Cukkinispagetti bolognai szósszal
Egy népszerű étel szuper egészséges változata a la Panka, amiben a "nem szeretem" zöldségeket is el lehet rejteni, meg lehet kedveltetni!
Rakott vajbab
Egy gyorsan elkészíthető, könnyű főétel a la Panka, amihez akár a mélyhűtőbe is betárazhatjuk az alapanyagokat.
Cseresznyés galette
Egy szuper vajas-joghurtos tészta, amelyet bármilyen szezonális gyümölccsel elkészíthetünk. Könnyed finomság a nyárra!
Grillpácok a la Panka
A pác a lelke mindennek - állítja Panka. Íme tőle egy grillezési kisokos és szuper pácvariációk kertipartikra, nyárestékre, medencepartra...
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!