Az előrejelzések nem kecsegtettek strandidővel a hétvégére (és igazuk is lett), így ma egy olyan kombóval készültem, ami akár kint, akár bent szemrebbenés nélkül elkészíthető.

Csakazértis saslik!

Mi kerüljön a varázspálcára? Bármi.  Egész estés kiselőadást tudnék tartani erről, de nem teszem. Egyrészt azért, mert mindenki mást szeret, másrészt mert, ahogy telt az idő tegnap a nyársrahúzás közben, önmagamon is láttam, hogy menet közben folyamatosan változott az ízlésem…

Jó, nálam betudható volt annak, hogy egy idő után rohadt unalmassá vált a monotonitás (15 főre fejenként 2 nyárssal készültem a titkos mézes-mustáros házi specialitásom mellé), és gondoltam a változatosság gyönyörködtet, és mindent IS, ami a konyhapulton héderelt, előbb-utóbb nyársra húztam, tetszőleges sorrendben. Így végezte a lilahagyma, az ananász, az alma, a krumpli, a császárszalonna és a kápiapaprika IS. De nem nagyon volt rá(m) panasz! Úgyhogy nagy általánosságban nyúlnék a témához, ezeket betartva elronthatatlan a sztori. (Jó, a kolbász mellé ne húzz ananászt, mert nem bizti, hogy menet közben összebariznak.

Jótanácsok:

  • saslik fa pálcáinkat áztassuk be (min. 2 órára!);
  • a kockára vágott húst pácoljuk, ne a felnyársalt motyót;
  • hiába bomba a pác, ha nem adunk neki elég időt (minimum 2 óra!);
  • a hús comb legyen (ha disznó(ság), ha csirke)!

Polenta

Ha mindent is felnyársaltunk, ami szembe jött velünk, akkor itt az ideje elgondolkodni, hogy mit adjunk mellé. Nálunk a grillzöldség az alap, mert ugyebár nem mindig van kedvem húst enni… és van itt még valami, ami szintén elmaradhatatlan… POLENTA. Mert imádom! Minden formájában, de leginkább így, a megfőzött alapot formában kihűtve, szeletelve, serpenyőben sütve. Egyszerű, és nagyszerű kaja a régen a szegények eledelének tartott polenta (más néven puliszka), fő alapanyaga, a gluténmentes kukoricadara, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzávalók (5 adag)

  • 500 ml víz
  • 500 ml tej
  • 35 g vaj
  • 0,5 teáskanál só
  • 220 g kukoricadara

Elkészítés

Feltesszük a tűzhelyre a tejet a vízzel melegedni. Beletesszük a sót, és a vajat. Nem hagyjuk magára, lesben állva várjuk a forráspontot. Akkor hozzáöntjük a kukoricadarát, és folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg sűrűn folyóssá válik a massza.(2-3 perc)Teflonos formába öntjük. Ha nincs olyanunk, akkor folpackkal béleljük ki, amibe kerül, hogy a végén ne mi boruljunk ki, hanem a cucc a formából.
2 órára hűvösre tesszük, majd mikor kiszabadítjuk a fogságból (kiborítjuk)1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.(Éles kést használj, és minden vágás után öblítsd le a pengét hideg vízzel! Az ízén nem változtat, de jobb lesz a megítélése a kinézete alapján.)
Tálalás előtt pirítsd meg kevés felforrósított vajon(oldalanként 2-3 perc), serpenyőben!

Ch teljes mennyiségben: 200 g
Egy adagban: 40 g
Egy szeletben (15 szeletre vágva): 13,5 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!