Szerintem a tavasz NŐ. Virágos, illatos és tökéletesen kiszámíthatatlan. Maga sem tudja még reggel, hogy aznap mi várható… kora nyár lesz, vagy esik az eső, vagy a hó, vagy szimplán szárazon letépi a fejeket az orkán…vagy csak szépen süt a nap, ja nem… mégis havazik…
Én meg legyek nooormális. És, ha mindez még nem lenne elég, még jön a milegyenmaazebéd problémakör is…
Mondhatnám, hogy nagyböjt idején plusz fejtörést okoznak a húsmentes péntekek, de hazudnék, hisz én speciel tökéletesen elvagyok nélküle. Ugyan nem vagyok nagy spájzolós, de egyetértek Krúdy Gyulával, nyáron paprikát és paradicsomot kell enni, télen pedig lecsót. Na nem az íztelen fóliasátras zöldségekből, hanem a polcon sorakozó üvegesekből.
Hol van már a tavalyi nyár, de hogy az idei ne teljen el úgy, hogy nagyböjt idején nincs lecsód, legyen ma rizses lecsó.
Nekem a tavalyiból, Neked meg jobb híján ajánlom a boltit, ha kedvet kaptál hozzá. (A konzerveknél keresd, ne a zöldségosztályon.) Nyáron, pedig gondolj majd a télre, és a halvány lila dunszt mellé tegyél el néhány üveggel.
Lecsó télire (3 db 7,5 dl üveghez)
- 4 fej vöröshagyma
- 1 kg kg paradicsom
- 2 kg paprika
- 1 dl olaj
- 1 ek só
Elkészítés
Véhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a paradicsomot és a paprikát megmossuk, majd cikkekre vágjuk.
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, és lassú tűzön 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a paprikát is, majd folyamatosan kevergetve további 20 percig forraljuk.
A tűzről levéve alaposan elmosott üvegekbe töltjük, celofán+tetővel lezárjuk, és 5 percre fejre fordítjuk, majd ágyban, párnák között (száraz dunszt) hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen tároljuk.
Aztán, amikor eljön a nagyböjt ideje, felejtsük is el gyorsan, hogy sütünk alá zsírjára egy kis füstölt szalonnát…
Öntsük csak szépen a natúr lecsót egy lábosba és tojással (igen), virslivel (nem), kolbásszal (nem), rizzsel (igen) gazdagítva tálaljuk.
A rizst előfőzzük hozzá!
300 ml víz
200 g basmati rizs
0.5 csapott teáskanál só
Ch teljes mennyiségben (1 üveg lecsó): 45 g
Ch 1 adagban (rizzsel): 49 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!