Szerintem a tavasz NŐ. Virágos, illatos és tökéletesen kiszámíthatatlan. Maga sem tudja még reggel, hogy aznap mi várható… kora nyár lesz, vagy esik az eső, vagy a hó, vagy szimplán szárazon letépi a fejeket az orkán…vagy csak szépen süt a nap, ja nem… mégis havazik…

Én meg legyek nooormális. És, ha mindez még nem lenne elég, még jön a milegyenmaazebéd problémakör is…
Mondhatnám, hogy nagyböjt idején plusz fejtörést okoznak a húsmentes péntekek, de hazudnék, hisz én speciel tökéletesen elvagyok nélküle. Ugyan nem vagyok nagy spájzolós, de egyetértek Krúdy Gyulával, nyáron paprikát és paradicsomot kell enni, télen pedig lecsót. Na nem az íztelen fóliasátras zöldségekből, hanem a polcon sorakozó üvegesekből.

Hol van már a tavalyi nyár, de hogy az idei ne teljen el úgy, hogy nagyböjt idején nincs lecsód, legyen ma rizses lecsó.
Nekem a tavalyiból, Neked meg jobb híján ajánlom a boltit, ha kedvet kaptál hozzá. (A konzerveknél keresd, ne a zöldségosztályon.) Nyáron, pedig gondolj majd a télre, és a halvány lila dunszt mellé tegyél el néhány üveggel.

Lecsó télire (3 db 7,5 dl üveghez)

  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 kg kg paradicsom
  • 2 kg paprika
  • 1 dl olaj
  • 1 ek só

Elkészítés

Véhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a paradicsomot és a paprikát megmossuk, majd cikkekre vágjuk.
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, és lassú tűzön 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a paprikát is, majd folyamatosan kevergetve további 20 percig forraljuk.
A tűzről levéve alaposan elmosott üvegekbe töltjük, celofán+tetővel lezárjuk, és 5 percre fejre fordítjuk, majd ágyban, párnák között (száraz dunszt) hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen tároljuk.

Aztán, amikor eljön a nagyböjt ideje, felejtsük is el gyorsan, hogy sütünk alá zsírjára egy kis füstölt szalonnát…
Öntsük csak szépen a natúr lecsót egy lábosba és tojással (igen), virslivel (nem), kolbásszal (nem), rizzsel (igen) gazdagítva tálaljuk.

A rizst előfőzzük hozzá!
300 ml víz
200 g basmati rizs
0.5 csapott teáskanál só

Ch teljes mennyiségben (1 üveg lecsó): 45 g
Ch 1 adagban (rizzsel): 49 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!