Szerintem a tavasz NŐ. Virágos, illatos és tökéletesen kiszámíthatatlan. Maga sem tudja még reggel, hogy aznap mi várható… kora nyár lesz, vagy esik az eső, vagy a hó, vagy szimplán szárazon letépi a fejeket az orkán…vagy csak szépen süt a nap, ja nem… mégis havazik…
Én meg legyek nooormális. És, ha mindez még nem lenne elég, még jön a milegyenmaazebéd problémakör is…
Mondhatnám, hogy nagyböjt idején plusz fejtörést okoznak a húsmentes péntekek, de hazudnék, hisz én speciel tökéletesen elvagyok nélküle. Ugyan nem vagyok nagy spájzolós, de egyetértek Krúdy Gyulával, nyáron paprikát és paradicsomot kell enni, télen pedig lecsót. Na nem az íztelen fóliasátras zöldségekből, hanem a polcon sorakozó üvegesekből.
Hol van már a tavalyi nyár, de hogy az idei ne teljen el úgy, hogy nagyböjt idején nincs lecsód, legyen ma rizses lecsó.
Nekem a tavalyiból, Neked meg jobb híján ajánlom a boltit, ha kedvet kaptál hozzá. (A konzerveknél keresd, ne a zöldségosztályon.) Nyáron, pedig gondolj majd a télre, és a halvány lila dunszt mellé tegyél el néhány üveggel.

Lecsó télire (3 db 7,5 dl üveghez)
- 4 fej vöröshagyma
- 1 kg kg paradicsom
- 2 kg paprika
- 1 dl olaj
- 1 ek só
Elkészítés
Véhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a paradicsomot és a paprikát megmossuk, majd cikkekre vágjuk.
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, és lassú tűzön 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a paprikát is, majd folyamatosan kevergetve további 20 percig forraljuk.
A tűzről levéve alaposan elmosott üvegekbe töltjük, celofán+tetővel lezárjuk, és 5 percre fejre fordítjuk, majd ágyban, párnák között (száraz dunszt) hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen tároljuk.
Aztán, amikor eljön a nagyböjt ideje, felejtsük is el gyorsan, hogy sütünk alá zsírjára egy kis füstölt szalonnát…
Öntsük csak szépen a natúr lecsót egy lábosba és tojással (igen), virslivel (nem), kolbásszal (nem), rizzsel (igen) gazdagítva tálaljuk.
A rizst előfőzzük hozzá!
300 ml víz
200 g basmati rizs
0.5 csapott teáskanál só
Ch teljes mennyiségben (1 üveg lecsó): 45 g
Ch 1 adagban (rizzsel): 49 g

Ezek a receptek is érdekelhetnek
Görög gyros pitában
Diab diéta a la Panka házi pitával készített gyrost, görög salátával, tzatzikivel és répasalátával. Ilyen egy igazi vitaminbomba ebéd!
Pirított csirke kesudióval
Szója, gyömbér és fokhagyma adja az alapízeket ebben az ázsiai zöldséges ételben. Ha nincs otthon rizsborotok vagy szezámolajotok, nyugodtan hagyjátok ki a receptből!
Kukoricapelyhes ropogós csirkemellfalatok
A legendás KFC-csirke újjáéledt Panka konyhájában. A kukoricapehelytől olyan ellenállhatatlanul roppanós a bundája.
Heti menüsor diabos gyermekeknek oviba, suliba
Ha mindennap te csomagolod az ételt diabéteszes gyermekednek az oviba, suliba, néha jól jön egy kis külső inspiráció, új receptötlet!
Fahéjas-szilvás pite
A legjobb dolog, ami a szilvával történhet, hogy fahéjjal megszórva pite készül belőle. Diab diéta a la Panka cukormentes sütije.
Mézes-mustáros csirke
Ma már mindennek van diétás veriója! Diab diéta a la Panka mézes-mustáros csirkéjébe mézpótló kerül, hogy Panka diabéteszes lánya is ehessen belőle.
Baconben sült sajtos-tejfeles csirkemell
Gyors és ütős főétel, ami salátával tálalva szinte 0 gramm szénhidrát. Így az ebédbe egy kiadós desszert is belefér!
Almás-pisztáciás kosárka
Egy rém egyszerű Diab diéta a la Panka-desszert, amit készíthetünk diétás verzióban, mézpótlóval, és hagyományos módon, hogy mindenki örüljön!
Wokban sült zöldséges tészta csirkehússal
Ha valami ázsiaira vagy csak változatosságra vágytok, ez a Diab diéta a la Panka recept könnyen elkészíthető, bátran álljatok neki!
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!