Rémálom

Assszem mondtam már… nem szeretek főzni. Nyáron pláne. Ilyenkor nehezítő körülmény, hogy a kajaszagot én nem bírom, a meleget Ők. …és az ablakot itt ugyan nem lehet kinyitni napközben, mert bejön a meleg, és akkor aztán… (mind meghalunk – gondolom). Klíma? Na az, nincs. …de amíg volt is, hiába, mert saaajnos az izületeim 25 éve tiltakoznak mindennemű hideg ellen. Télen még elvagyok a tapaszokkal meg a fáslival, de 38 fokban nem annyira kényelmes viselet.

Szóval ilyenkor még nyűgösebben megy az agyalás, hogy mi kerüljön az asztalra, ami nem (annyira) undi szagú, és nem kell órákig főzni. Pedig, ha befűteném a konyhát, és kinyitnám az ablakot, akkor nem tudna bejönni a meleg, csak helyet cserélne a benti a kintivel. Vagy nem?

Reggel 6.50-kor álltam a nyitott hűtő ajtóban (a látszattal ellentétben nem lehűlési céllal), de amit találtam, az mind nem tecccet. Kérdezem az uram (nem Tibi): „Mit főzzek ebédre?” „Nem tudom Kiccica, olyan meleg van, nem is vagyok éhes. Ne főzzél.”

Elindult dolgára, én meg az enyémre, a sarki kisbótba. Elidőztem a zöldséges pultnál, majd arrébb ballagtam az üvegajtós fagyasztóig. Ácsorogtam ott már egy ideje, amikor odalépett hozzám a lány.
– Segíthetek?
– Aha!
– Mit főzzek ebédre?
– Ebben a melegben? Semmit!
– Hát jó… gondoltam magamban ezen a héten sem írok receptet…

Megírom csak nektek, hogy, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, nyáron nem esznek az emberek úgyse. De hazaért az Úr, letette a táskáját, rámnézett és az első kérdése az volt, hogy mi az ebéd, mert nagyon éhes. Hát erről ennyit! Nevezzük ma akkor a semmit vajbabnak.

Hozzávalók (4 fő)

  • 500 g fagyasztott vajbab
  • 500 g darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 e.k. pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 150 g basmati rizs
  • 5 ek tejföl
  • 10 dkg sajt

Elkészítés

Gyorsak leszünk és hatékonyak.
Fagyasztott babot lábosba önt, vízzel nyakon borít, sóz, felforral, tűzről lehúz.
Mindeközben rizst egy evőkanál olajon enyhén megpirít 1,5 dl vízzel felönt, sóz, és addig keverget(amelyik irányba csak akarja) amíg elkezd sűrűsödni.
Tűzről lehúz, lefed és békénhagy.
Apróra vágott hagymát maradék olajon megpirít, tűzről lehúz, pirospaprikával megszór, húst beletesz, tűzre visszatol, kifehérit, sóz, borsoz, 1 dl vízzel felborít és folyamatos folyadékpótlással készre párol.
Összekeveri a rizzsel.
Tepsi aljába mehet a leszűrt zöldbab, majd ráborítjuk a rizses pörit.
(Rétegezhetnénk is, de finnyásoknak könnyebb kitúrni, ha egy helyen van.)
Tejföllel megkenjük, reszelt sajttal szórjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt pirosra sütjük.

Tálaláskor tejföl erősen ajánlott mellé.

Ch teljes mennyiségben: 146 g
Ch egy adagban: 36,5 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!