– Diétás a rakott krumpli?
– Igen! …ha krumpli nélkül csinálod…

Ünnepi „menza” ebéd… Igen-igen… ami másnak a libamáj, a lazac, a kaviár, az nekünk a KRUMLI! Tudom, lehetne ez is diétás… Helyettesíthetnénk például édesburgonyával, zellerrel vagy karalábéval a burgonyát. De abból soha nem lesz Rakott krumpli! Így, ha tetszik, ha nem, időnként igen is, hogy bele kell, hogy férjen ennyi bűnözés.

A burgonya a diabosok számára egy mumus! Pedig… Fontos C-vitamin forrás, tartalmaz keményítőt, cukrot, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat. A- és B6-vitaminban gazdag, a benne található kálium a szívizomműködést segíti elő. A növényben található foszforsók az idegrendszer működését képesek fokozni. Ezen kívül tartalmaz még tejsavat, citromsavat, allantoint, karotint és szolanint is. Nem mellesleg évszázadok óta a népi gyógyászat egyik alapanyaga.

Szóval a  hiedelemekkel ellentétben, a burgonya fogyasztása egészséges, csak nem mindegy, hogy milyen módon van elkészítve! A zsírban, vagy olajban sült burgonya nem a barátunk, de a vízben főtt, párolt, esetleg sütőben, néhány csepp zsírral sütött burgonya igen! …és, ha már minden kétséget eloszlattam a krumpli mumussal kapcsolatban, jöhet is a recept, úgy, ahogy az én Kisfiam szereti. (Sok legyen és jó!)

Hozzávalók (8 fő)

  • 2 kg burgonya
  • 12 db tojás
  • 3 pár virsli karikázva
  • 1 szál vékonyra szeletelt Gyulai kóbász
  • 10 dkg vaj
  • 50 g dia-wellness -50% liszt
  • 6 dl tej
  • Őrölt bors
  • 550 ml tejföl
  • 20 dkg trappista sajt

A tepsi kikenéséhez
Olaj
3 e.k. dia wellness panírmorzsa

Elkészítés

Kerítünk két héját. Egyik azért kell, hogy meg tudjuk benne főzni a burgonyát.   (Héjában, sós vízben!) A másik meg azért, mert tojást sem főzhetünk a héja nélkül! Közben elkészítjük a besamel mártást. Tejet felforraljuk, félretesszük. Kis lábosban, (alacsony lángon) vajat olvaszt, lisztet beleszór, és elkever. Krémes, pasztaszerű állagot kapunk. Lisztet NEM PIRÍT, hanem egyből, folyamatos, gyors keverés mellett (kézi habverővel) forró tej harmadát hozzáönt és addig kever, míg sima nem lesz. Mehet hozzá a maradék tej, és addig kever-kavar, amíg el nem éri a kívánt sűrű állagot. Tűzről levesz, sóval, borssal ízesít. Lefedve békén hagy.

Tipp: ne bánjunk csínján a fűszerekkel! Legyen határozottan sós és borsos, mert amint szoros kapcsolatba kerül a mártás a krumplival, az semlegesíti fogja az ízeket, és íztelen lesz az egész!

Krumplit, tojást megpucol, felkarikáz. Hasonlóan tesz a virslivel és a kolbásszal is. Kihűlt mártásba tejfölt beleborít, összekever. Itt még mindig nem késő sózni, borsozni! Magasfalú tepsit kiolajoz, prézlivel beszór. Hozzávalókat akkurátusan egymásra soroz (krumpli-tojás-virsli-kolbász-szósz), amíg azok el nem fogynak. Krumpival végez, szósszal megken, reszelt sajttal megszór. Előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb 30 perc alatt készre süt!

Ch 1 adagban: 64 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!