A héten elkezdődött az iskola. Úgy rendesen! …így vége az online japán óra alatt sunyiban aprításnak. Akkor és olyan hangosan csörgök-zörgök ebéd készítés közben a konyhában, ahogy csak akarok! (…de be kell, hogy valljam, sokkal inspirálóbb „nyomás alatt” főzni, amikor éhes szájak várják a csodát…) A fényes nyári-, és a szürke hétköznapok főzőcskéjében azért van valami közös… Időrabló. …így talán nem árulok el nagy titkot, ha bevallom, hogy soha nem egy napra főzök. (Igen, ezért van az, hogy a receptek általában 6-8 főre vannak megadva, és nem azért, mert itt állandóan vendéglátás zajlik.)

Sőt! Ha zűrös a hetem, akkor főzős napokat tartok, és előre elkészítem a hétre, amit csak tudok. Ezért arra gondoltam, hogy a következő hetekben olyan egyszerű, de nagyszerű recepteket osztok meg veletek, amik bizonyítják, hogy nem csak a töltött káposzta jó melegítve!  …hanem például a félelmetes PARAdicsomos húsgombóc IS! (Bulgurral? Édesen? PLÁNE!)

Hozzávalók (8 fő részére)

Gombóc

  • 1 kg darált sertés hús
  • 2 db tojás
  • 1 e.k. étolaj
  • 1 bögre bulgur (20 dkg)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 e.k. Vegeta (főzőlébe, elhagyható)

Szósz

  • 3 evőkanál étolaj
  • 3 evőkanál Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett liszt
  • 2 üveg (360 g ) sűrített paradicsom
  • ízlés szerint folyékony édesítő
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint őrölt bors
  • Fél mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 szál zeller
  • 1 db TV paprika (nem, nem egy darab tévé és egy darab paprika)

Köret(férjeknek):

  • 1 kg burgonya

Elkészítés

1 ek. étolajon a bulgurt megpirítjuk, felöntjük 1 bögre vízzel, sózzuk. Kb. 5 perc alatt felszívja a vizet, akkor levesszük a tűzről, lefedjük és békén hagyjuk (hűlni). Ez a lépés akár kihagyható is lenne, de mivel becsülettel végig jártam a Huba utcában azt a 4 évet, meg se fordul a fejemben! Felteszünk egy naaagy lábosban vizet főni, szórunk bele 1 e.k. vegetát. A darált húst egy tálba borítjuk, hozzá adjuk a 2 tojást, az elhűlt bulgurt, és ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint. Jól összekeverjük és gombócokat formázunk belőle, majd a forrásban lévő vízbe tesszük őket. Igen, egyszerre mind, úgyhogy tényleg nagy legyen a lábos, és bő a víz!

Amíg a gombócok lubickolnak, az olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Habverővel keverjük, nem fakanállal, hogy ne legyen csomós!) Az üvegeket vízzel kiöblítjük és azzal borítjuk fel a szószunkat (mondtam már, hogy utálom a pazarlást) Beledobjuk egészben a csumázott paprikát és a zellerzöldet is. Ne aprózzuk, mert, ha felforrt a szósz, úgyis mennek a kukába! Csak az íze végett… Tetszés szerint ízesítjük sóval, őrölt borssal, fahéjjal és folyékony édesítővel. Ha felforrt, kész is van.

Kb 30 perc elteltével a gombócok szűrésre jelentkeznek. Ne álljunk ellen! A szűrés fontos! Én nem teszem bele őket a szószba, de ez senkit ne tartson vissza! Az igazán bátrak paprikába töltve is főzhetik egyből a mártásba, és máris 2in1 lett a recept… Jövő héten ugyan ez eladható töltött paprikának. Csak legyen, aki megeszi!

Férjek száját kockára vágott, sós vízben főtt krumplival fogjuk be, a bulgurról, meg mélyen hallgatunk, hisz úgysem veszi észre. Nem az enyém, mert Ő mindent szeret és megeszik. …ha nem gomba!

Ch (teljes mennyiségben): 249 g
Ch (egy adagban): 32 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!