Nem tudom még elengedni ezt a nyár sztorit… Se fizikálisan, se lelkiekben, se kaja téren. 🙂 A „na még egy jó lecsót azért együnk idén utoljára” mondat lassan szállóigévé válik itthon, és hogy a családnak ne jöjjön ki a könyökén a nemármegintlecsó, időnként csavarok rajta egyet. Így lett ma padlizsános lecsó tojással.
Hozzávalók (4 fő részére)
- 1 kg paprika
- 0,5 kg paradicsom (én most befőzőparadicsomot vettem, mert a napsütötte, lédús paradicsomnál csak Toszkána a jobb)
- 1 db közepes padlizsán
- 2 közepes fej vöröshagyma
- ízlés szerint só
- padlizsánt fűszerezni: bazsalikom, kakukkfű, ö.bors, só
- olaj
- 4 db tojás
Elkészítés
Mindent megmosunk.
Sokáig azt gondoltam, hogy ez tök evidens, nem is pazaroltam rá a betűkészletet, de mióta láttam egy két V. Irén gyöngyszemet, nem, nem az.
Szóval mindent is megmosunk.
Padlizsánt megpucoljuk, felkockázzuk, kevés olajon serpenyőbe dobjuk, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal. Amikor elkezd pirulni, tűzről, gázról, villanyról lehúzzuk, és késznek nyilvánítjuk.
Paradicsomot felkockázzuk, tálba, várakozó álláspontra helyezzük. Paprikát kimagozzuk, és tetszés szerint daraboljuk.
Hagymát pucoválás után félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, kevés olajon, SERPENYŐBEN (nem, nem abban, amiben a padlizsán lapul, őt békén hagyjuk) üvegesre pároljuk. Üveges híján elég, ha már jónak látszik, és akkor mehet bele bátran a paprika. Nincs fedő, nincs egy kis víz alá, a mai lecsó lényege pont a sült paprika íze lesz.
Sózzuk, sűrűn kevergetjük.
Amikor a paprika elkezd sülni mehet bele a paradicsom is.
Időnként kevergetve türelmesen várjuk, hogy a paprika fedés nélkül megpuhuljon(kb 20-25 perc).
Amikor jónak tűnik beleborítjuk a pirított padlizsánt is.
Tojásokat egyesével beleütjük a raguba, és óvatosan villával addig noszogatjuk, amíg teljesen át nem sülnek.
Ropogós héjú fehér kenyér helyett keresünk valami alternatív mártogatásra alkalmas pékárut hozzá, mert anélkül nem az igazi!
Ch teljes mennyiségben: 89 g
Ch 1 adagban: 22,25 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!