Nem tudom még elengedni ezt a nyár sztorit… Se fizikálisan, se lelkiekben, se kaja téren. 🙂 A „na még egy jó lecsót azért együnk idén utoljára” mondat lassan szállóigévé válik itthon, és hogy a családnak ne jöjjön ki a könyökén a nemármegintlecsó, időnként csavarok rajta egyet. Így lett ma padlizsános lecsó tojással.

Hozzávalók (4 fő részére)

  • 1 kg paprika
  • 0,5 kg paradicsom (én most befőzőparadicsomot vettem, mert a napsütötte, lédús paradicsomnál csak Toszkána a jobb)
  • 1 db közepes padlizsán
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só
  • padlizsánt fűszerezni: bazsalikom, kakukkfű, ö.bors, só
  • olaj
  • 4 db tojás

Elkészítés

Mindent megmosunk.
Sokáig azt gondoltam, hogy ez tök evidens, nem is pazaroltam rá a betűkészletet, de mióta láttam egy két V. Irén gyöngyszemet, nem, nem az.
Szóval mindent is megmosunk.
Padlizsánt megpucoljuk, felkockázzuk, kevés olajon serpenyőbe dobjuk, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal. Amikor elkezd pirulni, tűzről, gázról, villanyról lehúzzuk, és késznek nyilvánítjuk.
Paradicsomot felkockázzuk, tálba, várakozó álláspontra helyezzük. Paprikát kimagozzuk, és tetszés szerint daraboljuk.
Hagymát pucoválás után félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, kevés olajon, SERPENYŐBEN (nem, nem abban, amiben a padlizsán lapul, őt békén hagyjuk) üvegesre pároljuk. Üveges híján elég, ha már jónak látszik, és akkor mehet bele bátran a paprika. Nincs fedő, nincs egy kis víz alá, a mai lecsó lényege pont a sült paprika íze lesz.
Sózzuk, sűrűn kevergetjük.
Amikor a paprika elkezd sülni mehet bele a paradicsom is.
Időnként kevergetve türelmesen várjuk, hogy a paprika fedés nélkül megpuhuljon(kb 20-25 perc).
Amikor jónak tűnik beleborítjuk a pirított padlizsánt is.
Tojásokat egyesével beleütjük a raguba, és óvatosan villával addig noszogatjuk, amíg teljesen át nem sülnek.
Ropogós héjú fehér kenyér helyett keresünk valami alternatív mártogatásra alkalmas pékárut hozzá, mert anélkül nem az igazi!

Ch teljes mennyiségben: 89 g
Ch 1 adagban: 22,25 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!