Diétás. Persze… úgy, a maga módján, de mindent megtettem eskü, az ügy érdekében. Lehet vele vitatkozni, de maradjunk abban, hogy általános igazság, hogy ami finom, az hizlal és cseppet sem diétás. De! Az élet rövid, a tudomány fejlődik, így időnként megengedhetjük magunknak már ezt a luxust is, hogy krumplit eszünk tésztával.

Ma már milliók használnak mindennap inzulint a cukorbetegségük kezelésére, ami teljes értékű életet biztosít számukra. Száz évvel ezelőtt azonban a diabétesz diagnózisa egyenlő volt a halálos ítélettel. 1922-ben történt az első emberen végzett kísérlet, ami sikeresnek bizonyult. Az eredményeket még abban az évben publikálták, és az elismerés is hamar érkezett: Banting 1923-ban, 31 évesen megkapta a Nobel-díjat (azóta is ő a legfiatalabb díjazott az orvosi-élettani kategóriában) megosztva J. J. Macleod professzorral. Közösen eldöntötték, hogy felfedezésüket szabadon hozzáférhetővé teszik, nem védik le szabadalommal, mert így a lehető legtöbb ember kaphatja meg az életmentő kezelést. Egy dollárért adták el az inzulin szabadalmi jogát, mert etikátlannak tartották, hogy profitot szerezzenek egy olyan találmányból, ami életeket ment meg.

2022. november 13-án, vasárnap 10.00 órakor Budapesten a VIII. kerület Bókay János utca és Apáthy István utca sarkán álló társasház falán elhelyezett, Sir Frederick Banting kanadai tudós munkássága és EMBERsége előtt tisztelgő emléktábla ünnepélyes avatására kerül sor.

Az avatás után az Elméleti Orvostudományi Központban Dr. Körner Anna 100 éves az inzulin – Hogyan változtatta meg a diabéteszes gyerekek életét az inzulin felfedezése? című könyvének ünnepélyes bemutatója lesz, ahol Rókusfalvy Lili beszélget Dr. Körner Annával a diabétesz 3500 éves történetéről, az inzulinfelfedezés kalandos történetéről, a könyv születéséről, a doktornő életpályájáról.

A gránátos kockáért Körner doktornő biztos nem dicsérne meg, de mindent meg tudok magyarázni.

Hozzávalók (4 adag)

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg burgonya
  • 1 ek fűszerpaprika
  • só, őröltbors, őrölt kömény ízlés szerint
  • 1 ek olaj
  • 25 dkg dia-wellness csökkentett szénhidráttartalmú fodros nagykocka tészta

Elkészítés

A hagymát apróra, krumplit hasábra vágjuk. Gyengébbek, kezdők, sosemfőző férj kedvéért, aki csak szórakozni jár az oldalamra, szájbarágjuk, hogy természetesen csak miután megpucoltuk! Hagymát az olajon üvegesre pároljuk (bármit is jelentsen ez). Tűzről lehúz, őrölt köményt, pirospaprikát beleszór, krumplit beletesz, sóz, borsoz, és felönti annyi vízzel, amennyi pont ellepi. Időnként kevergetve szétesősre párolja – fedő alatt –, így megspórolja a villával való tördelést.

Mindeközben tésztának sós vizet forral, megfőzi, leszűri, hidegvízzel átöblíti, majd egy laza csuklómozdulattal a krumplis edénybe borítja. Alaposan összekeveri, és nem azon kesereg, hogy mennyi kalória, hanem azon, hogy nincs már kovi ubi, így nagy duzzogva be kell érni a csemegével.

Ch teljes mennyiségben: 203 g
Ch 1 adagban: 51 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!