Vajon létezik olyan, hogy tökéletes kovászos uborka?

Jó, az én kedvenc receptem Ördögné Borikáé, de az most hogy jön ide, ugye, nézzünk hát utána, hogy hogyan lehet idén a legegyszerűbben a legjobb uborka az asztalunkon?
Mondjuk, a legkevésbé bonyolult, ha van egy szomszédod, aki jól bevált recepttel és kostolóval közelít feléd, de ha nincs, hát lássuk, mi jöhet még szóba.
Eredetileg lehet, hogy nyers kovász hozzáadásával készült, majd amikor az már nem volt minden háztartásban elérhető, bezzeg a kenyér…, így az került az uborkás üvegbe.

Kovászos uborkának azt hívjunk (mielőtt „Grétsy” Katalin bekarikázza és visszaküldi javításra:), amely kovász hozzáadásával készült. Kovász híján maradjunk a Kovászolt uborka kifejezésnél. De mit jelent a kovászolás!? Nyitott (pl. kistányérral lefedett) edényben érlelés.

Ahhoz, hogy a savanyúság ne penészedjen meg, arra van szükség, hogy minél gyorsabban elkészüljön, és itt kerül képbe a kenyér, a folyamat meggyorsítását segíti az üvegbe helyezett kenyérszelet – az ugyanis kiváló szénhidrátforrás. Hogy a kenyerünk élesztővel vagy kovásszal készült, nincs jelentősége, mert a hőkezelés során a tésztában élő mikroorganizmusok elpusztultak, de a kovászos kenyér a természetes savassága miatt kevésbé hajlamos a penészedésre.

Ha mindemellett még tűző napra tesszük az üveget, ahogy a mamától tanultuk, akkor pár nap, és kész is a könnyen puhuló, könnyen romló, rövid ideig eltartható savanyúság.

Kenyér helyett krumpli

A gluténnel szembeni érzékenység miatt sokan készítik kenyér helyett krumplival az uborkájukat, pedig a kettő nem is helyettesíti egymást, hanem éppen ellenkező hatást vált ki. A burgonya erjedést lassító hatású, emiatt az ubi roppanós marad.

Ha hosszan eltartható kovi ubit keresel, na nem ez lesz az, a laktofermentált uborka télen is készíthető, ha lesz rá igény, a szomszéd abban is profi…

Szóval marad az a verzió, amit a mama csinált, és ígérem, hogy a héten nem pucolok ablakot sem, hogy ne essen az eső.

Hozzávalók (5 literes üveg)

  • 3 kg uborka (kovászolni való)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • pár szelet kenyér (legyen mondjuk kovászos)
  • 4 liter víz
  • 4 ek só

Elkészítés

Befőttes üveget alaposan elmosunk.
Az uborkaléhez felteszünk forrni 4 l vizet. Literenként 1 púpozott evőkanál sót szórunk bele, ha felforrt, hagyjuk langyosra hűlni. Ha nagyon napos az idő, a párolgás miatt sok vizet kell utánatölteni!
Az uborkákat jól megmossuk, a külső szúrós szőröket körömkefével/szivaccsal ledörzsöljük. Két végét levágjuk. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk úgy, hogy a két végén marad kb 1-1 cm, először az egyik végéről, majd a másik végéről 90°-kal elforgatva.
Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot.

A kapor felét, a fokhagyma felét az üveg aljára tesszük. Szorosan elkezdjük az üveget telepakolni a bevagdosott uborkával. A tetejére megy a kapor másik fele és a fokhagyma. Felöntjük a sós lével úgy, hogy az ellepje az uborkákat. (Maradék levet pótláshoz félretesszük.)
Rátesszük a kenyérszeleteket a tetejére.
Az üveget egy tányérra tesszük (a kifolyó uborkalé miatt kell), és a tetejére is rakunk egy tányért. 2-3 nap múlva már kész is.

A lé mindig az üveg tetejéig legyen, naponta pótoljuk, (a kilógó kenyér penészedni fog, a kilógó uborka pedig kifehéredik és kiszárad. Ha tűző napra tesszük, akkor az uborka túl puhul.
Ha késznek nyilvánítjuk, akkor az uborkát kiszedjük egy tálba, a levét leszűrve ráöntjük, és hűtőben tároljuk.
…és lehetne mellé egy jó kis tarhonyás hús is…

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!