Nagyon sokaknak megváltás, hogy végre beülhetnek egy étterembe, bár nekem talán ez az, ami a legkevésbé hiányzott az elmúlt évben. Ám vannak olyan ételek, amiket bármennyire is szeretünk, jobban tesszük, ha egyáltalán nem rendelünk étteremben. Mér’… mér’… mert a hentes is mér, azért.

A napi levessel kapcsolatban légy szkeptikus.
Mindig. Bármilyen csábítóan hangzik, tuti, hogy az előző napi maradék, ahogy a gulyásleves is a tegnapi pörkölté.
A vörösboros bármi és a tokány is ingoványos talaj (utóbbinak már a neve is milyen). És ne legyenek kétségeid, hogy a hétvégéről maradt húsból brassói vagy fasírt készül (max. kicsit több fűszer és fokhagyma kell hozzá).

Béke időben is ritkán járok étterembe (akkor is szinte kivétel nélkül mindig ugyanoda), de ha mégis úgy hozza az élet, hogy ismeretlen terepen kell választani, nálam általános szabály, hogy a szememnek hiszek nem a tripadvisornak. Bármennyire utálom a tömeget, kajálni olyan helyet választok, ahol sokan vannak.
A helyiek. (Ami nekik jó, az tuti nekem is az lesz.)

És amelyik tegnapi pörköltből nem lett gulyásleves, abból legyen ma Hortobágyi húsos palacsinta.

Hozzávalók 4 főre

Palacsinta tészta

  • 20 dkg dia-wellness -50% liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej 1,5%-os
  • 2 e.k. olaj
  • Pici só
  • Szóda (ha előző este a fröccsben végezte, akkor sima víz+késhegynyi szódabikarbóna)

Töltelék

  • 1 kg darált sertéshús
  • 2 e.k. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt pirospaprika
  • pici őrölt kömény (elhagyható)
  • 1 db paradicsom apróra vágva
  • 1 db zöldpaprika szintén
  • Őrölt bors
  • 450 g tejföl
  • 1 evőkanál dia-wellness -50% liszt

Elkészítése

A palacsinta

A palacsintasütést már megtanultuk, egyetlen titka van, a türelmi idő.
A gyengébbek kedvéért, azért egy kis ismétlés… A szóda kivételével a hozzávalókat habverővel csomómentesre keverjük és a pulton minimum fél órát békén hagyjuk.
Sütés előtt keverjük hozzá a vizet, annyit, hogy palacsintatészta állagú legyen (jelentsen ez bármit is). Csak az első pali sütése előtt kell olajozni a teflon sütőt, utána már olajozottan megy magától olajozás nélkül!

A töltelék

Vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon dinszteljük. Ne piruljon csak fonnyadjon. Tűzről lehúz, pirospaprikával megszór, hús beleborít. Picit sózzuk. Aki utálja a sertéshús savanyú szagát (énénén) az pici őrölt köményt szórjon rá.
Tűzre visszahelyez, folyamatos kevergetés mellett hús kifehérít. Közben mehet hozzá a paradicsom és a paprika. Vízzel felönt, sóz, borsoz, rumos kólát kitölt, gyereket indukciós tűzhely közelébe ültet és élvezi a következő 30 percet.
Magára hagyott gyermek időnként keverget, vizet pótol, telefont bőszen nyomkod, közben pedig éhhalálról panaszkodik…
Kb. 30 perc alatt kész a darált húsos pörkölt. A vízpótlás fontos, mert kell a szafthoz! Ha kész, tésztaszűrőbe borítjuk. A hús mehet egy jénaiba, a szaftot visszatesszük a tűzre.
1 púpozott e.k. lisztet csomómentesre keverünk 0.5 dl vízzel, majd hozzáadjuk a tejfölt. A fortyogó szaftból belekanalazunk a tejfölös habarásunkba hőmérséklet kiegyenlítődés céljából, így nem bízzuk a véletlenre a csomómentes végeredményt. A habarást beleborítjuk a szaftba, majd a habverővel első forrásig kevergetjük (kb 1 perc) és készen is vagyunk.

Ch teljes mennyiségben: 125 g
Ch 1 adagban: 31 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008. óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!