Nagyon sokaknak megváltás, hogy végre beülhetnek egy étterembe, bár nekem talán ez az, ami a legkevésbé hiányzott az elmúlt évben. Ám vannak olyan ételek, amiket bármennyire is szeretünk, jobban tesszük, ha egyáltalán nem rendelünk étteremben. Mér’… mér’… mert a hentes is mér, azért.
A napi levessel kapcsolatban légy szkeptikus.
Mindig. Bármilyen csábítóan hangzik, tuti, hogy az előző napi maradék, ahogy a gulyásleves is a tegnapi pörkölté.
A vörösboros bármi és a tokány is ingoványos talaj (utóbbinak már a neve is milyen). És ne legyenek kétségeid, hogy a hétvégéről maradt húsból brassói vagy fasírt készül (max. kicsit több fűszer és fokhagyma kell hozzá).
Béke időben is ritkán járok étterembe (akkor is szinte kivétel nélkül mindig ugyanoda), de ha mégis úgy hozza az élet, hogy ismeretlen terepen kell választani, nálam általános szabály, hogy a szememnek hiszek nem a tripadvisornak. Bármennyire utálom a tömeget, kajálni olyan helyet választok, ahol sokan vannak.
A helyiek. (Ami nekik jó, az tuti nekem is az lesz.)
És amelyik tegnapi pörköltből nem lett gulyásleves, abból legyen ma Hortobágyi húsos palacsinta.

Hozzávalók 4 főre
Palacsinta tészta
- 20 dkg dia-wellness -50% liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej 1,5%-os
- 2 e.k. olaj
- Pici só
- Szóda (ha előző este a fröccsben végezte, akkor sima víz+késhegynyi szódabikarbóna)
Töltelék
- 1 kg darált sertéshús
- 2 e.k. olaj
- 1 fej vöröshagyma
- őrölt pirospaprika
- pici őrölt kömény (elhagyható)
- 1 db paradicsom apróra vágva
- 1 db zöldpaprika szintén
- Só
- Őrölt bors
- 450 g tejföl
- 1 evőkanál dia-wellness -50% liszt
Elkészítése
A palacsinta
A palacsintasütést már megtanultuk, egyetlen titka van, a türelmi idő.
A gyengébbek kedvéért, azért egy kis ismétlés… A szóda kivételével a hozzávalókat habverővel csomómentesre keverjük és a pulton minimum fél órát békén hagyjuk.
Sütés előtt keverjük hozzá a vizet, annyit, hogy palacsintatészta állagú legyen (jelentsen ez bármit is). Csak az első pali sütése előtt kell olajozni a teflon sütőt, utána már olajozottan megy magától olajozás nélkül!
A töltelék
Vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon dinszteljük. Ne piruljon csak fonnyadjon. Tűzről lehúz, pirospaprikával megszór, hús beleborít. Picit sózzuk. Aki utálja a sertéshús savanyú szagát (énénén) az pici őrölt köményt szórjon rá.
Tűzre visszahelyez, folyamatos kevergetés mellett hús kifehérít. Közben mehet hozzá a paradicsom és a paprika. Vízzel felönt, sóz, borsoz, rumos kólát kitölt, gyereket indukciós tűzhely közelébe ültet és élvezi a következő 30 percet.
Magára hagyott gyermek időnként keverget, vizet pótol, telefont bőszen nyomkod, közben pedig éhhalálról panaszkodik…
Kb. 30 perc alatt kész a darált húsos pörkölt. A vízpótlás fontos, mert kell a szafthoz! Ha kész, tésztaszűrőbe borítjuk. A hús mehet egy jénaiba, a szaftot visszatesszük a tűzre.
1 púpozott e.k. lisztet csomómentesre keverünk 0.5 dl vízzel, majd hozzáadjuk a tejfölt. A fortyogó szaftból belekanalazunk a tejfölös habarásunkba hőmérséklet kiegyenlítődés céljából, így nem bízzuk a véletlenre a csomómentes végeredményt. A habarást beleborítjuk a szaftba, majd a habverővel első forrásig kevergetjük (kb 1 perc) és készen is vagyunk.
Ch teljes mennyiségben: 125 g
Ch 1 adagban: 31 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!