– Anyaaa! Csinálsz ebédre gyrost?
– Hogy a PITÁ-ba ne…
Sosem csináltam, mert van a városban egy eredeti görög giroszos, és nem szeretem a konkurenciát. (Az olyat pláne, aki jobb nálam…)

Pita tészta (8 db)

  • 5 dl langyos víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • 50 dkg dia-wellness liszt
  • 1 tk. eritrit
  • 1 cs instant élesztő

A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztunk, majd hagyjuk duplájára kelni. (Kb. 45-60 perc.)
Mivel időnk, mint a tenger, megnézzük, hogy mit találunk a hűtőben, amit még adhatnánk mellé.

Hús. Az fontos!

  • 80 dkg csirkemell (mert pont ez volt itthon, de ha előre tudom, akkor inkább filézett csirkecombot vettem volna hozzá)
  • Gyros fűszerkeverék
  • Olaj

Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy hacsak hirtelen be nem szerzek egy gyros sütőt, a hús sosem lesz olyan, mint a Paris Gyrosban. Így az esélytelenek nyugalmával befűszereztem (bóti gyros fűszerrel), lelocsoltam olajjal, majd betettem a hűtőbe, és magára hagytam a pácban. Nyugi, 30 perc után megmentettem.

Tzatziki

  • 300 g görög joghurt
  • 2 kígyó uborka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 teáskanál citromlé
  • bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint

Reszeljük le az uborkát, sózzuk majd 10 perc után alaposan csavarjuk ki a levét. A joghurtot az uborkával keverjük össze, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, citromlevet, sót, borsot, és jól dolgozzuk össze. Tegyük a hűtőbe, mert még mindig messze vagyunk a késztől!

Majonézes sárgarépa saláta

  • 2 db sárgarépa
  • 2,5 dl görög joghurt
  • 2 e.k. majonéz
  • 1 e.k. mustár1 e.k. méz
  • bors

Sárgarépát lereszeljük. Egyéb hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a reszeléket. Mehet ez is bandázni a hűtőbe. (Tudom, a méz és a majonéz nem diétás, de ebben a mennyiségben – nekünk – beilleszthető a szénhidrát-mennyiségbe.)

Valahol itt melegítsük elő a sütőt 200 fokra, borítsuk ki (csak vicc vóót) persze bele a tepsibe az olajos csirkénket, fedjük le alufóliával, és mehet is sütkérezni.

Görög saláta

Mivel karanténos időszakban (is) csak egyszer megyünk boltba, és az a nap nem ma volt, így nálunk az volt benne, ami volt itthon, de ide az eredeti verziót írom.

  • 6 db paradicsom
  • 1/2 db kígyóuborka
  • 1 fej lila hagyma
  • fekete olívabogyó
  • 20 dkg feta sajt
  • 2 ek. citromlé
  • 4 ek. olívaolaj
  • bors
  • kakukkfű (opcionális)

Paradicsomokat, uborkát megmossuk, felkockázzuk. A lila hagymát meghámozzuk, félbevágjuk, felszeleteljük. Tálba tesszük, olívabogyót rászórjuk, tetejére tesszük a szintén kockára vágott fetát. A citromlét az olívaolajjal elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a salátára locsoljuk.

És mi lesz a pitával?

El sem hisszük, amikor végre eltelt az egy óra pihi…
8 egyforma darabra vágjuk a tésztánkat, gömbölyítjük… de megint békén kell hagyjuk őket 5-10 percig.
Én meg közben tanulom a türelmet. (Eddig nem megy túl jól.)
Eltelik a még 10 perc, és vééégre ovális vagy kerek (vagy amilyenre sikerül) formákat készítünk a gombócokból. (Kb. 2-3 mm vastag tésztát.)
És megőrülsz, megvadulsz, mert újabb 30 perc pihentetés következik! (Konyharuhával letakarva, mert miközben én gutaütést kaptam háromszor, ő megszégyenlősödött…)
Húst 30 perc után kivesszük, és a sütőt 220 fokra tekerjük.
Alufólia nélküli pihentetés után (erre speciel semmi szükség, de végre van 5 szabad percem hivatalosan is) húst felcsíkozzuk és serpenyőben készre pirítjuk.

Mire minden kész, gyereket tuti elküldi a PITÁ-ba (térkép nélkül), hogy érezze a törődést, közvetlen utána kezet mosni is, mert a sütő rácsán vagy sütőpapírral bélelt tepsin a követkető 5-6 percben végre megsül a pitánk is…

Ch 1 db pitában: 25 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!