Savanyú a szőlő… Meg a káposzta is! A hétvégén olyan hideg nem lesz, hogy nekiálljak kocsonyát főzni, de bevallom, az sem érdekel, ha idén ez már kimarad a repertoárból, csak jöjjön már a tavasz végre! De mivel az időjárás nem kecsegtet rügyfakadással, ezért kihasználom a lehetőséget, és savanyú káposzta lesz és kész. Imádom a káposztát. Enni. …de a penetra szagot, amikor kinyitom a hűtőt, na, azt nem szeretem. Úgyhogy itt káposzta addig van, amíg hideg is, mert, ha megfőtt, akkor szépen kiköltöztetem a spájz ablakba, és csak akkor jöhet be, amikor szemrebbenés nélkül megesszük.
Hozzávalók (8 fő részére)
Káposztához
1,5 kg savanyú káposzta
1 ek sertészsír
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 g füstölt kolbász
só, bors, pirospaprika
300 ml víz
A pörkölthöz
1,5 kg darált sertéshús
1 ek sertészsír
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 g füstölt szalonna
300 ml víz
3 tk pirospaprika
2 tk őrölt kömény
só, bors
2 bögre bulgur
A tetejére
4 ek tejföl
1 ek dia-wellness -50% liszt
1 tk pirospaprika
só
Elkészítés
A zsíron megpirítjuk az aprított vöröshagymát, fokhagymát, és a felkarikázott kolbászt. Rádobjuk a savanyú káposztát, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a vízzel, majd 30-40 percig pároljuk.
Amíg a káposztánk rotyog, addig pont van időnk minden másra.
A bulgurt kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.
A pörkölthöz lepirítjuk az aprított hagymát, fokhagymát és az apró kockára vágott szalonnát.
Tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a húst. Fehéredésig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk. Felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel. Alacsony lángon pörköljük 30 percig. Amikor készen van, összekeverjük a bulgurral.
Mindeközben a káposztánk is elkészül, így nincs más dolgunk, mint keríteni egy magas falú tepsit.
Aljára tesszük a káposzta ⅓ részét, rá a hús felét, majd újabb ⅓ rész káposzta következik, majd a hús másik fele, és végül a káposzta.
Tetejét megkenjük a dw liszt, tejföl, pirospaprika és só keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.
Ch teljes mennyiségben: 474 g
Ch egy adagban: 59,25
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!