Savanyú a szőlő… Meg a káposzta is! A hétvégén olyan hideg nem lesz, hogy nekiálljak kocsonyát főzni, de bevallom, az sem érdekel, ha idén ez már kimarad a repertoárból, csak jöjjön már a tavasz végre! De mivel az időjárás nem kecsegtet rügyfakadással, ezért kihasználom a lehetőséget, és savanyú káposzta lesz és kész. Imádom a káposztát. Enni. …de a penetra szagot, amikor kinyitom a hűtőt, na, azt nem szeretem. Úgyhogy itt káposzta addig van, amíg hideg is, mert, ha megfőtt, akkor szépen kiköltöztetem a spájz ablakba, és csak akkor jöhet be, amikor szemrebbenés nélkül megesszük.

Hozzávalók (8 fő részére)

Káposztához
1,5 kg savanyú káposzta
1 ek sertészsír
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 g füstölt kolbász
só, bors, pirospaprika
300 ml víz

A pörkölthöz
1,5 kg darált sertéshús
1 ek sertészsír
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 g füstölt szalonna
300 ml víz
3 tk pirospaprika
2 tk őrölt kömény
só, bors
2 bögre bulgur

A tetejére
4 ek tejföl
1 ek dia-wellness -50% liszt
1 tk pirospaprika

Elkészítés

A zsíron megpirítjuk az aprított vöröshagymát, fokhagymát, és a felkarikázott kolbászt. Rádobjuk a savanyú káposztát, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a vízzel, majd 30-40 percig pároljuk.
Amíg a káposztánk rotyog, addig pont van időnk minden másra.
A bulgurt kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.
A pörkölthöz lepirítjuk az aprított hagymát, fokhagymát és az apró kockára vágott szalonnát.
Tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a húst. Fehéredésig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk. Felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel. Alacsony lángon pörköljük 30 percig. Amikor készen van, összekeverjük a bulgurral.
Mindeközben a káposztánk is elkészül, így nincs más dolgunk, mint keríteni egy magas falú tepsit.
Aljára tesszük a káposzta ⅓ részét, rá a hús felét, majd újabb ⅓ rész káposzta következik, majd a hús másik fele, és végül a káposzta.
Tetejét megkenjük a dw liszt, tejföl, pirospaprika és só keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

Ch teljes mennyiségben: 474 g
Ch egy adagban: 59,25

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!