Titkos üzenet

A héten még nem nagyon akarom elhinni és elfogadni azt, hogy már vége is van, így nem vagyok írós/beszédes kedvemben. Főzősben sem. …de a kényszer nagy úr… Viszont, ha a (szakács)nőnek rossz napja van, sanszos, hogy neked is az lesz. Vagy nem annyira jó. Kivéve, ha imádod a karfiolt.
Az ünnepi nagy kajálások után jól esnek a kicsit könnyedebb falatok. Jó…, ha a férfiakat kérdezzük, nem biztos, hogy ennyire egyértelmű ez a kérdéskör, így inkább ne is kezdjünk bele a közvélemény-kutatásba. Ráér majd az asztalnál agonizálni, aztán szabad akarattal eldöntheti: vagy eszik, vagy nem.

Hozzávalók (6 adag)

  • 1 fej karfiol
  • vegeta
  • 2  ek vaj vagy margarin
  • 2  ek  dw -50% liszt
  • 1,5 dl tej
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 20 dkg sajt

Elkészítés

Karfiolt rózsáira szedjük, sós, vegetás vízben 15-20 perc alatt puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
Mivel közben pont ráérünk, álljunk is neki szépen a besamelnek.
A vajat vagy margarint felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és addig kevergetjük vadul a kézi habverővel, amíg kifehéredik. NEM pirítjuk, mert az már rántás lesz! Világos?! Felöntjük a forró tejjel, és simára keverjük. Sózzuk, borsozzuk, és amíg felforr folyamatosan kevergetjük.
A leszűrt karfiolrózsákat kivajazott tepsibe tesszük, enyhén megsózzuk, és nyakonborítjuk a besamellel majd, a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, és 185 fokon, 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha jófej akarsz lenni (én szarfej voltam), vegyél egy fél kiló karajt vagy csirkemellet, szeleteld fel 1 cm vastagra, sózd, borsozd, majd kevés zsiradékon serpenyőben hirtelen süsd le, és azok menjenek a karfiol alá a kivajazott tepsibe. (Úgy egy kicsit tovább kell sütni.)

Uraim, szívesen!

Ch teljes mennyiségben: 65 g
Ch egy adagban: 10,8 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!