Helyzetjelentés

Az elmúlt hetek (és az elkövetkezendőek) ahelyett, hogy a láblógatásról szólnának, egyre inkább káoszosodnak. Mindig azt hiszem, hogy tök jól állok a feladatokkal, aztán jönnek a közbejövetelek, és úgy érzem, csak kevergek a teendők körül, de nem igazán látom az utat A-ból B-be, mert közben valahogy a C, D, E, F vágányon újabb (problémás) megoldandóak érkeznek.

Ilyenkor a legjobb módszer megállni, leülni és hagyni, hogy keveregjen magában a sok sz.r, mielőtt beránt a kanál.
Anyukám mindig azt mondja, hogy ’Kislányom, ne aggódj, valahogy úgy is lesz, hisz olyan még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna.’ Háttal ugyan nem kezdünk mondatot, de amikor egyhelyben toporgok, vagy épp pörgök-forgok, akkor rendszerint ezzel vigasztalom magam. Aztán, mire végre minden a helyére kerül, és rutinná válik a káosz, rendszerint terem helyére más megoldandó.

Nem mondom, néha azért vágyom a zoloftos boldog tudatlanságba, hogy a probléma mindig másvalakié legyen, én meg eskü beérem annyival, hogy süt a nap, vagy esik az eső… Persze aztán arra ébredek, hogy bilibe lóg a kezem, és konstatálom, hogy megint elfelejtettem, hogy a hétvégén má’meg nem lesz bót, így a következő 3 napban csak abból gazdálkodhatok, ami még maradt az eheti beszerzésből… jó, nem fogunk éhen halni, és végső esetben még ott az a 20 kg eperlekvár, amit a héten párnák közé rejtettem… Nagy unalmamban. Láblógatás helyett…

Hozzávalók (5-6 főre)

  • 4 db cukkini (nálunk ma 2 gömb és két „mezei”)
  • 1 kg darált hús
  • 1 közepes fej hagyma
  • bors
  • 1 e.k. őrölt pirospaprika
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A cukkinit alaposan megmossuk, végeit levágjuk, majd hosszában félbevágjuk.
Közepét kivájjuk. Én nem szoktam szívbajoskodni, alaposan kibelezem, mert jobban szeretem, ha vékony a csónak, a húsát, meg úgyis beleteszem a pöribe.
A gömbcukkini belsejét túl tökmagosnak találtam, így azt némi gondolkodás után kikukáztam.

Töltelékhez hagymát apróra kockáz, kevés olajon megdinsztel. Gázról lehúz, paprikát rászór, összekever, darált húst ráborít, tűzre visszatesz. Amíg a hús kifehéredik lelkesen keverget! Sóz, borsoz, majd türelmesen várja, míg levet ereszt.
Apróra vágott belet beletesz, kevés vízzel felönt és kb 20 percig hagyja főni a levében.
Közben cukkiniket halványan kiolajozott tepsibe helyez, picit besóz és ahelyett, hogy lábat lógatna, még sajtot is reszel!
Sütőt 180 fokra előmelegít!
Elkészült pörivel csónaknak látszó zöldséget megtölt (ha marad belőle nem a kutyával eteti meg, hanem cukkinik közé, tepsibe teszi!), tejföllel megken.
Tepsit alufóliával lefed, 10 percre sütőbe tesz. Türelmesen vár, idő elteltével fóliát levesz, reszelt sajttal megszór, majd sütőbe visszatol, míg a sajt megpirul (kb. 10-15 perc).

Ch: ki tudnám számolni, de nem nagyon van értelme… a körethez adjatok hozzá ötöt.

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!