Szomszédol(l)ó
Házinyúlra nem lövünk, ezért ma szomszéd csirke lesz.
A csirkevásárlási szokások manapság a mellre és a combra korlátozódnak, pedig a többi alkatrész is jól felhasználható, pláne, ha van fagyasztónk, és nem szorítjuk magunkat a mindent most felhasználni, de iziben-re.
Amikor még jó dolgom volt, a Mama nevelte nekünk vidéken a csirkéket, a Papa feldarabolta, és nekem elég volt csak a mészárlást követően menni a zacskóimmal, és kiporciózni kényem-kedvem szerint.
A jó világnak vége, ezért beszereztem egy csirkevágó ollót, de a továbbiakban is az egész csirkére esküszöm.
Akinek nincs gyakorlata, az az olló beszerzése után legyen google a barátja, nézzen meg egy két videót, és máris profi csirkeaprítóvá avanzsálhatja magát. Nem baj, ha nem eszi meg senki a szárnyát, vagy a farhátat. A csirkemell csonttal szépen bezacskózod, és mehet majd a levesbe.
Alapparadoxon, miszerint a csirke egyes részeit megilleti az egyedi bánásmód, hiszen, ha a madarunkat betoljuk sütkérezni, mire a combja szaftosra sül, a melle már rég kiszáradt. Ennek az elméletnek a megdöntésére ajánlok beszerezni egy vaslábost, ami olyan egyenletesen tartja a hőt, hogy minden irányból pont jól melegíti a csirkucit, és tökéletes lesz a végeredmény!

Csirkefrikasszé
Hozzávalók
- 100 gramm szalonna
- egy kisebb csirke szárnya, combja, melle
- 2 evőkanál vaj
- egy fej hagyma
- 500 gramm gomba
- 2 szál sárgarépa
- 2 dl száraz fehérbor
- só
- 5 dl alaplé (ami főhet akár a csirke maradék csontjaiból is)
- 3 dl zsíros tejszín
- kakukkfű, babérlevél, zsálya

Serpenyőben kiolvasztjuk az apróra vágott szalonna zsírját, és ezen pirítjuk körbe nagy lángon a húsdarabokat. Húsokat vaslábosba szedjük, majd a visszamaradt zsírhoz adjuk a vajat. Alacsony lángon megfonnyasztjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott répát és a gombafejeket is, egészben. Pár percig alacsony lángon pároljuk, majd ezzel a raguval nyakon borítjuk a vaslábosban hüledező csirkét. Sózzuk, belebori bor, mehetnek hozzá a fűszerek, végül felöntjük annyi alaplével, amennyi majdnem ellepi.
Lefedjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk kb 2 órára. Amikor minden megpuhult, lábosba szűrjük alóla a mártást, beletesszük a tejszínt, és addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik.
Rizzsel vagy krumpligombóccal tálaljuk.

Ch teljes mennyiségben (köret nélkül): 80 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Görög gyros pitában
Diab diéta a la Panka házi pitával készített gyrost, görög salátával, tzatzikivel és répasalátával. Ilyen egy igazi vitaminbomba ebéd!
Pirított csirke kesudióval
Szója, gyömbér és fokhagyma adja az alapízeket ebben az ázsiai zöldséges ételben. Ha nincs otthon rizsborotok vagy szezámolajotok, nyugodtan hagyjátok ki a receptből!
Kukoricapelyhes ropogós csirkemellfalatok
A legendás KFC-csirke újjáéledt Panka konyhájában. A kukoricapehelytől olyan ellenállhatatlanul roppanós a bundája.
Heti menüsor diabos gyermekeknek oviba, suliba
Ha mindennap te csomagolod az ételt diabéteszes gyermekednek az oviba, suliba, néha jól jön egy kis külső inspiráció, új receptötlet!
Fahéjas-szilvás pite
A legjobb dolog, ami a szilvával történhet, hogy fahéjjal megszórva pite készül belőle. Diab diéta a la Panka cukormentes sütije.
Mézes-mustáros csirke
Ma már mindennek van diétás veriója! Diab diéta a la Panka mézes-mustáros csirkéjébe mézpótló kerül, hogy Panka diabéteszes lánya is ehessen belőle.
Baconben sült sajtos-tejfeles csirkemell
Gyors és ütős főétel, ami salátával tálalva szinte 0 gramm szénhidrát. Így az ebédbe egy kiadós desszert is belefér!
Almás-pisztáciás kosárka
Egy rém egyszerű Diab diéta a la Panka-desszert, amit készíthetünk diétás verzióban, mézpótlóval, és hagyományos módon, hogy mindenki örüljön!
Wokban sült zöldséges tészta csirkehússal
Ha valami ázsiaira vagy csak változatosságra vágytok, ez a Diab diéta a la Panka recept könnyen elkészíthető, bátran álljatok neki!
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!