Szomszédol(l)ó
Házinyúlra nem lövünk, ezért ma szomszéd csirke lesz.
A csirkevásárlási szokások manapság a mellre és a combra korlátozódnak, pedig a többi alkatrész is jól felhasználható, pláne, ha van fagyasztónk, és nem szorítjuk magunkat a mindent most felhasználni, de iziben-re.
Amikor még jó dolgom volt, a Mama nevelte nekünk vidéken a csirkéket, a Papa feldarabolta, és nekem elég volt csak a mészárlást követően menni a zacskóimmal, és kiporciózni kényem-kedvem szerint.
A jó világnak vége, ezért beszereztem egy csirkevágó ollót, de a továbbiakban is az egész csirkére esküszöm.
Akinek nincs gyakorlata, az az olló beszerzése után legyen google a barátja, nézzen meg egy két videót, és máris profi csirkeaprítóvá avanzsálhatja magát. Nem baj, ha nem eszi meg senki a szárnyát, vagy a farhátat. A csirkemell csonttal szépen bezacskózod, és mehet majd a levesbe.
Alapparadoxon, miszerint a csirke egyes részeit megilleti az egyedi bánásmód, hiszen, ha a madarunkat betoljuk sütkérezni, mire a combja szaftosra sül, a melle már rég kiszáradt. Ennek az elméletnek a megdöntésére ajánlok beszerezni egy vaslábost, ami olyan egyenletesen tartja a hőt, hogy minden irányból pont jól melegíti a csirkucit, és tökéletes lesz a végeredmény!
Csirkefrikasszé
Hozzávalók
- 100 gramm szalonna
- egy kisebb csirke szárnya, combja, melle
- 2 evőkanál vaj
- egy fej hagyma
- 500 gramm gomba
- 2 szál sárgarépa
- 2 dl száraz fehérbor
- só
- 5 dl alaplé (ami főhet akár a csirke maradék csontjaiból is)
- 3 dl zsíros tejszín
- kakukkfű, babérlevél, zsálya
Serpenyőben kiolvasztjuk az apróra vágott szalonna zsírját, és ezen pirítjuk körbe nagy lángon a húsdarabokat. Húsokat vaslábosba szedjük, majd a visszamaradt zsírhoz adjuk a vajat. Alacsony lángon megfonnyasztjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott répát és a gombafejeket is, egészben. Pár percig alacsony lángon pároljuk, majd ezzel a raguval nyakon borítjuk a vaslábosban hüledező csirkét. Sózzuk, belebori bor, mehetnek hozzá a fűszerek, végül felöntjük annyi alaplével, amennyi majdnem ellepi.
Lefedjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk kb 2 órára. Amikor minden megpuhult, lábosba szűrjük alóla a mártást, beletesszük a tejszínt, és addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik.
Rizzsel vagy krumpligombóccal tálaljuk.
Ch teljes mennyiségben (köret nélkül): 80 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!