Szomszédol(l)ó

Házinyúlra nem lövünk, ezért ma szomszéd csirke lesz.
A csirkevásárlási szokások manapság a mellre és a combra korlátozódnak, pedig a többi alkatrész is jól felhasználható, pláne, ha van fagyasztónk, és nem szorítjuk magunkat a mindent most felhasználni, de iziben-re.
Amikor még jó dolgom volt, a Mama nevelte nekünk vidéken a csirkéket, a Papa feldarabolta, és nekem elég volt csak a mészárlást követően menni a zacskóimmal, és kiporciózni kényem-kedvem szerint.
A jó világnak vége, ezért beszereztem egy csirkevágó ollót, de a továbbiakban is az egész csirkére esküszöm.
Akinek nincs gyakorlata, az az olló beszerzése után legyen google a barátja, nézzen meg egy két videót, és máris profi csirkeaprítóvá avanzsálhatja magát. Nem baj, ha nem eszi meg senki a szárnyát, vagy a farhátat. A csirkemell csonttal szépen bezacskózod, és mehet majd a levesbe.
Alapparadoxon, miszerint a csirke egyes részeit megilleti az egyedi bánásmód, hiszen, ha a madarunkat betoljuk sütkérezni, mire a combja szaftosra sül, a melle már rég kiszáradt. Ennek az elméletnek a megdöntésére ajánlok beszerezni egy vaslábost, ami olyan egyenletesen tartja a hőt, hogy minden irányból pont jól melegíti a csirkucit, és tökéletes lesz a végeredmény!

Csirkefrikasszé

Hozzávalók

  • 100 gramm szalonna
  • egy kisebb csirke szárnya, combja, melle
  • 2 evőkanál vaj
  • egy fej hagyma
  • 500 gramm gomba
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 5 dl alaplé (ami főhet akár a csirke maradék csontjaiból is)
  • 3 dl zsíros tejszín
  • kakukkfű, babérlevél, zsálya

Serpenyőben kiolvasztjuk az apróra vágott szalonna zsírját, és ezen pirítjuk körbe nagy lángon a húsdarabokat. Húsokat vaslábosba szedjük, majd a visszamaradt zsírhoz adjuk a vajat. Alacsony lángon megfonnyasztjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott répát és a gombafejeket is, egészben. Pár percig alacsony lángon pároljuk, majd ezzel a raguval nyakon borítjuk a vaslábosban hüledező csirkét. Sózzuk, belebori bor, mehetnek hozzá a fűszerek, végül felöntjük annyi alaplével, amennyi majdnem ellepi.

Lefedjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk kb 2 órára. Amikor minden megpuhult, lábosba szűrjük alóla a mártást, beletesszük a tejszínt, és addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik.

Rizzsel vagy krumpligombóccal tálaljuk.

Ch teljes mennyiségben (köret nélkül): 80 g

 

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!