A CSPM magazin következő számában a drasztikusan megemelkedett konyhai kiadásokról fogok írni, pontosabban ötletelek arról, hogy hogyan spóroljunk az étkezésen lemondások nélkül. Na meg arról is, hogy mit csináljunk a maradékokkal. Ennek fényében, már a mai recept is inkább hétfő reggel, mint szombat dél, mert, amikor a hétvége után arra ébredsz, hogy m-a-r-a-d-é-k rántott hús van a hűtőben, akkor rájössz, ha azt meg lehet unni, akkor a világvége sincs már olyan messze… Na, de a vészmadár nem ehető, vagy ha mégis, tuti megfekszi a gyomrunkat, koncentráljunk inkább a bundásra.
Számtalan lehetőség van, arra, hogy a rántott hús mindig friss legyen. Például, ha előre vagy okos, akkor a legegyszerűbb, hogy bepanírozod, és csak annyit sütsz ki, amennyit megesztek. Amikor utólag vagy az, akkor marad a mikró, és elmorzsolsz felette egy könnycseppet, hogy ez biza nem töltött káposzta… Van számos praktika az újra melegítésre, de én másnap inkább már eszem hidegen, kivéve, ha úgy ébredek, hogy kell a francnak a tegnapi rántott hús. Akkor jön a tejföl vagy a besamel.
Hozzávalók
- maradék rántott hús (nem csontos)
- tejföl
- só, őrölt bors, fokhagyma ízlés szerint
- 1 tojás
- reszelt sajt
Elkészítés
Mennyiségeket nem írok, mert tudomisén kinél mennyi maradt, de aki kirántotta a húst úgy, hogy az nem maradt nyers, és nem lett cipőtalp tutibiztos megoldja.
Húst 1,5 cm-es csíkokra vágjuk. Tojást felverjük álmából, és elmondatjuk vele a szorzótáblát. Ha nem beszél, mehet a tejfölbe a fűszerekkel együtt.
Húst tepsibe tesszük, a tojásos tejfölös izével nyakon borítjuk, majd megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Asztalhoz ülve jó étvágyat kívánunk, és nem ragozzuk miként készült, csak csendben bezsebeljük a vállveregetéseket a ‘de jó végre nem rántotthús’ felkiáltások közepette.
Aki szereti a besamelt turbózhat a tejfölön, én olyankor a tojást kihagyom. A bacon kockák opciósak, pont maradt az is a hétvégi rántottából, és gondoltam, ha már lúd, legyen kövér lúd… inkább vesszen kárba, mint menjen pocsékba.
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!