Régi zserbó, új köntösben

Mivel az idei karácsony hétvégére esik, kicsit előbb küldöm az eheti receptet, hogy legyen idő a beszerzésre, ha esetleg erre esne a választás. Ha nem sütsz semmit, azzal sincs ám baj. Amíg leánygyermek nem volt diabos, ha úgy hozta az élet, én is szemrebbenés nélkül megvettem azt a 2 rúd bejglit, ami indokolt volt az ünnepi asztalra. Nem is zabáltuk soha agyon magunkat sütivel. (Bezzeg most… ez úgy is diétás címszóval.. :D)

De a kényszer nagy úr… na meg nem szerettem a sütikézést, de ha én sütöm, legalább tudom mi van benne. Igen, leginkább a lusta asszony verziókat részesítem előnyben, mert főzni se szeretek, de sütni azt egyenesen utálok. 5 perc alatt hihetetlen kupit és mosogatnivalót tudok generálni, és ha ez nem lenne elég, még két nap múlva is tudok csemegézni a (fúj undiundi) körmöm alá gyűjtött svédasztalról.

De a karácsony nekem nem a süti sütésről, a dekorálásról és még csak nem is az ajándékozásról szól. Emberekről. Akikkel törődök, és akik törődnek velem. Akiket szeretek. Akkor is, amikor nyűgösek, hisztisek, rossz napjuk van, és kevésbé szerethetőek. Akik szeretete valódi, és az együtt töltött idő örömét meg sem próbálnák a fa alatt tévére, guccsira, ájfonra vagy egyéb haszontalanságra cserélni. Akikre mindig számíthatok. Akik értelmet adnak a mindennapoknak. Igen, nekem róluk szól, és miattuk ÜNNEP a karácsony.

…és, ha Ők zserbót kívánnak, akkor itt bizony süti sütés lesz, nincs apelláta… Nagyon szeretem a zserbót. Enni. Sütni utálom, mert nekem ez már a hasztalanul időtrabló kategóriába esett. Eddig.

Aztán december elején láttam az SK oldalon ebben a formában, és gondoltam adok neki még egy esélyt. Menő lett, és nem kellett minden folyamatot 5x megismételni, így barátok lettünk. Mondjuk nem túl sokáig, mert amilyen gyorsan kész lett, olyan gyorsan el is fogyott.

Aki dw liszt fan, és tart otthon zserbólisztet nyugodtan használja! (A hátulján lévő leírás szerint elkészítve, nehogy hozzákeverjetek nekem itt mindent, amit leírok a tésztához!)

Hozzávalók

Tészta

  • 150 ml tej
  • 1 cs porélesztő
  • 500 g dw -50% liszt
  • 280 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • 30 g tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só

Töltelék

  • 300 g cukormentes baracklekvár
  • 200 g darált dió
  • Nem, nem kell cukorpótlás

Tetejére

  • 35 g holland kakaópor
  • 12 g negyedannyi
  • 60 ml víz
  • 80 g vaj
  • 1 marék dió

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és fóliába csomagolva 30 percre hűvösre tesszük. Két részre szedjük, egyenként kinyújtjuk, megkenjük a lekvárral, megszórjuk a dióval, és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Megszúrkáljuk (én hurkapálcával szoktam nem villával), majd sütőpapírral bélelt tepsin további 30 percet parkoltatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, 40-50 percet sütjük.

Amikor kihűlt, megfőzzük a csokimázat. A hozzávalókat összeolvasztjuk egy lábasban, majd leöntjük vele a tekercseket és megszórjuk a durvára darált dióval. Végül keresünk neki egy jó kis rejtekhelyet, ahol megéli a másnapot.

Ch teljes mennyiségben: 350 g
Ch 1 szeletben (40 db-ra vágva): 8,75 g

A nagy rohanásban se felejtsd el, hogy a legértékesebb ajándék, amit adhatsz, az Te magad vagy! Az időd, az odafigyelésed, a szereteted. Áldott, békés ünnepet kívánok Neked és mindenkinek, akire szeretettel gondolsz!

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!