Van az úgy, hogy az ember barátnője az utolsó (utáni) pillanatban lemondja a találkozót. Ezzel aztán egyből további szépséghibája is lett a SZABAD napnak, mert csevej helyett má’meg főzőcske lett a délelőtti program. Ráadásul improvizálni kellett, mert csak vendéglátózni terveztem, főzni nem, így kissé hátrányos helyzetből indultam. Mivel az én Drágám imádja, ha van valami édes is (rajtam kívül), ezért a leves és a második után az alábbi – szokásomhoz híven nem túl bonyolult – desszert született.

Hozzávalók

  • 1 doboz Tante Fanny teljes kiőrlésű rétestészta
  • Kenéshez 3 ek. tejföl + 2 e.k. olaj alaposan elkeverve

Alma töltelék:

  • 3 db alma
  • Pici citromlé
  • 1 t.k. Fahéj
  • 2 ek. Eritrit (vagy 1 teáskanál negyedannyi édesítő)
  • Opció: szeletelt mandula

Almát megmossuk, megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd egy lábosba tesszük. Öntünk rá egy pici citromlevet, rászórjuk az eritritet és a fahéjat, kb. 10 percig pároljuk. (Kicsit megpuhul, nagyon levet ereszt.)
Az alma levét véletlenül se öntsd le(zsemlemorzsa és darált keksz is felejtős), mehet bele bátran, mert különben száraz lesz!

Túró töltelék:

  • 250 g túró
  • 8 dkg eritrit (vagy 2 dkg negyedannyi édesítő)
  • 1 db tojás
  • 1 g vanília (rúd) helyett persze, hogy vanília aroma (1 e.k.)
  • Opciós Mazsola (Az 50%-nak üzenem, hogy kihagyható, a másik 50%-nak pedig azt, hogy az almatöltelékbe is mehet!)
  • 2 evőkanál tönköly búzadara

A hozzávalókat tetszőleges sorrendben egy keverőtálba borítjuk, majd az óramutató járásával megegyező, utána az ellentétes irányban minimum 3x megkeverjük. Miért? Miért? Hogy el ne szédüljön!

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A muffin formát kenőecsettel alaposan kiolajozzuk.
A réteslapokat(egészben), egyenként megkenjük a tejföl+olaj keverékkel és egymásra rakjuk. Ha kész, felvágjuk 12 egyenlő méretű darabra. (Az olló elmosható, úgyhogy bátran használjátok!)
Ha mértani cakkokat akartok, akkor először ollózzátok szét a lapokat, utána egyesével kenjétek és rakjátok elforgatva egymásra a muffin formába. Ha nincs ilyesfajta kényszeretek, vagy esetleg rajongtok Hundertwasser-ért, mint én, biztos, hogy kihagyjátok eme kènyszeres tökéletességre való törekvést, és az egyben megkent, majd szétvágott 6 rétegű lapot, nemes egyszerűséggel kézzel kicsit megcsavarjátok egymáson és mehet is bele a formába!
Én amikor megágyaztam a tölteléknek, pár percre betettem a sütőbe a formát, hogy egy picit kiszáradjon a réteslap(ne piruljon még!), de szerintem ez a lépés akár ki is hagyható…
Sütőből kivesz(már, ha betette), töltelék belekanalaz és kb. 25 perc alatt készre süt!
Kihűlni sem volt ideje…

Ch (1 db almásban, mazsola nélkül): 16 g
Ch (1 db túrósban, mazsola nélkül): 17 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!