Ha már idén nekünk nem sikerült az olasz tengerparton andalogva nézni a tengerbe merülő napot, legalább itt álljon egy hamisítatlan itáliai sütemény recept. Már csak azért is, mert ez a hét JP Landben, a K-POP táborban telt, így az EXO tortának még aktualitása van. Aki mindezekből egy szót sem ért, valószínűleg nem nevel 10 és 18 év közötti leánygyermeket.

A tiramisu az eredeti recept szerint babapiskótából, tojássárgájából, fekete kávéból, mascaronéból, cukorból és kakaóporból készül. De… mivel még mindig nagyon nyár van, ráadásul pár éve pont fent nevezett desszert kapcsán egy szülinapi partin találkoztunk, egy nem szívesen látott vendég hölgyeménnyel, Szalmon Ellával, így azóta cukrászdában ilyet nem eszünk, a home made tiramisuból pedig a cukor mellett száműztük a tojást is.

A tirami sù olasz kifejezés átvitt értelmű jelentése „dobj fel”, ami a két koffeintartalmú összetevőre utal: a presszókávéra és a kakaóra. Az eredeti receptben egyébként tényleg nincs alkohol. A Tiramisu azon sütik egyike, amit még én is szeretek, ráadásul mindig remekül aktualizálható, hiszen alkalomhoz illően variálható a tetején a kakaó szórás. Szóval… álljon most itt a tökéletes, cukor és tojás mentes tiramisu recept!

Hozzávalók (8 adag)

…ha rám hallgattok, ennek a mennyiségnek neki sem álltok, egyből a duplájával kell kezdeni!

  • 25 dkg natúr krémsajt (mascarpone)
  • 25 dkg Manner teljes kiőrlésű babapiskóta
  • 4 dkg eritrit
  • 4 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1,5 dl erős kávé
  • 1 dl tej
  • 2-3 evőkanál rum aroma ízlés szerint
  • 1 rúd vanília kikapart belseje vagy 1-2 e.k vanília aroma
  • cukrozatlan kakaó por

Elkészítés

A kávét lefőzzük, hűlni hagyjuk. A tejszínt felverjük az eritrittel és a habfixálóval, majd hozzákeverjük a mascarpone-t és a kikapart vaníliarúd belsejét/vanília aromát is. A kávét a rum aromával, tejjel összekeverjük, belemártjuk a babapiskótát (ne ázzon el teljesen a piskóta, de azért hagyjuk benne egy néhány másodpercig). Egy tortaformába/üvegtálba sorban lerakjuk a kávés folyadékba mártogatott babapiskótát, erre rátesszük a krémet, (szitával) megszórjuk a kakaó porral, majd újabb kávés babapiskóta réteg, krém és szórás jön. A tetejét krémmel fejezzük be.

Hűtőbe tesszük minimum 2-3 órára puhulni. (ahol hasonlóan falánkok laknak egy fedél alatt, mint nálunk, ott célszerű este gyorsan összeállítani, hűtőbe dugni és mindenféle zöldséggel álcázni… (nálunk a brokkoli a tuti, mert ahhoz itt még bottal se piszkál hozzá senki. Fogyasztás előtt megszórjuk a kakaó porral. A motívumokban csak a kreativitásunk szabhat határt!

Ch (teljes mennyiségben): 215 g
Ch (1 adagban): 27 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!