Tegyük fel, hogy az utolsó nyári hétvégét nem a papír írószer beszerzéssel, és/vagy ünneplőruha vadászattal töltjük, akkor pont ráérünk összedobni egy nyárbúcsúztató süteményt. Hívjuk annak, mert csak jobban hangzik, mint az, hogy örömünnepi csíkos mákos.

Szeretem a gyerekeimet. Akkor is, ha máshol vannak. Napközben iskolában péééldául… És akkor takaríthatok üvöltő zenére, amikor csak akarok, és nem akkor, amikor kiscsillagviola egyszercsak megriad téli álmából. Bár soha nem a zörgéssel vagy a porszívózással van a baj, hanem a zenei ízléssemmel meg a hangommal… Szerinte.

Boldog Függetlenség napját mindenkinek, aki szeptember elsején tartja!

Eredetileg a recept szerint a 3 lap három ízű/színű lett volna (diós/mákos/kakaós), de ha én mákosat AKAROK, akkor ugye kit érdekel milyennek kellene lennie. A három lapot külön kell így is úgy is megsütni, de csak a végén kell belekeverni a „színezőanyagot”, ezért szerintem semmi nem indokolja, hogy ne egyben csináljuk meg az alaptésztát, és csak a végén osszuk 3 felé. Ha akarjuk.

Hozzávalók

3 laphoz

  • 15 e.k. Dia Wellness -50 % liszt
  • 3 csapott e.k. negyedannyi édesítő
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 dl tejföl
  • 3 db tojás

Rétegekhez

  • 5 e.k. mák (darált, a gyengébbek kedvéért:)
  • 5 e.k. dió (szintén darált)
  • 3 e.k. cukrozatlan kakaó

A krémhez

  • 6 dl tej
  • 1 e.k. negyedannyi édesítő
  • 2 csomag főzős, vaníliás pudingpor
  • 25 dkg vaj

Elkészítés

A tojásokat az édesítővel, sóval kézi habverővel kb 3 percig habosítjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, ha egynemű(akár fiú akár lány) mehet hozzá a sütőporral elkevert liszt.
Egy kicsit sem guszta ragacsos masszát kapunk, amit ezen a ponton szedünk szét 3 egyforma részre és keverjük bele a mákot/diót/kakaót.
Mivel a három lapot, külön-külön sütjük meg, ha egy tepsit használunk, akkor vagy minden egyes tészta után elmossuk, és újra vajazzuk, lisztezzük, vagy lusta asszony módjára mindig tartunk otthon sütőpapírt!
Khm… én az utóbbi volnék, de ez senkit ne tartson vissza a mosogatástól!
Tépünk 3 sütőpapírt (papírhiány idején örülünk, hogy kaptunk valamilyet, nem siránkozunk a méretre vágott után) és a masszákat szétkenjük rajta (kb. 0.5 cm vastagon, 40×40 cm-en)
Előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Egyesével. (mivel még mindig nincs dual cook sütőm…)
Megvárjuk míg teljesen kihűlnek a lapok, akkor húzzuk le róluk a sütőpapírt.

Miközben a lapok sülnek, megfőzzük a krémet.
0.5 l tejet az édesítővel feltesszük főni. A maradék 1 dl-ben feloldjuk a pudingporokat.
Ha forr a tej, beleborítjuk a pudingos tejet és készre főzzük (állandó kevergetés mellett).
Ha kész, levesszük a tűzről, majd néha megkeverve, teljesen kihűtjük. A vajat csak ezután keverjük bele, kis adagokban.
Ha minden kihűlt (krémből maradt, amennyi maradt) megtöltjük a lapokat.
Hűtőbe tesszük pár órára pihenni.
Nagy nyomás alatt ez a momentum kihagyható, de másnapra lesz az igazi, amikor a lapok megpuhulnak.
Ha megéli…

Ch teljes mennyiségben: 220 g
Ch 1 szeletben (30 db-ra vágva): 7,3 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!