Tombolaaa (nem, nem a kék, cica, 11, hanem) a nyááár!!! … úgyhogy továbbra is van mire fogni, hogy a lehető legkevesebb időt töltsem a konyhában. Szerintem, de a család szerint az édességről lemondás biztos nem szerepel a következő 10 éves tervben… Nyáron sem! …de… Természetesen vegyük figyelembe az igényeket is.

Nem, nem a csokis, túrós, meggyes, almás variációkról beszélek, hanem arról, hogy el ne felejtsük, hogy augusztusban nem annyira menő ráfűteni a 27 fokos lakásra, így a munka piszkos részét -klíma híján (nem, ez nem a madár)- lehetőleg az esti órákban végezzük. Ebből egyenesen következik, hogy éjszakai műszakban csakis gyorsan, valami finomat elv alapján készülhet sütemény. A munka része elenyésző, miután összedobtuk, ügyesen sütkérezik felügyelet nélkül a sütőben, így közben van idő a láblógatásra (lakást szellőztet, vasal, virágot locsol)!

Hozzávalók a tésztához

  • 200 g dia-wellness -50% liszt
  • 50 g eritrit
  • csipet só
  • 1 m.k. sütőpor
  • 150 g vaj
  • 1 tojássárgája

A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd 30 percre békén hagyjuk. Ha tél lenne, azt mondanám, hogy ne tegyük a hűtőbe, csak hűvös helyre, mert nyújtás közben ő törődős lesz, mi meg idegesek, de most tegyük be, mert, az olvadt vajas tészta is, pont annyira idegesítő! Sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.

A kapcsos tortaformát (nálam 24 cm-es) – hosszú körmökre való hivatkozással – gyerekkel kivajaztatjuk. (A forma nagysága illetve a körmök hosszúsága jelentéktelen a cselekmény szempontjából, gyerek vajaz!) Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki a tortaforma alját, úgy, hogy a tészta felnyúljon 3-4 centit a forma falára. Szurkáljuk meg, (hogy érezze a törődést) és süssük elő, amíg aranysárga nem lesz.

Közben elkészítjük a túrótölteléket…

  • 500 g tehéntúró (félzsíros)
  • 90 g étkezési keményítő
  • 200 g eritrit
  • 500 ml 1,5%-os tej
  • 400 ml tejföl (12%-os)
  • 1 db citrom reszelt héja (sas is jó, de mindig a héjában van a legtöbb vitamin)
  • 2 db tojás
  • 2 e.k. vanília aroma

A krém összetevőit tetszőleges sorrendben tálba borítjuk és botmixerrel alaposan összezavarjuk. A tölteléket a formába öntjük (igen normális, hogy folyik, nem, nem csesztünk el semmit) kb 90 – 100 percig sütjük 190 °C-on, légkeverés nélkül. Ha sütés közben nagyon sötétedne a teteje, fedjük le sütőpapírral, vagy alufóliával! Ha ez se segít az utolsó fél órában elég neki már a 160°C is. Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Ezt a mondatot az én családom még mindig nem tudja értelmezni. Éjfélkor SE!

Ch teljes tortában: 222 g
Ch (12 szeletre vágva) 1 szeletben: 18,5 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!