A hét sztárja a sárgarépa! (…nem csak nyulaknak.) Bár terveim szerint egy sütőtök krémlevessel örvendeztettelek volna meg a héten titeket, de közbe jött a „kisfiam” születésnapja. A régi én, biztos, hogy belebetegedett volna, ha el kell térni az eredeti tervtől, a mai én csak megvonja a vállát… Már nem tervezek. Sodródok. Úgy ámblokk. Édesanyám mindig azt mondja, hogy valahogy úgy is lesz, hiszen olyan még sose volt, hogy ne lett volna valahogy. És tényleg! Jövő héten is lesz recept… ami késik, az előbb utóbb majd ideér… mert ma akkor is répatorta lesz!

Hozzávalók

Tészta

  • 400 g reszelt répa
  • 320 g dia-wellness -50% ch liszt
  • 50 g negyedannyi édesítő
  • 5 egész tojás
  • 70 ml kókuszolaj
  • 50 g aprított dió
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 k.k. fahéj
  • Csipet só

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 1 narancs kifacsart leve
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 2 e.k. negyedannyi édesítő

Díszítésre: 30 g darált dió

Elkészítés

Répát megpucol, lereszel. Sütőt 140 fokra előmelegít, 23 cm-es kapcsos tortaformát kiolajoz. Szárazanyagokat (liszt, sütőpor, fahéj, aprított dió, só) tálban összekever. Egész tojásoknak (robotgép híján) gépi habverővel nekiesik, és időnként negyedannyi édesítő hintésével nehezíti a habosodást. Állítólag 10 perc alatt kemény hab lesz, – gyakorlatilag soha -, de a remény hal meg a sz.rok rája között, félúton, megelégszik a 10 perc alatt lett, amilyen lett keménységű habbal. Reszelt répás alliteráción elmereng, majd egy határozott mozdulattal tojáshabba borítja. Fakanállal óvatosan keverve kókuszolajat fokozatosan hozzáad, szárazanyagot belekever. Fura kinézetű masszát kiolajozott formába borít, egyenes felületűre rázogat és sütőbe tol. 45-50 percig süt. Fél óra után érdemes rálesni, ha pirulna a teteje fóliát rá, nehogy megégjen! A tészta akkor jó, ha egy fogvájót beleszúrunk és nem ragad hozzá. Békében hagyjuk kihűlni.

Mascarponét édesítővel, fahéjjal, narancslével elkever. Tejszínt (álmából) felver és nem hagyja békén, amíg kemény hab nem lesz. Mascarponés krémmel összeforgat.

Kihűlt tésztát félbevág, fele krémet beletölt, tetejét maradék krémmel megken, majd idő, kedv és alkalom szerint díszít. Hűtőbe kíváncsi tekintetek elől pár órára elrejt. Mint minden, ami ínycsiklandó illatú természetesen másnap finomabb!

Ch teljes mennyiségben: 210 g
Ch 1 szeletben (12 szeletre vágva): 17,5 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!