A hét sztárja a sárgarépa! (…nem csak nyulaknak.) Bár terveim szerint egy sütőtök krémlevessel örvendeztettelek volna meg a héten titeket, de közbe jött a „kisfiam” születésnapja. A régi én, biztos, hogy belebetegedett volna, ha el kell térni az eredeti tervtől, a mai én csak megvonja a vállát… Már nem tervezek. Sodródok. Úgy ámblokk. Édesanyám mindig azt mondja, hogy valahogy úgy is lesz, hiszen olyan még sose volt, hogy ne lett volna valahogy. És tényleg! Jövő héten is lesz recept… ami késik, az előbb utóbb majd ideér… mert ma akkor is répatorta lesz!
Hozzávalók
Tészta
- 400 g reszelt répa
- 320 g dia-wellness -50% ch liszt
- 50 g negyedannyi édesítő
- 5 egész tojás
- 70 ml kókuszolaj
- 50 g aprított dió
- 1 cs. sütőpor
- 2 k.k. fahéj
- Csipet só
Krém
- 500 g mascarpone
- 200 ml tejszín
- 1 narancs kifacsart leve
- 2 kávéskanál fahéj
- 2 e.k. negyedannyi édesítő
Díszítésre: 30 g darált dió
Elkészítés
Répát megpucol, lereszel. Sütőt 140 fokra előmelegít, 23 cm-es kapcsos tortaformát kiolajoz. Szárazanyagokat (liszt, sütőpor, fahéj, aprított dió, só) tálban összekever. Egész tojásoknak (robotgép híján) gépi habverővel nekiesik, és időnként negyedannyi édesítő hintésével nehezíti a habosodást. Állítólag 10 perc alatt kemény hab lesz, – gyakorlatilag soha -, de a remény hal meg a sz.rok rája között, félúton, megelégszik a 10 perc alatt lett, amilyen lett keménységű habbal. Reszelt répás alliteráción elmereng, majd egy határozott mozdulattal tojáshabba borítja. Fakanállal óvatosan keverve kókuszolajat fokozatosan hozzáad, szárazanyagot belekever. Fura kinézetű masszát kiolajozott formába borít, egyenes felületűre rázogat és sütőbe tol. 45-50 percig süt. Fél óra után érdemes rálesni, ha pirulna a teteje fóliát rá, nehogy megégjen! A tészta akkor jó, ha egy fogvájót beleszúrunk és nem ragad hozzá. Békében hagyjuk kihűlni.
Mascarponét édesítővel, fahéjjal, narancslével elkever. Tejszínt (álmából) felver és nem hagyja békén, amíg kemény hab nem lesz. Mascarponés krémmel összeforgat.
Kihűlt tésztát félbevág, fele krémet beletölt, tetejét maradék krémmel megken, majd idő, kedv és alkalom szerint díszít. Hűtőbe kíváncsi tekintetek elől pár órára elrejt. Mint minden, ami ínycsiklandó illatú természetesen másnap finomabb!
Ch teljes mennyiségben: 210 g
Ch 1 szeletben (12 szeletre vágva): 17,5 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!