Ha azt mondom, hogy ma “barbárok gyökere” kerül majd a tányérba, lehet, hogy nem leszek túl népszerű. Pedig az lesz, és kész! …de, ha azt mondom Rebarbara, az egyből sokkal jobban hangzik, nem? …pedig ugyan arról a zöldségről beszélek.

Sokan csak úgy emlegetik, hogy a női nevű savanyú gyümölcs, pedig, se nem női, se nem gyümölcs, de tényleg kibeba sanyanyúúú! Velem ellentétben jól bírja a rideg tartást, évelő, bárhol eléldegél, és még a jég is hiába veri el, a szárába még az sem tud kárt tenni. Termetes bokorrá nő, hatalmas, szív alakú, zöld, fodros szélű levelei és bordó levélnyelei miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat. Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalma adja.  Hasznos növényi rostokat, A-, B1-, B2– és C-vitamint, és kiemelkedően sok ásványi anyagot (kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén) tartalmaz. Szénhidrát tartalma elenyésző, 100 g rebarbarában 2,7 g csak a Ch!

Hogyan NE használjuk a rebarbarát? A levelét NEM esszük meg, mert az mérgező!!! Elkészítéséhez NEM használunk alumíniumedényt, mert oxálsavtartalma megfeketíti azt! Reumára, ízületi gyulladásokra hajlamosak és kényes gyomrúak pedig csak mértékkel fogyasszák! Én szóltam!

3 hónap izoláció után végre meglátogattuk a Mamáékat, akik természetesen nem engedtek minket haza üres kézzel. Jött velünk a kiskertből egy zacskó sóska, saláta és egy köteg Rebarbara is. (…és a kövirózsáról, a mentáról, a citrom- és gránátalmafáról már ne is beszéljünk!)

Ch csökkentett Galette. Rebarbarás almás, fahéjas vagy rebarbarás epres, mandulás? Legyen mind a kettő!!! Nyugi, csak a neve ilyen ijesztő, az egyik legkönnyebben elkészíthető desszert, amit valaha is sütiztem! Ellenben nagggyon tetszetős.

Hozzávalók (tészta)

• 300 g dia-wellness -50% liszt
  • 240 g vaj
  • 120 g görög joghurt
  • 1 citrom leve
  • 8 e.k. HIDEG víz
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás + 1 e.k víz(kenéshez)
  • 1 e.k. eritrit (szóráshoz)

Rebarbara szósz

• 10 szál Rebarbara
  • 2 e.k. negyedannyi édesítő
  • Víz
  • 1 t.k. fahéj
  • 1 e.k. vanília aroma
  • 1 e.k. vaj

Almás töltelék

• 5 db alma
  • 1 t.k. fahéj
  • Eritrit (ízlés szerint)
  • 1 e.k. vaj
  • 1 e.k. citromlé
  • 1 e.k. dia-wellness zsemlemorzsi

Epres töltelék

• 5 dkg szeletelt mandula
  • 40 dkg eper
  • 1 e.k. dia-wellness -50% liszt
  • 5 dkg eritrit

Tészta elkészítése

Lisztet, a sót összekeverjük, a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. Beletesszük a görög joghurtot, citromlevet és a vizet, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. (Ha ragacsos, még egy pici lisztet adunk hozzá.) Amíg elkészítjük a tőtikéket, addig a tészta (folpackba csomagolva) minimum 30 percig a hűtőben bújdokol.

Rebarbaráról lehúzzuk a héját (hülye madár), 2 cm-es darabokra vágjuk, vajon pár perc alatt megfuttatjuk. (Egyből letudjuk a mindennapos testnevelést is.) Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk az édesítőt, fahéjat, vanília aromát és kb 5 perc alatt puhára főzzük. Békén hagyjuk.

Alma töltelék: almát megpucoljuk, magházát kiszedjük, vékonyan felszeleteljük (azt nem írom le soha, hogy megmossuk, mert bízom benne, hogy az azért alap). Vaj megolvaszt, alma rádob, citromlé beleborít, fahéj rászór. Időnként megkeverve 10 percig párol. Tűzről levesz, lefed, hűlés közben Őt is békén hagy.

Epres töltelék: epret megmos, negyedel. Mandulát, lisztet, eritritet összekever.

A tésztát hűtőből kivesz, kettéoszt, mivel nem polip, felét hűtőbe(egyenlőre) visszateszi. Tésztából gombócot formáz, sütőpapír közepén elhelyez, halványan lisztez, kerekre kinyújt(kb 0.5 cm vastagra). Közepére (szélétől 2,5-3 cm-re már nem kerül töltelék!!!) mandulás keveréket rászór, fele rebarbara szószt mandulán eloszlat, majd epret ráhalmoz. Szélét körben visszahajt, tészta peremet a tojással elkevert vízzel lekeni, és kevés eritrittel megszórja. Előmelegített, 180 fokos sütőben, 30-35 perc alatt készre süti.

Amíg sül az epres, várakozó álláspontra helyezzük az almásat is. Fent leírt módon tészta kinyújt, morzsával megszór, rebarbival megken, almát ráhalmoz, szélet felhajt, tojásoz, eritritez, majd ha eljön az ideje, lazán bedobja ezt is a sütőbe. Konyhapult mellé zsoldoshadsereget állít, és kihűlésig nem enged a közelébe senkit! Tálalás után bezsebeli a vállveregetéseket és közvéleményt kutat, hogy kinek melyik jött inkább be!

Ch epres: 181 g(összes)
8 nagy szeletre vágva 22,6 g Ch/szelet

Ch almás: 192,5 g (összes)
8 nagy szeletre vágva 24 g Ch/szelet

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!