Ha azt mondom, hogy ma “barbárok gyökere” kerül majd a tányérba, lehet, hogy nem leszek túl népszerű. Pedig az lesz, és kész! …de, ha azt mondom Rebarbara, az egyből sokkal jobban hangzik, nem? …pedig ugyan arról a zöldségről beszélek.
Sokan csak úgy emlegetik, hogy a női nevű savanyú gyümölcs, pedig, se nem női, se nem gyümölcs, de tényleg kibeba sanyanyúúú! Velem ellentétben jól bírja a rideg tartást, évelő, bárhol eléldegél, és még a jég is hiába veri el, a szárába még az sem tud kárt tenni. Termetes bokorrá nő, hatalmas, szív alakú, zöld, fodros szélű levelei és bordó levélnyelei miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat. Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalma adja. Hasznos növényi rostokat, A-, B1-, B2– és C-vitamint, és kiemelkedően sok ásványi anyagot (kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén) tartalmaz. Szénhidrát tartalma elenyésző, 100 g rebarbarában 2,7 g csak a Ch!
Hogyan NE használjuk a rebarbarát? A levelét NEM esszük meg, mert az mérgező!!! Elkészítéséhez NEM használunk alumíniumedényt, mert oxálsavtartalma megfeketíti azt! Reumára, ízületi gyulladásokra hajlamosak és kényes gyomrúak pedig csak mértékkel fogyasszák! Én szóltam!

3 hónap izoláció után végre meglátogattuk a Mamáékat, akik természetesen nem engedtek minket haza üres kézzel. Jött velünk a kiskertből egy zacskó sóska, saláta és egy köteg Rebarbara is. (…és a kövirózsáról, a mentáról, a citrom- és gránátalmafáról már ne is beszéljünk!)
Ch csökkentett Galette. Rebarbarás almás, fahéjas vagy rebarbarás epres, mandulás? Legyen mind a kettő!!! Nyugi, csak a neve ilyen ijesztő, az egyik legkönnyebben elkészíthető desszert, amit valaha is sütiztem! Ellenben nagggyon tetszetős.
Hozzávalók (tészta)
- 300 g dia-wellness -50% liszt
- 240 g vaj
- 120 g görög joghurt
- 1 citrom leve
- 8 e.k. HIDEG víz
- 1 csipet só
- 1 db tojás + 1 e.k víz(kenéshez)
- 1 e.k. eritrit (szóráshoz)
Rebarbara szósz
- 10 szál Rebarbara
- 2 e.k. negyedannyi édesítő
- Víz
- 1 t.k. fahéj
- 1 e.k. vanília aroma
- 1 e.k. vaj
Almás töltelék
- 5 db alma
- 1 t.k. fahéj
- Eritrit (ízlés szerint)
- 1 e.k. vaj
- 1 e.k. citromlé
- 1 e.k. dia-wellness zsemlemorzsi
Epres töltelék
- 5 dkg szeletelt mandula
- 40 dkg eper
- 1 e.k. dia-wellness -50% liszt
- 5 dkg eritrit

Tészta elkészítése
Lisztet, a sót összekeverjük, a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. Beletesszük a görög joghurtot, citromlevet és a vizet, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. (Ha ragacsos, még egy pici lisztet adunk hozzá.) Amíg elkészítjük a tőtikéket, addig a tészta (folpackba csomagolva) minimum 30 percig a hűtőben bújdokol.
Rebarbaráról lehúzzuk a héját (hülye madár), 2 cm-es darabokra vágjuk, vajon pár perc alatt megfuttatjuk. (Egyből letudjuk a mindennapos testnevelést is.) Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk az édesítőt, fahéjat, vanília aromát és kb 5 perc alatt puhára főzzük. Békén hagyjuk.
Alma töltelék: almát megpucoljuk, magházát kiszedjük, vékonyan felszeleteljük (azt nem írom le soha, hogy megmossuk, mert bízom benne, hogy az azért alap). Vaj megolvaszt, alma rádob, citromlé beleborít, fahéj rászór. Időnként megkeverve 10 percig párol. Tűzről levesz, lefed, hűlés közben Őt is békén hagy.
Epres töltelék: epret megmos, negyedel. Mandulát, lisztet, eritritet összekever.
A tésztát hűtőből kivesz, kettéoszt, mivel nem polip, felét hűtőbe(egyenlőre) visszateszi. Tésztából gombócot formáz, sütőpapír közepén elhelyez, halványan lisztez, kerekre kinyújt(kb 0.5 cm vastagra). Közepére (szélétől 2,5-3 cm-re már nem kerül töltelék!!!) mandulás keveréket rászór, fele rebarbara szószt mandulán eloszlat, majd epret ráhalmoz. Szélét körben visszahajt, tészta peremet a tojással elkevert vízzel lekeni, és kevés eritrittel megszórja. Előmelegített, 180 fokos sütőben, 30-35 perc alatt készre süti.

Amíg sül az epres, várakozó álláspontra helyezzük az almásat is. Fent leírt módon tészta kinyújt, morzsával megszór, rebarbival megken, almát ráhalmoz, szélet felhajt, tojásoz, eritritez, majd ha eljön az ideje, lazán bedobja ezt is a sütőbe. Konyhapult mellé zsoldoshadsereget állít, és kihűlésig nem enged a közelébe senkit! Tálalás után bezsebeli a vállveregetéseket és közvéleményt kutat, hogy kinek melyik jött inkább be!
Ch epres: 181 g(összes)
8 nagy szeletre vágva 22,6 g Ch/szelet
Ch almás: 192,5 g (összes)
8 nagy szeletre vágva 24 g Ch/szelet
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Görög gyros pitában
Diab diéta a la Panka házi pitával készített gyrost, görög salátával, tzatzikivel és répasalátával. Ilyen egy igazi vitaminbomba ebéd!
Pirított csirke kesudióval
Szója, gyömbér és fokhagyma adja az alapízeket ebben az ázsiai zöldséges ételben. Ha nincs otthon rizsborotok vagy szezámolajotok, nyugodtan hagyjátok ki a receptből!
Kukoricapelyhes ropogós csirkemellfalatok
A legendás KFC-csirke újjáéledt Panka konyhájában. A kukoricapehelytől olyan ellenállhatatlanul roppanós a bundája.
Heti menüsor diabos gyermekeknek oviba, suliba
Ha mindennap te csomagolod az ételt diabéteszes gyermekednek az oviba, suliba, néha jól jön egy kis külső inspiráció, új receptötlet!
Fahéjas-szilvás pite
A legjobb dolog, ami a szilvával történhet, hogy fahéjjal megszórva pite készül belőle. Diab diéta a la Panka cukormentes sütije.
Mézes-mustáros csirke
Ma már mindennek van diétás veriója! Diab diéta a la Panka mézes-mustáros csirkéjébe mézpótló kerül, hogy Panka diabéteszes lánya is ehessen belőle.
Baconben sült sajtos-tejfeles csirkemell
Gyors és ütős főétel, ami salátával tálalva szinte 0 gramm szénhidrát. Így az ebédbe egy kiadós desszert is belefér!
Almás-pisztáciás kosárka
Egy rém egyszerű Diab diéta a la Panka-desszert, amit készíthetünk diétás verzióban, mézpótlóval, és hagyományos módon, hogy mindenki örüljön!
Wokban sült zöldséges tészta csirkehússal
Ha valami ázsiaira vagy csak változatosságra vágytok, ez a Diab diéta a la Panka recept könnyen elkészíthető, bátran álljatok neki!
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!