A helyzet súlyos, de nem reménytelen…

3 nap, és tááábor, úgyhogy a heti menü itt az, ami a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban összedobható, így nem is tudtam, mivel készüljek nektek a héten. Aztán eszembe jutott, hogy miután szétégettem a pici ujjacskámat az igazi karamellel, felvilágosítottak, hogy lehet amúgy venni kész karamell öntetet, ami ráadásul cukormentes is.

Csak hogy sajnáljatok: a boszorkányégetés úgy történt, hogy álldogáltam a tűzhely előtt, és kevergettem a gyökkettővel karamellizálódó cukrot. Eltelt 10 perc, és aktivizálódott a zombiüzemmód. Rémlett valami „ne kevergesd”, de olyan szép volt, ahogy aranysárgává olvadt, hogy öröm volt nézni. Addig a pillanatig, amíg egy óvatlan pillanatban bele nem nyúltam. Nem, nem tudom, miért. De gyanítom ez az az idegállapot, amikor a kocsikulcs bekerül a hűtőbe, a telefon a kenyereskosárba, a használt evőeszközt pedig kérdezés nélkül simán dobom ki a kukába.

Maradjunk annyiban, hogy kapható cukormentes karamell. (Ne firtassuk, hogy lesz, és miből… De van.) Ha fizetnének érte, talán még újra is generáltam volna leánygyermek szülinapi tortáját, de így a fotó maradt az eredeti. Gyanítom, hogy kb. pont így nézne ki az aldiscukormenteskaramellel a tetején is. (A receptet azzal számoltam.)

Hozzávalók

  • 25 dkg zabkeksz
  • 1 csomag gullon cukormentes teakeksz
  • 1 csipet só
  • 4 ek olvasztott vaj
  • 4 ek mogyoróvaj
  • 500 g mascarpone
  • 12 g negyedannyi édesítő
  • 2 dl habtejszín
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • Karamell öntet

Elkészítés

A zabkekszet robotgépbe tesszük, és morzsás állagúra aprítjuk. Ennek hiányában a kekszet zacskóba dobáljuk, konyharuhába tekerjük, és a húsklopfolóval ellátjuk a baját. Mindeközben azért igyekezzünk vigyázni a saját, a környezetünk és a berendezési tárgyaink testi épségére. Lemegyünk zenbe (ha nem, akkor pár perc, és idegállapotba kerülünk), és gullon kekszel körbeállítgatjuk a tortaformánkat. A morzsát az olvasztott vajjal elkeverjük, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk. 15 percre hűtőbe tesszük.

Mindeközben a mascarponét, az édesítőt, egy csipet sót, a vanília kivonatot és 2 evőkanál mogyoróvajat egy tálba borítjuk és krémesre keverjük. Belekeverjük a felvert habtejszínt és az egészet összeforgatjuk. Kekszalapra halmozzuk és elegyengetjük, erre mehet a maradék mogyoróvaj, egy kevés durva, de sóóó, és végül rácsorgatjuk a karamell öntetet.

Ch tartalom teljes mennyiségben: 301 g
Ch tartalom 1 szeletben (12 szeletre vágva): 25 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!