„Nem kizárni s elkeríteni, vagy kiszemelni a rosszat félelmes tömegéből (vagy akárcsak megmutatni),
Hanem hozzátenni, keverni, növelni, kiteljesíteni – és ünnepelni a halhatatlant és a jót.”
Walt Whitman

Mondd, tudod-e mit kérsz karácsonyra?
Az én listám nagyon hosszú, mert ahogy telnek az évek, egyre több mindent szeretnék…

Egészséget (mert, ha az van, minden van). Időt (ráébredni, tapasztalni, megélni, átélni). Az együtt örömét. Közös élményeket. Kérdéseket. Válaszokat. Tudást. Kalandot. Nyitottságot. A csodálkozás képességét. A „most akarom” helyett, a vágyakozni tudást. A várakozás átélésének szépségét. Napi rutintalanságot. Értéket. Mértéket. Társat. Kezet. Kapaszkodót. (mert egyedül olyan iszonyatos). Elfogadást (elfogadni mindent, ami más). Tiszteletet. Megbecsülést. Hálát. Jó szándékot. Felelősségvállalást (magamért, érted, a cseledeteinkért). A változni tudás képességét. Megértést. Megbocsátást.
Szeretnék jól szeretni. Mindig adni (nem elvenni).
És végül, de nem utolsó sorban, azt, hogy mindezekre sose legyen KÉSŐ…

A fentiek megemésztéséhez pedig, – aperitif helyett – álljon itt egy igazi ünnepi sütirecept.

Hozzávalók (12 tortaszelet)

A tésztához

  • 250 g dw -50% ch liszt
  • 1 t.k negyedannyi édesítő
  • 1 csipet só
  • 1 tk mézeskalácsfűszer
  • 150 g hideg vaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 db tojássárgája

A krémhez

  • 500 ml tej
  • 12 g negyedannyi édesítőszer
  • 2 e.k vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 3 db tojássárgája
  • 120 g dia-wellness tejbegríz alap (vagy 100 g tönköly búzadara)
  • 200 g szobahőmérsékletű vaj
  • 30 g negyedannyi édesítő
  • 1 ek dia-wellness mézpótló
  • ½ db citrom héja

Az összerakáshoz

  • 200 g cukormentes baracklekvár

A csokimázhoz

  • 80 g vaj
  • 60 ml forró víz
  • 12 g negyedannyi édesítő
  • 35 g holland kakaópor

Elkészítése

A lisztet, az édesítőt, a sót és a mézeskalács fűszert összekeverjük, majd a hideg vajat felkockázva hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Mehet bele a tejföl és a tojássárgája, összegyúrjuk, majd fóliába tekerve hűtőbe tesszük, és a következő 1 órára békén hagyjuk.

Persze mi nem lógatjuk közben sem a lábunkat, nekiállunk a krémnek, mert a nagy találkozás előtt neki is le kell hűtenie magát.
Tejet lábosba borítjuk, beleszórjuk a második sornyi(12g) édesítőt, hozzáadjuk a vanília aromát és a sót. Elkeverjük, majd mehet bele a tojások sárgája is. Közepes lángon elkezdjük folyamatosan kevergetve melegíteni. Amikor már langyos, beleszórjuk a tejbegríz alapot(vagy a búzadarát), és továbbra is folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Legyünk türelmesek, ne vegyük feljebb a hőfokot, mert kicsapódik a tojás, és mehet az egész a kukába! Ha kész, lehúzzuk a tűzről, lefedjük, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk lehűlni.

Mindeközben a tésztánk is kipihizte magát, így nekieshetünk a nyújtófával. 3-4 cm-rel szélesebb kör alakúra nyújtjuk, mint a formánk, belesimítjuk, levágjuk a kilógó részeket, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük. Erre az időre én tettem rá egy egy mérettel kisebb formát, hogy ne púposodjon fel a közepe. 15 perc elteltével megszabadítottam a tehertől, és 20 perc alatt készre sütöttem a tésztát.
Kivesszük, hagyjuk hűlni.

A krém még egy kis törődést igényel úgyis, addig be is fejezhetjük. A vajat kihabosítjuk a 9. sornyi édesítővel(30 g), belekeverjük a mézpótlót, belereszeljük a citromhéjat, majd összedolgozzuk a krémalappal.
Ha a tésztánk kihűlt, megkenjük a lekvárral, majd elsimítjuk rajta a krémet.

Végül a csokimázhoz az összetevőket egy lábosban összefőzzük, majd a pite tetejére öntjük, és egyszer és mindenkorra megtanuljuk végre, hogy a jó dolgokra várni kell(a nagyon jókra meg picit még többet)
Hűtőbe tesszük minimum 3-4 órára, de inkább egy éjszakára.

Ch tartalom (teljes mennyiségben): 274 g
Ch tartalom (1db): 22,8 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008. óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!