„Nem kizárni s elkeríteni, vagy kiszemelni a rosszat félelmes tömegéből (vagy akárcsak megmutatni),
Hanem hozzátenni, keverni, növelni, kiteljesíteni – és ünnepelni a halhatatlant és a jót.”
Walt Whitman
Mondd, tudod-e mit kérsz karácsonyra?
Az én listám nagyon hosszú, mert ahogy telnek az évek, egyre több mindent szeretnék…
Egészséget (mert, ha az van, minden van). Időt (ráébredni, tapasztalni, megélni, átélni). Az együtt örömét. Közös élményeket. Kérdéseket. Válaszokat. Tudást. Kalandot. Nyitottságot. A csodálkozás képességét. A „most akarom” helyett, a vágyakozni tudást. A várakozás átélésének szépségét. Napi rutintalanságot. Értéket. Mértéket. Társat. Kezet. Kapaszkodót. (mert egyedül olyan iszonyatos). Elfogadást (elfogadni mindent, ami más). Tiszteletet. Megbecsülést. Hálát. Jó szándékot. Felelősségvállalást (magamért, érted, a cseledeteinkért). A változni tudás képességét. Megértést. Megbocsátást.
Szeretnék jól szeretni. Mindig adni (nem elvenni).
És végül, de nem utolsó sorban, azt, hogy mindezekre sose legyen KÉSŐ…
A fentiek megemésztéséhez pedig, – aperitif helyett – álljon itt egy igazi ünnepi sütirecept.

Hozzávalók (12 tortaszelet)
A tésztához
- 250 g dw -50% ch liszt
- 1 t.k negyedannyi édesítő
- 1 csipet só
- 1 tk mézeskalácsfűszer
- 150 g hideg vaj
- 2 ek tejföl
- 1 db tojássárgája
A krémhez
- 500 ml tej
- 12 g negyedannyi édesítőszer
- 2 e.k vanília aroma
- 1 csipet só
- 3 db tojássárgája
- 120 g dia-wellness tejbegríz alap (vagy 100 g tönköly búzadara)
- 200 g szobahőmérsékletű vaj
- 30 g negyedannyi édesítő
- 1 ek dia-wellness mézpótló
- ½ db citrom héja
Az összerakáshoz
- 200 g cukormentes baracklekvár
A csokimázhoz
- 80 g vaj
- 60 ml forró víz
- 12 g negyedannyi édesítő
- 35 g holland kakaópor
Elkészítése
A lisztet, az édesítőt, a sót és a mézeskalács fűszert összekeverjük, majd a hideg vajat felkockázva hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Mehet bele a tejföl és a tojássárgája, összegyúrjuk, majd fóliába tekerve hűtőbe tesszük, és a következő 1 órára békén hagyjuk.
Persze mi nem lógatjuk közben sem a lábunkat, nekiállunk a krémnek, mert a nagy találkozás előtt neki is le kell hűtenie magát.
Tejet lábosba borítjuk, beleszórjuk a második sornyi(12g) édesítőt, hozzáadjuk a vanília aromát és a sót. Elkeverjük, majd mehet bele a tojások sárgája is. Közepes lángon elkezdjük folyamatosan kevergetve melegíteni. Amikor már langyos, beleszórjuk a tejbegríz alapot(vagy a búzadarát), és továbbra is folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Legyünk türelmesek, ne vegyük feljebb a hőfokot, mert kicsapódik a tojás, és mehet az egész a kukába! Ha kész, lehúzzuk a tűzről, lefedjük, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk lehűlni.
Mindeközben a tésztánk is kipihizte magát, így nekieshetünk a nyújtófával. 3-4 cm-rel szélesebb kör alakúra nyújtjuk, mint a formánk, belesimítjuk, levágjuk a kilógó részeket, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük. Erre az időre én tettem rá egy egy mérettel kisebb formát, hogy ne púposodjon fel a közepe. 15 perc elteltével megszabadítottam a tehertől, és 20 perc alatt készre sütöttem a tésztát.
Kivesszük, hagyjuk hűlni.
A krém még egy kis törődést igényel úgyis, addig be is fejezhetjük. A vajat kihabosítjuk a 9. sornyi édesítővel(30 g), belekeverjük a mézpótlót, belereszeljük a citromhéjat, majd összedolgozzuk a krémalappal.
Ha a tésztánk kihűlt, megkenjük a lekvárral, majd elsimítjuk rajta a krémet.
Végül a csokimázhoz az összetevőket egy lábosban összefőzzük, majd a pite tetejére öntjük, és egyszer és mindenkorra megtanuljuk végre, hogy a jó dolgokra várni kell(a nagyon jókra meg picit még többet)
Hűtőbe tesszük minimum 3-4 órára, de inkább egy éjszakára.
Ch tartalom (teljes mennyiségben): 274 g
Ch tartalom (1db): 22,8 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!