Húsvét. Gondoskodás. Törődés. Összetartozás. Szeretet. Készülődés. Talán épp attól különleges, hogy mindig, minden ugyan az…

Volt. Eskü megváltoztam és a jövőben beengedek mindenkit és bárkit is, ha visszakaphatom azokat a húsvétokat, amikor délig a fiúk locsoltak, de dél után már a lányok. Mennék a Mamáékhoz, festenék tojást, rejtenék a bokorba csokitojást, és nem érdekelne az sem, ha a hajamra fújnák a kölnit. …és Húsvéthétfőn, ebéd után kirándulnánk pár órát, és örülnék, hogy kicsit együtt vagyunk végre.

Persze idén is maradunk itthon, és hogyha már semmi nem a régi, és a megszokott, miért ne lehetne a főtt sonka és a kaszinótojás mellett, mákos guba is az asztalon. De nem ám akárhogy!

Hozzávalók

8 db szénhidrátcsökkentett kiflihez

  • 40 dkg Dia Wellness -50 % csökkentett szénhidráttartalmú liszt
  • 1 cs instant élesztő
  • 2 evőkanál folyékony kókuszolaj
  • 4 dl langyos tej
  • 1 teáskanál só

Amire a tortához szükség van még:

  • 1 liter tej
  • 10 dkg vaj + 1 ek a forma kikenéshez
  • 3 db tojássárgája
  • 2 ek. vanília aroma
  • 10 dkg eritrit
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kk őrölt fahéj (merténmindenbeteszekfahéjatamimákos)
  • 1 db citrom reszelt héja (az M7-es mentén ült egy pár reszelni való)

A krémhez:

  • 4 db tojássárgája
  • 1 csomag főzős dia wellness vaníliás pudingpor
  • 10 dkg eritrit
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 4 dl tej
  • 15 dkg vaj

Elkészítés

A kiflisütéssel kezdjünk. Lehetőleg még előző nap!
A szénhidrátcsökkentett lisztet az élesztővel, a sóval és a kókuszolajjal tálba tesszük.
A langyos tejet apránként hozzá adagolva egynemű tésztát dagasztunk belőle.
(Akkor jó, ha már elválik a tészta a tál falától.)
Konyharuhával letakarva meleg helyen kb 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk és kb. 1 cm vékony körré kinyújtjuk.
8 egyforma körcikkre vágjuk, majd a körcikkek szélesebb részétől indulva mindegyiket szorosan feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük 5 cm-re egymástól, mert sülés közben nőni fog a helyigényük.
180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
Hagyjuk a konyhapulton 1-2 napig, hogy szikkadjon. Ez a rész nálunk kimaradt, mert szikkadás közben lába kélt volna, ezért amikor kihűlt, felkarikáztam a kiflit és betoltam a sütőbe 15 percre, 60 fokra száradni.
Amikor késznek nyilvánítottam kivettem és megvártam míg kihűl.
Mindeközben a mazsolát, a tejet és a vajat feltesszük a gázra/villanyra/tábortűzre és megvárjuk, amíg összemelegednek… (na nem ÚGY, csak úgy amúgy)
A tojássárgákat kikeverjük 5 dkg eritrittel, a vanília aromával és a langyos, vajas tejhez öntjük.
Lassú tűzön egy kicsit besűrítjük.
A darált mákhoz hozzáadjuk a fahéjat, a citromhéjat és az eritrit másik felét, majd összekeverjük a tejes izénkkel. Egy nagy tálba a kifli karikákra öntjük az egészet, majd eggyel hátrébb lépünk, és távolabbról is megszemléljük… de nem, nem áll jól neki a távolság sem, nyugodtan megállapíthatjuk, hogy ezt, az olasz vendégek biztos nem ennék meg… majd alaposan összeforgatjuk, (hogy ne férjen hozzá semmi kétség)!

Egy 28 centiméteres, kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és beletöltjük a hangyàs katyvaszt, majd 170 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.

Na és én itt rontottam el… A vanília sodót helyettesítettem Szafi vaníliás pudinggal.
Kár volt.
Úgyhogy tanuljatok a hibámból, hiszen a fent leírtak kalóriamennyiségéhez képest már nem oszt, nem szoroz, ha még ezzel is nyakon öntitek.

Szóval a krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük az eritrittel, a vanília aromával és a dw pudingporral. Forraljuk fel a tejet, amiből egy keveset merjünk a tojássárgás krémhez, majd a feltejezett tojást visszaborítjuk a lábosba és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ha az első lépést lustaságból kihagyjuk, akkor naaagy valószínűséggel kicsapódik a tojássárgája, és egy lábosnyi gusztustalan izé lesz a végeredmény. Ha így jártunk, azon már a Jóisten se segít, számoljunk el tízig és emelt fővel keressük fel az illemhelységet. A lábost ne felejtsük a gázon, vigyük magunkkal, majd azonnali hatállyal húzzuk le a vécén!
Lábos vécéből kihalász, kávé, cigi… és fussunk neki még egyszer az előző lépésnek!
Ha kész, langyosra hűtjük, és a vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk el, az időközben langyosra hűlt mákosguba tetejére.

Ha nagyon cicomázni szeretnénk a maradék tojásfehérjéket habbá verjük 3 ek. eritrittel, elsimítjuk a torta tetején és kb 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
Ha kész, kivesszük, hűlni hagyjuk, és – ha távol a család – néhány órára a hűtőbe tesszük. Ezt a réteget az én tortámon ne keressétek, mert nem igazán rajongok a tojásfehérje ezen formájáért.

Ch teljes mennyiségben: 351 g
Ch 1 adagban (12 szeletre vágva): 29,25 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!