Ahogy karácsony kapcsán, úgy Valentin-nap esetén is, többféle felfogás létezik.

Van, aki ellenzi, felesleges, mondvacsinált ünnepnek tartja.
Van, aki szerint üzlet, kötelező ajándékozás, giccs és semmi köze a szerelemhez.
Van, aki teherként éli meg, (de azért tartja).
Van, aki fontosnak tartja, ünnepli, és megadja a módját.
Van, aki szerint tökéletes nap a lánykérésre, vagy a téli esküvőre.
…és van, akinek fogalma sincs mi az. (Persze-persze)

Talán mindegyikben van igazság, és a legcélszerűbb – mint mindig – az arany középút megtalálása. Egy biztos:
Ünnepelni mindig jó!

A szürke hétköznapokban jó megállni egy pillanatra és megragadni a lehetőséget az ünneplésre. Teljesen mindegy, hogy mennyire giccses a körítés, vagy az, hogy ki mit gondol az egészről.
Ellenérzést szül bennünk, mert dátumhoz kötötték, mert divat lett a színes papírba csomagolt bonbon, plüss maci, szivecskés párna, vagy a piros szalaggal átkötött drága virág…
De ki mondta, hogy ennek így kell lennie?
A Valentin-nap lehet egy séta kézen fogva, egy közös főzés, süti sütés, vagy egyszerűen egy átkuckózott filmnézős délután, mert nem az ajándék számít, hanem a figyelmesség, a gesztus, és a szeretet, amit egymásnak adhatunk!

…és, hogy én mit fogok csinálni Valentin-napon? Nyugi, azéé megtartom. (Az embert is!) Eszek egy finomat, sétálok egy nagyot, felbontok egy bort, HOZZÁbújok filmnézés közben. Pont úgy, ahogy minden hétvégén. Na jó, a szokásos egy süti helyett talán most kettőt eszek, ha már Valentin-nap van, vagy mi? Szóval, ha rám hallgattok, mindenki úgy tölti ezt a napot, ahogy akarja! …és, ha közös süti sütésbe kezdenétek, akkor ez, itt, most csak Nektek:

Hozzávalók

A tésztához

  • 200 g dia-wellness -50%-os liszt
  • 12 g negyedannyi édesítő
  • csipet só
  • 1 mokkás kanál sütőpor
  • 150 g vaj
  • 1 tojás sárgája

A töltelékhez

  • 15 g vaj
  • 75 g szemes köles
  • 225 ml víz
  • 450 g túró
  • 150 g natúr joghurt
  • 3 egész tojás
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 30 g negyedannyi édesítő
  • vanília aroma

Eperöntet

  • 30 dkg fagyasztott eper
  • pici citromlé
  • 1 t.k. Fahéj
  • Folyékony édesítő ízlés szerint, ha savanyú lenne (huxol, süssina, pötyi garantáltan mellékíz mentes)
  • 1 e.k. étkezési keményítő (mert a zselatint itt nem szeretik)

Elkészítés

Olvasszunk meg a vajat, és futtassuk meg rajta a szemes kölest. (ha nem akar futni, felőlem akár sétálhat is)
Öntsük fel vízzel, forraljuk fel, és pároljuk puhára. Amikor felszívta az összes nedvességet, akkor húzzuk le a tűzről, és fedjük le.

A lisztet, az édesítőt, a sót, és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
30 percet pihentessük. (hűtőben)

A kölest (miután kihűlt), és a töltelék többi hozzávalóját, keverjük össze. (ha krémesebb tölteléket akarsz turmixold le, ha lusta vagy -mint én-, akkor nevezd “rusztikusnak” és hagyd úgy, ahogy van)

(Közben mehet a háttér munka -magad uram, ha szolgád nincsen- sütőt 180 fokra előmelegít, kapcsos tortaformát vékonyan kivajaz…)

A tésztát két részre oszd, a felét nyújtsd ki tortaforma méretűre, majd tedd is bele. Borítsd rá a túrós tölteléket és mehet is a sütőbe. (Kb. 40 perc alatt kész is.)

Közben a fagyasztott epret lábosba tesszük, pici citromlével nyakon öntjük, és takarék lángon magára hagyjuk.
Amikor már (mérgében) fő a levében 1 t.k fahéjat, valamint ízlés szerint folyékony édesítőt adunk hozzá. Ha elkezd forrni, az étkezési keményítőhöz pici hideg vizet öntünk, és csomómentesre keverjük, majd beleborítjuk az epresbe.
Igen az első fél percben a már megszokott ijesztő látvány fogad… a szép piros eperből sápadt ragacs massza lesz. Nem, nem kell kidobni lábosostól, lelkesen tovább kell kevergetni, bízni a legjobbakban… Folyamatos kevergetés mellett 1 perc múlva javulni látszik a helyzet, visszanyeri az eredeti színét és, ha nem égetjük oda, további állagromlás már nem is várható. Ha puffogni (újra forrni) kezd, kész is van!
Hagyjuk langyosra hűlni.
A maradék tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki és stílszerűen szív alakú kiszúróval szaggasd.
Sütőpapírral bélelt tepsin 6-8 perc alatt készre is sül!

Ha minden kihűlt (csak a szerelem tüze égjen), a torta tetszés szerint díszíthető.

Ch teljes mennyiségben: 203 g
Ch 1 szeletben (12 db-ra vágva): 17 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!