Ahogy karácsony kapcsán, úgy Valentin-nap esetén is, többféle felfogás létezik.
Van, aki ellenzi, felesleges, mondvacsinált ünnepnek tartja.
Van, aki szerint üzlet, kötelező ajándékozás, giccs és semmi köze a szerelemhez.
Van, aki teherként éli meg, (de azért tartja).
Van, aki fontosnak tartja, ünnepli, és megadja a módját.
Van, aki szerint tökéletes nap a lánykérésre, vagy a téli esküvőre.
…és van, akinek fogalma sincs mi az. (Persze-persze)
Talán mindegyikben van igazság, és a legcélszerűbb – mint mindig – az arany középút megtalálása. Egy biztos:
Ünnepelni mindig jó!
A szürke hétköznapokban jó megállni egy pillanatra és megragadni a lehetőséget az ünneplésre. Teljesen mindegy, hogy mennyire giccses a körítés, vagy az, hogy ki mit gondol az egészről.
Ellenérzést szül bennünk, mert dátumhoz kötötték, mert divat lett a színes papírba csomagolt bonbon, plüss maci, szivecskés párna, vagy a piros szalaggal átkötött drága virág…
De ki mondta, hogy ennek így kell lennie?
A Valentin-nap lehet egy séta kézen fogva, egy közös főzés, süti sütés, vagy egyszerűen egy átkuckózott filmnézős délután, mert nem az ajándék számít, hanem a figyelmesség, a gesztus, és a szeretet, amit egymásnak adhatunk!
…és, hogy én mit fogok csinálni Valentin-napon? Nyugi, azéé megtartom. (Az embert is!) Eszek egy finomat, sétálok egy nagyot, felbontok egy bort, HOZZÁbújok filmnézés közben. Pont úgy, ahogy minden hétvégén. Na jó, a szokásos egy süti helyett talán most kettőt eszek, ha már Valentin-nap van, vagy mi? Szóval, ha rám hallgattok, mindenki úgy tölti ezt a napot, ahogy akarja! …és, ha közös süti sütésbe kezdenétek, akkor ez, itt, most csak Nektek:
Hozzávalók
A tésztához
- 200 g dia-wellness -50%-os liszt
- 12 g negyedannyi édesítő
- csipet só
- 1 mokkás kanál sütőpor
- 150 g vaj
- 1 tojás sárgája
A töltelékhez
- 15 g vaj
- 75 g szemes köles
- 225 ml víz
- 450 g túró
- 150 g natúr joghurt
- 3 egész tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 30 g negyedannyi édesítő
- vanília aroma
Eperöntet
- 30 dkg fagyasztott eper
- pici citromlé
- 1 t.k. Fahéj
- Folyékony édesítő ízlés szerint, ha savanyú lenne (huxol, süssina, pötyi garantáltan mellékíz mentes)
- 1 e.k. étkezési keményítő (mert a zselatint itt nem szeretik)
Elkészítés
Olvasszunk meg a vajat, és futtassuk meg rajta a szemes kölest. (ha nem akar futni, felőlem akár sétálhat is)
Öntsük fel vízzel, forraljuk fel, és pároljuk puhára. Amikor felszívta az összes nedvességet, akkor húzzuk le a tűzről, és fedjük le.
A lisztet, az édesítőt, a sót, és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
30 percet pihentessük. (hűtőben)
A kölest (miután kihűlt), és a töltelék többi hozzávalóját, keverjük össze. (ha krémesebb tölteléket akarsz turmixold le, ha lusta vagy -mint én-, akkor nevezd “rusztikusnak” és hagyd úgy, ahogy van)
(Közben mehet a háttér munka -magad uram, ha szolgád nincsen- sütőt 180 fokra előmelegít, kapcsos tortaformát vékonyan kivajaz…)
A tésztát két részre oszd, a felét nyújtsd ki tortaforma méretűre, majd tedd is bele. Borítsd rá a túrós tölteléket és mehet is a sütőbe. (Kb. 40 perc alatt kész is.)
Közben a fagyasztott epret lábosba tesszük, pici citromlével nyakon öntjük, és takarék lángon magára hagyjuk.
Amikor már (mérgében) fő a levében 1 t.k fahéjat, valamint ízlés szerint folyékony édesítőt adunk hozzá. Ha elkezd forrni, az étkezési keményítőhöz pici hideg vizet öntünk, és csomómentesre keverjük, majd beleborítjuk az epresbe.
Igen az első fél percben a már megszokott ijesztő látvány fogad… a szép piros eperből sápadt ragacs massza lesz. Nem, nem kell kidobni lábosostól, lelkesen tovább kell kevergetni, bízni a legjobbakban… Folyamatos kevergetés mellett 1 perc múlva javulni látszik a helyzet, visszanyeri az eredeti színét és, ha nem égetjük oda, további állagromlás már nem is várható. Ha puffogni (újra forrni) kezd, kész is van!
Hagyjuk langyosra hűlni.
A maradék tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki és stílszerűen szív alakú kiszúróval szaggasd.
Sütőpapírral bélelt tepsin 6-8 perc alatt készre is sül!
Ha minden kihűlt (csak a szerelem tüze égjen), a torta tetszés szerint díszíthető.
Ch teljes mennyiségben: 203 g
Ch 1 szeletben (12 db-ra vágva): 17 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!