Ahogy karácsony kapcsán, úgy Valentin-nap esetén is, többféle felfogás létezik.
Van, aki ellenzi, felesleges, mondvacsinált ünnepnek tartja.
Van, aki szerint üzlet, kötelező ajándékozás, giccs és semmi köze a szerelemhez.
Van, aki teherként éli meg, (de azért tartja).
Van, aki fontosnak tartja, ünnepli, és megadja a módját.
Van, aki szerint tökéletes nap a lánykérésre, vagy a téli esküvőre.
…és van, akinek fogalma sincs mi az. (Persze-persze)
Talán mindegyikben van igazság, és a legcélszerűbb – mint mindig – az arany középút megtalálása. Egy biztos:
Ünnepelni mindig jó!
A szürke hétköznapokban jó megállni egy pillanatra és megragadni a lehetőséget az ünneplésre. Teljesen mindegy, hogy mennyire giccses a körítés, vagy az, hogy ki mit gondol az egészről.
Ellenérzést szül bennünk, mert dátumhoz kötötték, mert divat lett a színes papírba csomagolt bonbon, plüss maci, szivecskés párna, vagy a piros szalaggal átkötött drága virág…
De ki mondta, hogy ennek így kell lennie?
A Valentin-nap lehet egy séta kézen fogva, egy közös főzés, süti sütés, vagy egyszerűen egy átkuckózott filmnézős délután, mert nem az ajándék számít, hanem a figyelmesség, a gesztus, és a szeretet, amit egymásnak adhatunk!
…és, hogy én mit fogok csinálni Valentin-napon? Nyugi, azéé megtartom. (Az embert is!) Eszek egy finomat, sétálok egy nagyot, felbontok egy bort, HOZZÁbújok filmnézés közben. Pont úgy, ahogy minden hétvégén. Na jó, a szokásos egy süti helyett talán most kettőt eszek, ha már Valentin-nap van, vagy mi? Szóval, ha rám hallgattok, mindenki úgy tölti ezt a napot, ahogy akarja! …és, ha közös süti sütésbe kezdenétek, akkor ez, itt, most csak Nektek:
Hozzávalók
A tésztához
- 200 g dia-wellness -50%-os liszt
- 12 g negyedannyi édesítő
- csipet só
- 1 mokkás kanál sütőpor
- 150 g vaj
- 1 tojás sárgája
A töltelékhez
- 15 g vaj
- 75 g szemes köles
- 225 ml víz
- 450 g túró
- 150 g natúr joghurt
- 3 egész tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 30 g negyedannyi édesítő
- vanília aroma
Eperöntet
- 30 dkg fagyasztott eper
- pici citromlé
- 1 t.k. Fahéj
- Folyékony édesítő ízlés szerint, ha savanyú lenne (huxol, süssina, pötyi garantáltan mellékíz mentes)
- 1 e.k. étkezési keményítő (mert a zselatint itt nem szeretik)
Elkészítés
Olvasszunk meg a vajat, és futtassuk meg rajta a szemes kölest. (ha nem akar futni, felőlem akár sétálhat is)
Öntsük fel vízzel, forraljuk fel, és pároljuk puhára. Amikor felszívta az összes nedvességet, akkor húzzuk le a tűzről, és fedjük le.
A lisztet, az édesítőt, a sót, és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
30 percet pihentessük. (hűtőben)
A kölest (miután kihűlt), és a töltelék többi hozzávalóját, keverjük össze. (ha krémesebb tölteléket akarsz turmixold le, ha lusta vagy -mint én-, akkor nevezd “rusztikusnak” és hagyd úgy, ahogy van)
(Közben mehet a háttér munka -magad uram, ha szolgád nincsen- sütőt 180 fokra előmelegít, kapcsos tortaformát vékonyan kivajaz…)
A tésztát két részre oszd, a felét nyújtsd ki tortaforma méretűre, majd tedd is bele. Borítsd rá a túrós tölteléket és mehet is a sütőbe. (Kb. 40 perc alatt kész is.)

Közben a fagyasztott epret lábosba tesszük, pici citromlével nyakon öntjük, és takarék lángon magára hagyjuk.
Amikor már (mérgében) fő a levében 1 t.k fahéjat, valamint ízlés szerint folyékony édesítőt adunk hozzá. Ha elkezd forrni, az étkezési keményítőhöz pici hideg vizet öntünk, és csomómentesre keverjük, majd beleborítjuk az epresbe.
Igen az első fél percben a már megszokott ijesztő látvány fogad… a szép piros eperből sápadt ragacs massza lesz. Nem, nem kell kidobni lábosostól, lelkesen tovább kell kevergetni, bízni a legjobbakban… Folyamatos kevergetés mellett 1 perc múlva javulni látszik a helyzet, visszanyeri az eredeti színét és, ha nem égetjük oda, további állagromlás már nem is várható. Ha puffogni (újra forrni) kezd, kész is van!
Hagyjuk langyosra hűlni.
A maradék tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki és stílszerűen szív alakú kiszúróval szaggasd.
Sütőpapírral bélelt tepsin 6-8 perc alatt készre is sül!
Ha minden kihűlt (csak a szerelem tüze égjen), a torta tetszés szerint díszíthető.
Ch teljes mennyiségben: 203 g
Ch 1 szeletben (12 db-ra vágva): 17 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
(piros)Aranyos csirkecomb
Ettetek már Aranyos csirkecombot? A Diab diéta a la Panka az alapanyagok kreatív felhasználására is megtanít.
Tejfölös burgonyafőzelék rántott párizsival
Gyors és népszerű retró ebéd a mindennapokra Diab diéta a la Panka receptjével.
Tejszínes hagymakrémleves
Egy gyorsan összedobható melengető leves, amihez mindig van otthon alapanyag. Hogy a gyerekek is megegyék, legyen utána desszert, javasolja Panka.
Amerikai csokis keksz
Minden diabos háztartásban van cukormentes keksz a kisétkezésekre, amit házilag is készíthetünk. Próbáljátok ki Diab diéta a la Panka csokis kekszét!
Dubarry karfiol
Könnyed, alacsony szénhidráttartalmú főétel, ami után még egy nagy desszert is beleér.
Snackek leveles tésztából
A leveles tésztából készült bármi mindig sikert arat édesen és sósan is, így ciki, nem ciki, de itt mindig lapul a hűtőben.
Islergolyó sütés nélkül
Gyerekekkel is könnyen elkészíthető karácsonyi ínyencség dióval, étcsokoládéval és diabetikus lekvárral.
Zserbótekercs
Régi zserbó, új köntösben - kevesebb vacakolással, és persze a lehető legdiétásabb változatban!
Karácsonyi nutell(F)ás
Csak három alapanyag, és egy kis kézügyesség kell ehhez a látványos karácsonyi édességhez.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!