Budaörsön ettünk egyszer ilyet az egyik cukiban még sok-sok évvel ezelőtt. A koncepciót imádtam, mert meggyes-mákosat álmomból felébresztve is, és diabetikus is volt, és szép is. Csak egy baja volt: nem ízlett. Ráadásul leánygyermek cukra is felment tőle 20-ra, úgyhogy tudtam, ha még akarok ilyet enni, akkor nincs más hátra, mint előre.
Azóta jeles alkalmakor állandó vendég az asztalon. Előre vetítem ez nem az utolsó pillanatban kitalálom és összedobom torta, mert egyrészt időigényes, másrészt mivel nincs benne liszt, a lapok keményre sülnek, és kell neki az egy éjszakás kaland a hűtőben!
(És még egy bibi van vele… hogy a 10 tojás sárgája pocsékba menne, mert az nem kell bele (fagyasztani nem szeretem), de hál’ istennek szomszédasszonnyal 3 év után is működik a karantén barter, ami nekem nincs, neki tuti van, ami meg nekem nem kell, azt elhasználja ő.)

Hozzávalók
Lapokhoz:
- 10 tojásfehérje
- Csipet só
- 75 g negyedannyi édesítő
- 35 dkg darált mák
Fehér krémhez:
- 3 dl tej
- 3 ek tönkölybúza dara
- 10 dkg vaj
- 17 ,5 g negyedannyi édesítő
- 1 kk vaníliakivonat
Meggyes krémhez:
- 2 üveg cukormentes meggybefőtt
- 1 cs főzős vaníliás pudingpor vagy 40 g étkezési keményítő
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk vanília kivonat (ha étkezési keményítővel csináljuk)
- 1 ek negyedannyi édesítő
- Pici citromlé

Elkészítés
Be kell valljam, ez azért tényleg nem a tőlem megszokott maceramentes torta, de a végeredmény miatt megéri a piszmogást! A töltelékekkel kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni! A darát, vanília aromát és az édesítőt a tejben elkeverjük, sűrű péppé főzzük, lefedve hűtjük. A szobahőmérsékletű vajat langyos állapotban keverjük hozzá.
A meggyes krémhez a meggy levét leöntjük, meggyet lábosba bele, annyi vizet töltünk rá, hogy pont ellepje. Mehet bele a citromlé, a fahéj, az édesítő és a vanília aroma. Amikor felforrt, a pudingport (vagy a keményítőt) elkeverjük kevés hideg vízben, majd a meggyes keverékhez borítjuk. Folyamatosan keverjük és nem kapunk idegbajt, mert megszoktuk már, hogy az első pillanatban rémisztő látvány 1 percen belül megszűnik. Amikor elkezd puffogni, lezárjuk alatta a gázt, és őt is lefedve hagyjuk hüledezni.
Sütőpapírra felrajzolunk 4 db 23 cm átmérőjű kört (jól indul…) Jó tanács: feltekert sütőpapír szivatós, a felkunkorodó oldalára adjuk elő Picassot, majd fordítsuk pofára, és úgy kenjük majd rá a tortalapnak valót. Egyrészt, mert nem akarunk se grafitot, se alkoholos filcet enni, másrészt, mert ha kenegetés közben jut eszébe feltekeredni, akkor szidni fogjátok az anyját, és még az enyémet is. Persze, aki szereti a kihívásokat, az csinálja úgy, ahogy akarja!
Én nem szeretem a stresszt a konyhában (sem), úgyhogy a felrajzolást követően bevált szokásom a feszültségoldás… (biztos, ami biztos), sütőpapírt felkapva hangosan emlegetem mindenki jó édesanyját már előre, és összegyűröm, mielőtt szépen rásimogatom a tepsire. Nemazé’ mert ne sikerült volna tökéletesre a karikarajz, hanem mert a gyűrött sütőpapír azt csinálja, amit én akarok, nem tekeredik össze a legváratlanabb pillanatban.

Sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk az édesítőt (több részletben), majd óvatosan hozzákeverjük a darált mákot. Elosztjuk a négy előkészített papíron, majd mindegyiket egyenletesen, a felrajzolt körig kenjük. Tepsire húzzuk, majd betesszük a sütőbe. 10 perc sütés után kivesszük, és betesszük a következőt, majd ezt megismételjük még kétszer. Közben, mivel kávézni nincs időnk, siránkozunk egy sort a dual cook sütőért, és bőszen emlegetjük Hufnágel Pisti házassági ajánlatát.
Forrón, óvatosan lehúzzuk a lapok aljáról a sütőpapírt. Ha szemlátomást ragaszkodnak egymáshoz, fordítsuk pofára, és bevizezett kézzel simítsuk végig a sütőpapírt. Néhány másodperc után véget ér a románc, és a papír óvatosan lehúzható. Ha kihűltek a lapok, összerakjuk a tortát. Első lapra rá a fele meggyes krém, lapozunk, rá a fehér krém, megint lapozunk, rá a maradék meggyes krém. Végül üres lap lesz a teteje.
Hermetikusan (folpack) elzárjuk a sáskák elől, és betesszük egy éjszakára a hűtőbe. Amennyiben a lapok mégis eltörnek, akkor se essünk kétségbe! Válasszuk ki a legszebbet, az legyen a teteje, vegyük elő a tortaformánkat és abban építsük össze. A lapokat mozaikozzuk be a töltelékek közé. És ha egy lap se maradt életben, a tetejére szánt lapot törjük rusztikusra, és szórjuk meg vele a meggyes krém tetejét! Legyetek kreatívak! Nem lesz rá panasz!
Ch teljes mennyiségben: 220 g
Ch 1 szeletben (12 szeletre vágva): 18,3 g

Ezek a receptek is érdekelhetnek
Falusi meggyes máktorta
Nem a Pankától megszokott maceramentes torta, de cukormentes és a végeredmény miatt megéri a piszmogást!
Almás-zabpelyhes amerikai palacsinta
A fonnyadt almáknak nem is kívánhatnánk szebb (finomabb) véget, mint Diab diéta a la Panka zabpelyhes amerikai palacsintája.
Almás-sajtos rakott csirkemell
Diab diéta a la Panka rakott csirkéje igazán gyereknek való főétel, reszelt almával és krumplipürével.
Eperkrémleves
A nyáron fagyasztóba tett hazai eperből tél végén is lágy krémleves készülhet, Diab diéta a la Pankát követve.
Zöldborsós sertésszűz
Bár először krumplipürével készült, de másnap bulgurral sokkal jobban ízlett Pankának ez a zöldborsós sertésszűz.
Valentin nap a la Panka
Én inkább a minden nap valami apró kedvességet pártolom, mint évente egyszer megünnepelni azt, ami nekem nap mint nap öröm és boldogság...
Tejfölös burgonyafőzelék rántott párizsival
Gyors és népszerű retró ebéd a mindennapokra Diab diéta a la Panka receptjével.
(piros)Aranyos csirkecomb
Ettetek már Aranyos csirkecombot? A Diab diéta a la Panka az alapanyagok kreatív felhasználására is megtanít.
Tejszínes hagymakrémleves
Egy gyorsan összedobható melengető leves, amihez mindig van otthon alapanyag. Hogy a gyerekek is megegyék, legyen utána desszert, javasolja Panka.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!