Budaörsön ettünk egyszer ilyet az egyik cukiban még sok-sok évvel ezelőtt. A koncepciót imádtam, mert meggyes-mákosat álmomból felébresztve is, és diabetikus is volt, és szép is. Csak egy baja volt: nem ízlett. Ráadásul leánygyermek cukra is felment tőle 20-ra, úgyhogy tudtam, ha még akarok ilyet enni, akkor nincs más hátra, mint előre.

Azóta jeles alkalmakor állandó vendég az asztalon. Előre vetítem ez nem az utolsó pillanatban kitalálom és összedobom torta, mert egyrészt időigényes, másrészt mivel nincs benne liszt, a lapok keményre sülnek, és kell neki az egy éjszakás kaland a hűtőben!

(És még egy bibi van vele… hogy a 10 tojás sárgája pocsékba menne, mert az nem kell bele (fagyasztani nem szeretem), de hál’ istennek szomszédasszonnyal 3 év után is működik a karantén barter, ami nekem nincs, neki tuti van, ami meg nekem nem kell, azt elhasználja ő.)

Hozzávalók

Lapokhoz:

  • 10 tojásfehérje
  • Csipet só
  • 75 g negyedannyi édesítő
  • 35 dkg darált mák

Fehér krémhez:

  • 3 dl tej
  • 3 ek tönkölybúza dara
  • 10 dkg vaj
  • 17 ,5 g negyedannyi édesítő
  • 1 kk vaníliakivonat

Meggyes krémhez:

  • 2 üveg cukormentes meggybefőtt
  • 1 cs főzős vaníliás pudingpor vagy 40 g étkezési keményítő
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk vanília kivonat (ha étkezési keményítővel csináljuk)
  • 1 ek negyedannyi édesítő
  • Pici citromlé

Elkészítés

Be kell valljam, ez azért tényleg nem a tőlem megszokott maceramentes torta, de a végeredmény miatt megéri a piszmogást! A töltelékekkel kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni! A darát, vanília aromát és az édesítőt a tejben elkeverjük, sűrű péppé főzzük, lefedve hűtjük. A szobahőmérsékletű vajat langyos állapotban keverjük hozzá.

A meggyes krémhez a meggy levét leöntjük, meggyet lábosba bele, annyi vizet töltünk rá, hogy pont ellepje. Mehet bele a citromlé, a fahéj, az édesítő és a vanília aroma. Amikor felforrt, a pudingport (vagy a keményítőt) elkeverjük kevés hideg vízben, majd a meggyes keverékhez borítjuk. Folyamatosan keverjük és nem kapunk idegbajt, mert megszoktuk már, hogy az első pillanatban rémisztő látvány 1 percen belül megszűnik. Amikor elkezd puffogni, lezárjuk alatta a gázt, és őt is lefedve hagyjuk hüledezni.

Sütőpapírra felrajzolunk 4 db 23 cm átmérőjű kört (jól indul…) Jó tanács: feltekert sütőpapír szivatós, a felkunkorodó oldalára adjuk elő Picassot, majd fordítsuk pofára, és úgy kenjük majd rá a tortalapnak valót. Egyrészt, mert nem akarunk se grafitot, se alkoholos filcet enni, másrészt, mert ha kenegetés közben jut eszébe feltekeredni, akkor szidni fogjátok az anyját, és még az enyémet is. Persze, aki szereti a kihívásokat, az csinálja úgy, ahogy akarja!
Én nem szeretem a stresszt a konyhában (sem), úgyhogy a felrajzolást követően bevált szokásom a feszültségoldás… (biztos, ami biztos), sütőpapírt felkapva hangosan emlegetem mindenki jó édesanyját már előre, és összegyűröm, mielőtt szépen rásimogatom a tepsire. Nemazé’ mert ne sikerült volna tökéletesre a karikarajz, hanem mert a gyűrött sütőpapír azt csinálja, amit én akarok, nem tekeredik össze a legváratlanabb pillanatban.

Sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk az édesítőt (több részletben), majd óvatosan hozzákeverjük a darált mákot. Elosztjuk a négy előkészített papíron, majd mindegyiket egyenletesen, a felrajzolt körig kenjük. Tepsire húzzuk, majd betesszük a sütőbe. 10 perc sütés után kivesszük, és betesszük a következőt, majd ezt megismételjük még kétszer. Közben, mivel kávézni nincs időnk, siránkozunk egy sort a dual cook sütőért, és bőszen emlegetjük Hufnágel Pisti házassági ajánlatát.

Forrón, óvatosan lehúzzuk a lapok aljáról a sütőpapírt. Ha szemlátomást ragaszkodnak egymáshoz, fordítsuk pofára, és bevizezett kézzel simítsuk végig a sütőpapírt. Néhány másodperc után véget ér a románc, és a papír óvatosan lehúzható. Ha kihűltek a lapok, összerakjuk a tortát. Első lapra rá a fele meggyes krém, lapozunk, rá a fehér krém, megint lapozunk, rá a maradék meggyes krém. Végül üres lap lesz a teteje.

Hermetikusan (folpack) elzárjuk a sáskák elől, és betesszük egy éjszakára a hűtőbe. Amennyiben a lapok mégis eltörnek, akkor se essünk kétségbe! Válasszuk ki a legszebbet, az legyen a teteje, vegyük elő a tortaformánkat és abban építsük össze. A lapokat mozaikozzuk be a töltelékek közé. És ha egy lap se maradt életben, a tetejére szánt lapot törjük rusztikusra, és szórjuk meg vele a meggyes krém tetejét! Legyetek kreatívak! Nem lesz rá panasz!

Ch teljes mennyiségben: 220 g
Ch 1 szeletben (12 szeletre vágva): 18,3 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!