Mondhatnám, hogy a szomszéd virágba borult fája ihlette a mai, Anyák napi tortát. Mondhatnám, de hazudnék… A virágzó magnólia fáról nincs képem, de maradjunk annyiban, hogy tömör gyönyör. Ha kicsit arrébb sétálok, szembejön a Hollandiából örökölt japán juharfa, ami szintén egész évben ásóért kiált. Mindkettővel ugyan az a bajom. Rossz oldalon vannak a kerítéshez képest…

Na, de hagyjuk is a szomszéd kertjét és fókuszáljunk a mai süteményre. Színvilágban nincs messze a fent említett virágostól, de annak idején ezt leánygyermek kérésére improvizáltam. Egyszer csak megjelent telefonnal a kezében, és mutatott egy videót.

– Na, anya, ezt csináld meg nekem!
– Jólvan lányom Boris, de nincs a videóhoz recept.
– Nem baj, mindegy, ha nem ugyanolyan az íze (a mondat ezen részét ne próbáljuk megfejteni, hogy mihez képest), csak így nézzen ki.

Szóval álljon itt egy BTS színekben pompázó torta minden Édesanyának. (Gyerekek! Hétvégén nincs Forma1! Tessék Apukát szépen illedelmesen megkérni, hogy húzzon el a boltba és szerezze be a hozzávalókat, hogy vasárnap reggel Anya könnyekig hatódjon.) Még mielőtt belemelegednénk, szólok, hogy este készítős, másnap örülős a süti!

Hozzávalók

Tortaalap:

  • 1,5 csomag Zabfalat
  • 10 dkg vaj

A kekszet – ha van – aprítógépben, miszlikre szaggatjuk, ha nincs, zacskóban, konyharuhába tekerve húsklopfolóval összetörjük. A vajat megolvasztjuk. Bármilyen hihetetlen, a kettőt összekeverjük. Miután befejeztük a hitetlenkedést egy (23 cm-es) tortaforma aljába nyomkodjuk. Amíg a lényeg (krém) elkészül, mehet a hűtőbe keménykedni…

Krém:

  • 2,5 dl hideg tejszín
  • 50 dkg hideg mascarpone
  • 10 gramm negyedannyi édesítő
  • Vanília aroma
  • 1 cs. habfixáló
  • 200 g fagyasztott erdei bogyós gyümölcs
  • pici citromlé
  • 1 t.k. Fahéj
  • Pici folyékony édesítő ízlés szerint, ha savanyú lenne (huxol, süssina, pötyi garantáltan mellékíz mentes)
  • 1 e.k. étkezési keményítő (mert a zselatint itt nem szeretik)

Elkészítés

A fagyasztott bogyós gyümölcsöt lábosba tesszük, pici citromlével nyakon öntjük és alacsony hőfokon magára hagyjuk. Amikor már (mérgében) fő a levében 1 t.k fahéjat, valamint ízlés szerint folyékony édesítőt adunk hozzá. Ha elkezd forrni, az étkezési keményítőhöz pici hideg vizet öntünk és csomómentesre keverjük, majd beleborítjuk a szedresbe. Igen az első fél percben a már megszokott ijesztő látvány fogad… a szép lilás-kékes öntetből sápadt ragacs massza lesz. Nem, nem kell kidobni lábosostól, lelkesen tovább kell kevergetni, bízni a legjobbakban… Folyamatos kevergetés mellett 1 perc múlva javulni látszik a helyzet, visszanyeri az eredeti színét és, ha nem égetjük oda, további állagromlás már nem is várható. Ha puffogni (újra forrni) kezd, kész is van! Hagyjuk langyosra hűlni.

A tejszínt (a habfixáló társaságában) habbá verjük. Habfixáló elhagyható, de aki nem szereti a meglepetéseket, annak erősen ajánlott! Mascarponéje válogatja, de jártam már úgy, hogy “kanalas” torta lett a végeredmény… Mascarponét habverővel fellazítjuk, hozzáadjuk a negyedannyit és a vanília aromát (én továbbra is ezt preferálom) majd beleforgatjuk a tejszínhabot.

A krémünket 3 részre osztjuk. Az egyiket hagyjuk fehéren, a másik kettőbe 1/3-2/3 arányban belekeverjük a kihűlt gyümölcsszószunkat. Tortaalapunkat pár perc erejéig kimentjük a hűtő fogságából, és rákenjük a legsötétebb krémréteget. Mire feleszmél már mehet is vissza a hűtőbe 20 percre. Majd jöhet az egyel világosabb és a fehér is ugyanezen munkamenet szerint. Fölső réteget szépen elsimizzük, tetszés, vagy igény szerint díszítjük, majd elkészültéről mélyen hallgatunk a következő nap reggeléig.

 

A videón bemutatott süti színátmenetes volt, ezért én nem vártam ki a rétegek közötti időt, és ha nem azt kellett volna lemásolnom, a fehéret inkább középre kentem volna, mert szerintem úgy még menőbb. Csak mondom, hogy megcsinálni pont fele annyi idő, mint mindezt leírni. ?

CH: 18,6 g/szelet (12 szeletre vágva)

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!