Cukormentes piskótakészítés alapfokon

Nem azért, mert nálunk a június másról sem szól, mint a szülinapozásról, hanem azért, mert a szomszédasszony ezt sütötte, és küldte át receptestül, és csak nem illik reklamálni, hogy jó-jó, de mééénem somlói van inkább!?

A hétvégére az idő ismét szupernek ígérkezik. Mármint torta sütésre… közvetlenül attól a pillanattól, amikor meguntad a matracozást a kerti tavon. Hogy neked nincs olyanod? Képzeld, eddig nekünk is csak matracunk volt hozzá, de a héten minden nap más-más időpontban csónakázó tóvá avanzsált a gárden.

Szóval a fröcsike és a sörkorcsolya még várat magára, így van időnk megtanulni piskótát sütni. Persze, hogy cukormenteset, amiből aztán lehet tóóóta, piskóta tekercs, somlói, kókuszgolyó, tiramisu vagy bármi is, ha épp nincs otthon cukormentes babapiskótád.

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához)

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál negyedannyi édesítő
  • 12 dkg Dia Wellness -50 % csökkentett ch lisztkeverék
  • 6 g sütőpor

Elkészítés

A tojásokat kettéválasztjuk. (A fehérjében ne legyen sárgája! Vili?) Tojásfehérjének nekiesünk a gépi habverővel. Ha elég elszántak vagyunk, lehet kézivel is. Tuti, úgy is kemény habbá lehet verni, mert a tankonyhán nem volt gépi hókamóka, keményen megdolgoztunk az ötösért… Mondjuk nokedliszaggató se… Fa deszkáról szaggattuk a galuskát… De ugye ez az őskorban volt, amikor én még tehetséges, fiatal és szép voltam (nem tudom, melyik ez a sütirum, de ilyet tuti veszek még).

Hallóhalló, térjünk csak vissza a gépesített konyhánkba. Amikor elkezd habosodni a tojásfehérje, hozzáadjuk a negyedannyi édesítő kb. háromnegyedét, majd kemény habbá verjük. Tojássárgához mehet a maradék negyedannyi, és a gépi habverő, hogy 1-2 perc és kifehéredés után ezt is késznek nyilváníthassuk. Tojássárgáját a felvert fehérjéhez adjuk, és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk.

Dw lisztet és a sütőport összekeverjük, majd apránként az is mehet a tojáshabba. Szitálva, teeee! Nem szórva!
A kész piskótatésztát sütőpapírral bélelt tortaformába borítjuk, 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Mielőtt késznek nyilvánítjuk fogpiszkálót szúrjunk bele, ha szárazon jön ki akkor van kész.

Epres túrótorta

Ha a fent részletezett piskótánk kihűlt, kettévágjuk, és mindkét lapot megkenhetünk vékonyan cukormentes eperlekvárral. Szomszédasszony most nem kente, ezért megrovásban részesítjük! (Ha mégis van otthon babapiskóta, akkor rumaromával kevert vízbe forgasd be, hogy ne legyen száraz.)

Töltelék hozzávalói

  • 50 dkg túró
  • Citromlé
  • 2 dl habtejszín
  • 1 nagy joghurt
  • Negyedannyi édesítő ízlés szerint
  • 1 ek vanília aroma
  • 1 cs Instant zselatin
  • 1 cs piros tortazselé
  • 40 dkg eper + 12 szem a díszítésre

Elkészítés

A túrót áttörjük, belekeverjük a joghurtot, az édesítőt, a vanília aromát és a citromlevet, jól kikeverjük. A habtejszínt felverjük, belekeverjük a zselatinport. Összekeverjük a túrókrémmel, majd hozzáadjuk a darabolt epret is.
A kihűlt tésztát visszatesszük a tortaformába, rá tesszük a krémet, majd a másik lapot.
A tetején a félbevágott eperszemeket elrendezzük.
A tortazselét elkészítjük az előírás szerint (forró vízzel kell csak felönteni) majd folyamatos kevergetés közben kihűtjük, és a közepéről indulva rácsurgatjuk a tortára.
Minimum 5 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A tortaformát csak a legvégén, tálalás előtt szedjük le.

Ch piskóta: 52,8 g
Ch túrótorta (teljes mennyiségben): 117,8 g
Ch 1 szeletben (12 szeletre vágva): 9,8 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!