Az ember lánya, ha a ch számolás mellett az alakjára is figyel, akkor a nyári esték egyet jelentenek a fertővel. Pláne, ha a szokásos szombat esti parti falatkákat keresztezi egy szülinapi torta is… Egy kis beszélgetés, egy kis torta, muffin is van, jó csak egyet… fúúú tele vagyok… még egy falat sajtos pogi csak belefér, meg egy kis fasírtka IS. A sok evésre persze meg is szomjazunk… Szülinap lévén már csak nem iszunk vizet, pláne, ha szembejön velünk a bólé… És így megy ez az este folyamán… a legjobb, amit tehetsz, hogy távol tartod magad az asztaltól.

Megjegyzem, a fent említett finomságokat kipakolni egy asztalra úgy, hogy a gyerek nem, nem most és akkor is csak számolva eheti, kimeríti a kínzás fogalmát. Szülőként IS! (Mert már csak nem fogsz úgy falatozni, hogy a gyerek nem ehet! Évekig akkor sem ettem semmi olyat, amit neki nem lehetett, amikor nem is voltunk együtt, mert furdalt a lelkiismeret, még a gondolattól is! Ismerős?) A téma azért aktuális, mert a héten leánygyermek 17 éves lett.
Idén sem terítettük le a vörös szőnyeget, nem adtunk partit, nem durrant a pezsgő… Viszont – ahogy minden évben lenni szokott – ezt a napot együtt töltöttük, és minden csak róla szólt! …persze Anya sütötte torta nélkül nem igazi az ünnep!

Tipp: mindig van választás… Ha van időd, akkor süsd meg hozzá előző nap a kekszet! Ha nincs, irány a drogéria (a két betűs!) és vegyél 3 doboz Diablo kekszet!

Oreo keksz (diabetikus változat)

Hozzávalók a kekszhez

  • 22,5 dkg dia-wellness -50% liszt
  • 12,5 dkg holland kakaó, cukrozatlan
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 12,5 dkg eritrit
  • 12,5 dkg vaj
  • pici só
  • 1 db tojás

Hozzávalók a krémhez

  • 5 dkg vaj
  • 12,5 dkg eritrit
  • 4 evőkanál tejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés

A vajat habosra keverjük az eritrittel és a vaníliakivonattal. Hozzákeverjük a tejszínt, majd krémet hűtőbe bújtatjuk.
A lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, és a sóval. Vajat habosra keverjük az eritrittel, majd a tojást is hozzáütjük. Vadul keverjük, amíg sima lesz. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és addig gyúrjuk amíg fényes, sima tésztává áll össze. Ha kell 1-2 ek vizet tegyünk hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és kb 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Oreo feliratos pecsét híján elővesszük, amink van, és a kiszúrt körök sorsát (tetejét) megpecsételjük. Sütőpapírral borított tepsin, előmelegített sütőben 160 fokon, 7 perc alatt készre sütjük. Amikor kivesszük a sütőből még puha, de mire kihűl, ropogós lesz. Ha túlsütjük kopogós, ha sütés közben mindenki itthon, akkor meg levegő(s)… Ezt megakadályozni úgy tudjuk, hogy nem mozdulunk el mellőle, amíg kihűl, egyből megtöltjük és eldugjuk. Ha biztosra akarunk menni süssünk dupla adagot egyből, és tuti marad a tortába is… Keksz közepére 1 teáskanálnyi krém, rá a párja és addig nyomjuk össze, amíg a krém eléri a keksz szélét. És már kész is!
Ui.: Krémből ebbe a mennyiségbe a PUSZTÍTÓK szerint dupla mennyiség kell, mert szerintük ez KEVÉS.

Kb. 30 darab keksz lesz ebből a mennyiségből.

Ch (teljes mennyiségben) 98 g
Ch 1 db: 3,3 g

…ha a kekszünk (így vagy úgy) rendelkezésre áll, jöhet a tóóóta!

Diabetikus oreo torta sütés nélkül

Hozzávalók

  • 60 dkg kis hamis, de diabetikus Oreo keksz
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 6 dl habtejszín
  • 1 cs habfixáló
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 ek eritrit

Elkészítés

A keksz kb felét daráljuk le, az aprítóval, vagy reszeljük le nagylyukú reszelőn. Keverjük össze az olvasztott vajjal, és lapogassuk le egy kanállal a tortaformába (nálam 23 cm). Tegyük hűtőbe. Verjük habbá a tejszínt, adjuk hozzá a mascarponét, az eritritet, majd tördeljünk bele a megmaradt kekszből 6-8 db-ot. Ha közelben az ellenség, legyünk résen, mert a szerintük maradék, az a díszítés lesz! Tortaforma hűtőből kivesz, krém ráken, elsimít. Maradék kekszekkel ízlés szerint díszítsük. (Középre szórjunk tört kekszeket, a szélén díszítsük egész, vagy fél karikákkal.) Szoros felügyelettel tegyük hűtőbe, és hagyjuk pihenni pár órát.

Ch (egész tortában): 126 g
Ch(1 szeletben, 12 fele vágva): 10,5 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!